marți, 22 decembrie 2009

Vaccinarea HPV şi AH1N1, şi la medicii de familie



Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniilor de vaccinare împotriva cancerului de col uterin şi împotriva gripei AH1N1.

Din data de 15.12.2009, toţi cetăţenii vor putea să se vaccineze gratuit împotriva gripei AH1N1, în cabinetele medicilor de familie. Bolnavii cronici se vor putea vaccina în unităţile medicale specifice de tratament. Prioritate la vaccinare au categoriile cu risc major şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice. Mai multe detalii pot fi citite în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Începând cu data de 17.12.2009, tinerele cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, se vor putea adresa medicilor de familie pentru a se vaccina gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Prioritate au elevele şi studentele, vaccinarea efectuandu-se şi în cabinetele şcolare sau ale universităţilor. Puteţi citi mai multe detalii în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Dispensarul din Turnu, renovat de tânăra doctoriţă



Un nou articol din seria dedicată cabinetelor şi dispensarelor renovate sau construite de medicii de familie, chiar şi atunci când acestea se află, încă, în proprietatea primariei.

"Dispensarul medical din Turnu fiinţează din anul 1904... Poate că nici n-ar trebui scris mai mult, vechimea clădirii (care numai clădire nu s-a putut numi) fiind supremul argument (vizual) pentru a se putea face o idee despre felul cum arăta pe parcursul timpului. Este probabil unul dintre cele mai vechi imobile cu o astfel de destinaţie din judeţ – dacă nu unicul. Şi cum despre reabilitări în acest timp – mai bine spus veac – nu (prea) a putut fi vorba – dispensarul tornean a continuat să existe ca ruină, stricând total imaginea localităţii.

Tânără şi dinamică, cu totul devotată jurământului lui Hipocrat – incorigibil entuziastă, doctoriţa Maria Xenia Criste şi-a făcut ucenicia la Arad timp de aproape 10 ani, având timp să aplice practic tot ceea ce a acumulat în atâţia ani de studiu.

"Ştiam că sunt necesare fonduri pentru a renova clădirea şi a-i face o faţă nouă, modernă.” Familia a pus umărul şi a ajutat la împlinirea visului. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu o lună fiind terminate în proporţie de 80 la sută. „S-a dat jos totul până la văiugă, exterior-interior. Am pus gresie, faianţă, am zugrăvit modern, s-a vopsit şi s-au pus termopane la uşi şi ferestre, iar toaletele pentru pacienţi şi personalul medical sunt realizate la standard. Oamenilor nu le vine să creadă ce s-a putut face cu această clădire aproape ruinată într-un timp atât de scurt!” – zâmbeşte doctoriţa Criste.

Articolul complet

Aşteptăm comentarii şi cu alte cabinete renovate sau construite de medicii de familie.

joi, 17 decembrie 2009

Din nou despre SIUI



În ultima şedinţă a Colegiului Medicilor din România a fost discutat din nou Sistemul Informatic Unic Integrat, despre care am mai menţionat pe blogul medic-de-familie, în articolele:
Ce este SIUI ? (Sistemul Informatic Unic Integrat)
CMR: SIUI nu este funcţional
SIUI - Răspunsul CNAS
Presa: Medic sancţionat pentru raportări incomplete

Din procesul verbal de pe pagina CMR:
Repr. Prahova : apar probleme mari din cauza funcţionării casei judeţene de asigurări, nu există protocoale cu diferite intituţii ale statutului : evidenţa populaţiei, casa de pensii, practic nu există o evidenţă a asiguraţilor, a neasiguraţilor, nu există nici o ordine în funcţionarea acestor case judeţene, noi ne facem treaba şi tot noi suntem cei care trebuie să plătescă. În Protocolul nostru încheiat cu Casa Prahova din 3 în 3 luni trebuie să facă validarea listelor de decedaţi, de exemplu. Părerea mea este că ar trebui CMR cred că ar trebui să ceară buna funcţionare în interiorul caselor. Casa nu işi dă nici un interes, noi medicii suntem cei care trebuie să vedem cine este asigurat, cine este neasigurat, cum merge SIUI, nu cred ca este normal.

dl.Preşedinte : totul pleacă de la SIUI pe care nu l-am acceptat de la început, nu că m-aş opune tehnologiei noi, aşa cum s-a spus, ci pentru că eu consider că trebuie făcut întâi un audit. În ceea ce priveşte funcţionarea caselor: la nivel local , dacă la 3 luni nu v-au comunicat de ce nu faceţi notificare scrisă. La nivel naţional putem ataca aceste disfuncţionalităţi. Atunci cand nu a functionat SIUI am intervenit.

Repr. Argeş : Casa Argeş a încercat să rezolve aceste probleme, privind evidenţa, dar s-au lovit de alte probleme, alte instituţii ale statului nu au nici o evidenţă clară, Min. Invătământului nu are nici un fel de date despre studenti, elevi, consiliile locale dau cu multa uşurinţă adeverinţă de ajutoar social, dar ei nu au evidenţe decât cu plătitorii, nu au nişte evidenţe clare, casele judeţene nu au posibilitatea să valideze, ci numai de la CNAS în cadrul acelui SIUI pe baza datelor centralizate de la Ministerul Muncii. SIUI nu merge şi nu este în timp real corect, aşa ajungem ca noi medicii să nu fim plătiţi pe unele servicii. Pana nu va exista o bază de date, cu reţea între instituţiile statului nu se va putea face nimic.

dl.Preşedinte : pentru mine ca medic nu mă interează dacă pacientul este asigurat sau neasigurat, asta este treaba cui face plata. Pentru medici ei toţi sunt pacienţi. Politica asta trebuie să o promovăm : să existe persoana, să fie cetăţean al României, dacă nu să aibă formulatul 112, serviciile prestate să fie reale. Mai departe nu este treaba mea. Cu aceste probleme se confruntă şi alte ţări, pentru medic nu contează cine face plata.

Repr. Argeş : dar sunt probleme având în vedere Coca, care ne obligă chiar să controlom calitatea de asigurat.

dl.Preşedinte : pe viitor se va schimba, pentru asta ne batem, dar trebuie să transmitem acest mesaj : medicii au doar pacienţi, nu asiguraţi şi neasiguraţi.

Oare când va deveni cu adevărat funcţional SIUI, un sistem informatic complex şi extrem de necesar sistemului de asigurări de sănătate românesc, ultimul pas în calea cardului electronic de asigurat ?

Actualizare aprilie 2010: Bolnavi loviţi de soft - Ziarul de Iaşi.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Raportul SAR - Sănătatea, în comă în 2010



Societatea Academică Română a publicat o analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice în România, care poate fi citită aici .

"Eficientizarea alocării resurselor în sector este imposibilă dacă îi alocăm doar jumătate din cât se alocă în Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic. În acest ritm, nu se vor mai putea acoperi în curând nici serviciile medicale de azi, iar inechitatea accesului se va agrava. (...) Cu o asemenea finanţare, suntem într-o companie selectă: numai ţările cele mai sărace din lume dau mai puţin pentru sănătate."

Raportul SAR menţionează şi iniţiativa legislativă pentru 6% din PIB:

"În cele din urmă, criza de finanţare a dus la sfârşitul lui octombrie la lansarea unei iniţiative semnate de 200.000 de cetăţeni pentru creşterea finanţării sănătăţii pentru ca aceasta să ajungă la 6% din PIB (gradual: 4,5% în 2010, 6% după aceea). Iniţiativa este susţinută printre alţii, de Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti, Colegiul medicilor, Colegiul farmaciştilor, COPAC şi de ARPIM. "

vineri, 13 noiembrie 2009

Proiectul de lege pentru prevenţie, discutat cu medicii de familie



În cadrul Simpozionului lunar al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, dl. Eugen Nicolăescu, deputat PNL, fost ministru al Sănătăţii, a prezentat proiectul pentru Legea prevenţiei, înaintat spre dezbatere publică. Medicii de familie au fost invitaţi să îşi exprime părerea despre proiect şi să propună modificări.

marți, 3 noiembrie 2009

Protest al bolnavilor cronici - 9 noiembrie


Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) a hotărât organizarea unui miting de protest în data de 9 noiembrie, ora 10.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.


Revendicările COPAC includ:
Alocarea, pentru sănătate, a unui buget de cel puţin 6% din PIB;
Punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient;
Transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii;
Accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare.


,,Aproape fiecare familie din România are cel puţin o persoană bolnavă. De aceea, sperăm că veţi fi solidari cu noi în lupta pentru sănătate şi viaţă! În noi constă schimbarea şi numai împreună vom învinge! Ne vedem pe 9 noiembrie, la ora 10.00, în Piaţa Constituţiei!”, a adăgat Cezar Irimia.

Eugen Nicolăescu - proiect de lege privind prevenţia



Fostul ministru al sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a lansat o iniţiativă legislativă privind prevenţia în sănătate.

”Toata lumea se duce la medic cand e bolnava. Nimeni nu se duce la medic cand e sanatos si sa se inteleaga ca este mult mai ieftin sa previi, decat sa tratezi. Zilnic, in Romania mor 366 de oameni din cauza unor boli cardio-vasculare, din care 75 au sub 64 de ani. Zilnic, mor in Romania prin boli cauzate de consumul de tutun 22 de oameni prin cancer pulmonar si in total 247. Ca urmare a consumului de alcool mor 53 de oameni. Zilnic, de asemenea, opt femei mor din cauza cancerului, cinci din cauza cancerului de san si trei ca urmare a cancerului de col uterin... 78% din populatie nu a efectuat un control al glicemiei sau al colesterolului in ultimul an. Peste 93% din populatia feminina nu a efectuat o mamografie sau un test Papanicolau in ultimii trei ani. Cu alte cuvinte, situatia este alarmant de grava, pentru ca nu se realizeaza programe serioase de preventie" - a subliniat Nicolaescu. - Medical Manager

El a sustinut ca cea mai cuprinzatoare evaluare a starii de sanatate a populatiei este din perioada 2007-2008 si ca, potrivit sondajelor, oamenii au apreciat acest program. Aceleasi aprecieri, potrivit lui Nicolaescu, se regasesc si in raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, document care a fost asumat de presedintele tarii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, exista fonduri pentru finantarea unui astfel de program national, el dand exemplul taxei pe viciu, pe care a initiat-o pe vremea cand era ministru al Sanatatii si care ar aduce la bugetul Sanatatii intre 400 si 700 milioane de lei pe an.

Articol complet pe siteul Medical Manager.

Încă o dată, fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, dovedeşte că înţelege problemele sistemului sanitar românesc şi oferă soluţii viabile şi surse de finanţare concrete, precum şi respectul cuvenit cadrelor medicale, pe care le percepe ca parteneri în proiectele sale.

luni, 2 noiembrie 2009

Recomandări gripa nouă cu virus A/H1N1



Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu gripa nouă cu virus H1N1 (numită anterior gripă porcină) au o evoluţie uşoară, asemănătoare gripei sezoniere (gripa obişnuită). Recomandările generale sunt de repaus, hidratare intensă şi tratament cu antitermice, antitusive, dacă sunt necesare. Este esenţială izolarea la domiciliu pentru a nu răspândi virusul gripal (de orice fel) şi, în plus, contactarea medicului în cazul agravării simptomelor. Un număr redus de persoane pot face însă o formă mai severă de gripă nouă cu virus A/H1N1.

Conform Centrului European de Prevenţie a Bolilor, persoanele cu risc crescut pentru formă severă de gripă nouă sunt persoanele cu boli cronice (respiratorii, cardiovasculare (dar nu hipertensiune izolată moderată), metabolice (în special diabet), renale, hepatice, neurologice, neuromusculare, imunodeprimate sau alte boli care scad imunitatea sau îngreunează funcţia respiratorie, inclusiv obezitatea severă sau morbidă), gravidele şi copiii mici, în special cei sub 2 ani.

În plus faţă de recomandările Ministerului Sănătăţii cu privire la gripa nouă cu virus H1N1, care sunt:

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
· Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
· Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
· Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
· Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
· Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta* la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.


*Adrian Streinu Cercel a făcut un apel la persoanele care prezintă simptomele bolii, să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie, pentru a stabili o întâlnire într-un moment în care cabinetul nu este aglomerat. El a subliniat faptul că este foarte important ca oamenii să respecte aceste recomandări. Sursa: Antena3

vă recomandăm şi lectura siteului de informare britanic dedicat gripei H1N1.

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Cabinet renovat de medicul de familie



Alături de alte cabinete de medicină de familie, renovate şi aduse la standarde europene de către medicii de familie, care au mai fost prezentate pe acest blog, vă prezentăm în acest articol cabinetul medical individual Dr. Sergiu Ioan Opriş, din Baia Mare, judeţul Maramureş.



Din descrierea filmului:
"3 cmi mf grupate (total de 8000 asigurati) + medicina muncii
- 80 mp cu acces separat la parter bloc la bulevard central: 3 cabinete cons, 1 sala trat si explorari, receptie/sala de asteptare, vestiar, 2 gr sanitare, debara, pivnita, acces direct din cabinet la locuinta 2 camere medic
- dotari medicale: eco, ECG, analizor biochimie SPOTCHEM"

Iată de ce este necesară o finanţare adecvată a medicinii primare, aşa cum a înţeles ministrul Nicolăescu în 2008.

luni, 26 octombrie 2009

200.000 de semnaturi pentru 6% din PIB pentru Sanatate



Iniţiativa legislativă "Mergi la medicul de familie şi semnează pentru sănătatea ta !" a strâns 200.000 de semnături, conform declaraţiei Dr. Sandra Adalgiza Alexiu din partea Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, pentru paginamedicala.ro. Astfel, cei 200.000 de semnatari, pacienţi ai medicilor de familie, şi-au manifestat susţinerea pentru un proiect de lege prin care domeniului Sănătăţii să îi fie alocat un procent de 6% din PIB. Finanţarea actuală este de doar 3-4% din PIB, în ciuda promisiunilor electorale din fiecare campanie de a aloca 6% Sănătăţii.

Conform medicalmanager.ro - Despre aceasta initiativa, Asociatia Medicilor de Familie va discuta marti, 27 octombrie, cand vor mai fi abordate si dificultatile sistemului sanitar din Romania si pericolele care il pandesc. Cu alocarea a numai 3-4% din PIB, problemele din sanatate se vor transforma in probleme sociale majore, sunt de parere reprezentantii medicilor de familie.

"Sanatatea este unul din bunurile cele mai de pret, o prioritate individuala de prim rang care trebuie recunoscuta ca prioritate nationala", a spus dr. Dorin Gabor, unul dintre initiatorii strangerii de semnaturi.

Puteti citi mai multe detalii de la conferinţa de presă de pe pagina iniţiativei legislative.

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Hotnews.ro: Despre vaccinarea contra gripei H1N1



"Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua," a declarat Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, la emisiunea Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW.

Rodica Tanasescu:

* Nu intotdeauna comunicarea dinspre Ministerul Sanatatii catre populatie a fost perfecta si nu e prima data. Probabil se considera ca este subinteles acest aspect.
* Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua.
* Nu este vorba de faptul ca pacientul isi asuma urmarile unui tratament, el este informat asupra unei manevre medicale.
* Pacientul ar trebui sa semneze si in cazul in care refuza un tratament ceea ce inseamna ca isi asuma responsabilitatea si in caz de imbolnavire.
* Consimtamantul informat al pacientului este firesc, si este firesc in cazul oricarui vaccin si a oricarei manevre.
* Riscurile imbolnavirii nu se refera atat la evolutia cazurilor de gripa zisa porcina pana acum pentru ca nu au fost cazuri nici foarte multe, nici foarte grave.
* Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc
* Exista o instabilitate genetica a acestui virus care ar putea duce la niste mutatii si in cazul acesta a unor boli mai serioase.
* Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti.

Puteti asculta emisiunea si urmari interviul pe siteul Hotnews.ro.

vineri, 23 octombrie 2009

Dorin Gabor, reprezentant al medicilor de familie, discuta cu cititorii HotNews.ro



Puncte slabe si forte ale sistemului medical, cum a fost cheltuit bugetul pentru Sanatate in 2009, paralele intre sistemul romanesc si cel din UE, nemultumirile medicilor de familie, dar si o posibila crestere a bugetului Ministerului Sanatatii sunt temele abordate de Dorin Gabor, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, medic in Reghin.

Discutia online este parte a unei initiative cetatenesti pentru sistemul sanitar, la care HotNews.ro este partener media.

Dorin Gabor, reprezentant al medicilor de familie, discuta cu cititorii HotNews.ro

joi, 15 octombrie 2009

Presa: Medicii de familie boicotează testarea pentru cancer de col uterin.




Pe postul Antena 1 a fost difuzat un reportaj în care medicii de familie sunt acuzați că boicoteză programul național de prevenire a cancerului de col uterin, care a fost lansat pe 1 octombrie 2009.

”Un program care poate salva femeile, risca sa se transforme intr-un fiasco. Testarea gratuita impotriva cancerului de col uterin e boicotata de medicii de familie.

Lasat fara ministru, Ministerului Sanatatii nu pare sa-i pese prea mult de program. Desi au trecut doua saptamani de cand testarea gratuita trebuia sa inceapa pana acum nu s-a facut nicio analiza.”


În realitate, chiar Ministerul Sănătății este cel care boicotează programul, prin indiferența manifestată față de repetatele încercări de dialog inițiate de reprezentanții medicilor de familie. Încă de la publicarea proiectului programului aceștia din urmă au semnalat problemele existente însă Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură.


”[În cadrul programului] Suntem orice vreți dumneavoastră: poștași, curieri, registratori, dar nu medici.”a declarat pentru Antena 1 Dr. Doina Mihăilă, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În cadrul programului, medicii de familie au doar rolul de a trimite scrisori prin care sa invite femeile între 25 și 64 de ani să se prezinte la cabinetele medicilor ginecologi pentru a face testul Babeș-Papanicolau, de depistare a cancerului de col uterin. Recoltarea pentru acest test ar putea fi realizată și în cabinetele medicilor de familie, acestea fiind dotate în mod obligatoriu și cu masă ginecologică, însă programul Ministerului Sănătății nu permite acest lucru, recoltarea fiind obligatoriu făcută de catre medici ginecologi.


Dincolo de lipsa de respect față de pregătirea profesională arătată astfel de Ministerul Sănătății medicilor de familie, poate merită menționat și aspectul financiar: plata pentru serviciile din cadrul acestui program, pentru care medicul trebuie sa iși prelungească programul normal de lucru, condiție menționată în contractul separat, este de 5 lei/pacient pentru medicul de familie. Acesta este unul din cele doua programe naționale anunțate de Ministerul Sănătății în luna februarie, prin care medicilor de familie li s-a promis ca le vor fi suplimentate veniturile reduse cu peste 30% în anul 2009.

În plus, medicii de familie oricum recomandă pacientelor testarea Babeş-Papanicolau, şi în absenţa acestui program al Ministerului Sănătăţii, având astfel grijă de sănătatea pacientelor.

joi, 10 septembrie 2009

Articol: Medicul de familie mereu alături de tine



Pe blogul Dr. Alina Chericheș, medic rezident medicină de familie, puteți citi un articol excelent despre importanța medicului de familie de-a lungul întregii vieți.


vineri, 4 septembrie 2009

S-a constituit Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie


S-a constituit Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din care fac parte patronatele județene ale medicilor de familie din 24 de județe. Mai multe detalii pe pagina FNPMF.

Un articol despre constituirea FNPMF poate fi citit pe portalul eMedic.ro .

vineri, 12 iunie 2009

Eugen Nicolaescu: Medicii de familie, obligati prin lege la munca voluntara

Eugen Nicolaescu: Medicii de familie, obligati prin lege la munca voluntara

(...)
Legea, în forma iniţiată de Guvern, are un caracter arbitrar şi imoral, fiind dată în disperare şi în dispreţ, fiindcă este clar că oficialii Ministerului Sănătăţii vor să facă rost de servicii medicale în mod gratuit; se impune în mod neloial şi necinstit medicilor de familie asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
(...)

Este imoral şi ilegal ca statul, prin voinţa sa arbitrară să impună ca aceste servicii medicale să se acorde tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu şi să nu fie plătite.

Cred că timpul muncii voluntare a trecut, iar acest proiect de lege - adoptat de către Parlament ! - înseamnă de fapt o reîntoarcere înainte de 1989.
(...)
O ultimă concluzie pentru amatorul în ale managementului de la bietul Minister al Sănătăţii: cei care nu au bani pentru un autoturism vor primi de la stat gratis un Ferrari luat cu japca de la firma lui privată.

Stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 10 iunie 2009
Extras:
Damian Florea
În legătură cu ceea ce vroiam să spun, este faptul că s-a vorbit aici despre muncă voluntară şi s-a vorbit un pic cam în sensul că e ceva depăşit, vetust. Aş vrea să nu încurajăm chestiunea asta, pentru că eu încă mă mai gândesc să fiu voluntar la multe acţiuni şi probabil şi mulţi colegi rezonează cu chestiunea asta şi, dacă aruncăm cu anatemă în această sintagmă, nu este bine.
Mai mult decât atât, e vorba despre o tradiţie. Întâmplarea face să mă cheme şi Damian şi medicii fără de arginţi, Cosma şi Damian, merg în religia noastră şi în religie în general.
Deci, haideţi să nu tratăm problema atât de rigid când este vorba de medici şi de actul medical, pentru că Hipocrat şi, cum spuneam mai devreme, Damian şi Cosma nu luau tot timpul un onorariu pentru ceea ce făceau.
Vă mulţumesc.

Dispret din partea autoritatilor !



Pe pagina Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost publicat ieri proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea Contractului-Cadru pe 2009. Reprezentantii medicilor de familie nu au fost consultati in privinta acestor modificari, in ciuda discutiilor din cadrul protestelor din februarie-martie 2009 si a protocolului semnat intre reprezentanti (Societatea Nationala a Medicilor de Familie si Patronatul National al Medicilor de Familie), Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Un punct important al acelor proteste a fost lipsa de comunicare din partea autoritatilor, negata de Ministerul Sanatatii, si reclamata de reprezentantii medicilor de familie in mod repetat.

Proiectul publicat modifica, printre altele, unul din punctele negociate si mentionate in protocolul din martie 2009, prin care se garanta plata medicilor de familie cel putin la valoarea din lunile ianuarie-martie 2009. Aceasta valoare minima promisa reprezinta oricum o SCADERE de aproximativ 30% fata de veniturile din anul 2008, scadere acceptata de reprezentantii medicilor de familie in contextul crizei financiare. Prin acest proiect de Hotarare de Guvern se elimina aceasta mentiune astfel incat veniturile medicilor de familie pot sa scada in continuare. De mentionat, din nou, ca nu este vorba despre SALARIILE medicilor de familie, acestia nemaifiind bugetari din 1999, ci patroni ai cabinetelor medicale individuale (CMI), avand salariati (asistenta medicala, femeie de serviciu, contabil), contracte pentru utilitati (curent, apa, gunoi, internet), cheltuieli (birotica, tipizate, articole sanitare) (detalii), toate achitate din aceste venituri care sunt deja scazute cu 30% fata de 2008. Scaderea continua a veniturilor va duce la falimentul cabinetelor de medicina de familie si somajul angajatilor acestor cabinete, precum si la lipsirea populatiei de asistenta medicala primara si aglomerarea excesiva pana la blocaj a serviciilor de urgenta.

In plus, in proiect a fost adaugata si obligatia medicilor de familie de a ii raporta la CNAS pe medicii de alte specialitati (cu nume, cod de parafa si unitatea in care lucreaza) care nu respecta prevederile Contractului-Cadru si nu finalizeaza actul medical prin eliberarea de retete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, concedii medicale, scrisori medicale (detalii: Mit - Transcrierea retetelor). Este regretabila aceasta prevedere, care aminteste de perioada Securitatii si a informatorilor. Problema este una reala si neplacuta, in special pentru pacienti si medicii de familie, primii purtati pe drumuri, cei din urma pusi intr-o situatie delicata, dar o rezolvare mult mai eleganta ar fi obligarea medicilor de alte specialitati de a mentiona seriile si numerele actelor eliberate, conform cerintelor Contractului-Cadru, in raportarea lunara a serviciilor efectuate, realizata prin Sistemul Informatic Unic Integrat, declarat functional de catre presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Medicii de familie raporteaza deja lunar CNAS numerele si seriile tuturor retetelor compensate si gratuite, biletelor de trimitere si internare si concediilor medicale eliberate de catre medicii de familie. Aceasta obligatie de a fi turnatori este necolegiala si inacceptabila.

joi, 11 iunie 2009

Presa: Horea Timiş - Un promotor al culturii în Cetatea Marii Uniri



Adevarul: Horea Timiş - Un promotor al culturii în Cetatea Marii Uniri

Grija pentru oameni, cultura la cele mai înalte standarde şi vinurile nobile sunt toate componete a ceea ce Horea Timiş numeşte “o stare de spirit”. Nu a împlinit 32 de ani dar este o personalitate polivalentă. Se recomandă ca un om al cetăţii care doreşte să lase ceva în urma sa.

Profil
Născut: 2 noiembrie 1977, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad
Experienţă: masterand în administraţie publică şi masterand în management medical
Meserie: Medic de familie la Almaşu Mare şi iniţiatorul proiectului cultural “Ars Vinorum”
Familie: Necăsătorit

Articol complet

miercuri, 3 iunie 2009

Presa: Campanu se razboieste cu ministrul Sanatatii



Campanu se razboieste cu ministrul Sanatatii

Liviu Campanu, senator Senatorul liberal Liviu Campanu il acuza de ministrul Santatii, Ion Bazac, de lipsa de profesionalism si de rea-credinta dupa ce seful sistemului medical romanesc a declarat ca Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, desfasurat in guvernarea trecuta, ar fi fost un esec total!

"Ne-a fost dat zilele trecute sa auzim, din gura demnitarului, despre cat de rau, ineficient, costisitor si fara rezultat a fost programul national de evaluare a starii de sanatate aplicat de ministrul Nicolaescu, pe timpul guvernarii liberale. Spuneti asta si milioanelor de cetateni ai Romaniei care nu au calitatea de asigurat si care pentru prima oara, dupa 1999, au putut beneficia de analize medicale gratuite si consultatii si alte investigatii gratuite! Spuneti asta sutelor de mii de pacienti care au fost diagnosticati pentru prima data si au inceput tratamentul pentru diverse afectiuni cronice precum diabet, hipertensiune arteriala, hepatopatii cronice, afectiuni cardiace cronice! Spuneti asta miilor de pacienti diagnosticati cu afectiuni neoplazice, fata de care v-ati aratat deja profundul dispret, prin alocarea bugetara pe acest program!", a replicat senatorul Liviu Campanu.

"Am aflat de la dumnevoastra ca habar nu aveti care sunt tipurile de specialitati medicale, nu stiti ca medicina de familie este specialitate medicala, ca exista medici specialisti si medici primari de medicina de familie, incercand sa rupeti sistemul in doua si sa impartiti medicii in medici de familie si specialisti", spune Campanu.

Articol complet

Presa: Cabinetele medicale au ramas fără formulare tipizate

Realitatea.net: Bolnavii din Vaslui nu pot primi medicamente compensate pentru că nu mai există formulare pentru reţete

Bolnavii din Vaslui nu îşi pot procura medicamente gratuite sau compensate. Asta pentru că cele mai multe cabinete medicale au rămas fără formulare tipizate pentru reţete. Deşi ar fi trebuit să ajungă în teritoriu înainte de 1 iunie, tipografia contractată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întârziat tipărirea şi distribuirea formularelor.

Fără reţeta gratuită sau compensată, oamenii ar trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei. Bani pe care pensionarii nu-i au. Medicii ridică neputincioşi din umeri. Se confruntă zilnic cu supărarea pacienţilor. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui susţine că problema se va rezolva în cursul acestei săptămâni, dar pentru scurt timp.

La Vaslui au fost cerute 1500 de formulare, dar vor ajunge doar 500.

joi, 28 mai 2009

Preventie: Teste care va indica starea de sanatate



Evenimentul Zilei: Teste care vă indică starea de sănătate

Sunt controale mai simple pe care le puteţi face pentru a verifica cum staţi cu sănătatea (cântăritul, măsurarea taliei, tensiunii arteriale), dar şi altele, mai complicate, pentru care trebuie să vă prezentaţi la medic.

Cântăriţi-va.
Măsuraţi-vă circumferinţa taliei

Testaţi-vă colesterolul
Luaţi-vă tensiunea arterială
Verificaţi-vă glicemia
Aflaţi-vă densitatea osoasă
Papanicolau, o dată pe an
Teste ale prostatei

Articol complet

vineri, 22 mai 2009

Mit - Adeverințe pentru sport (Bacalaureat)


Mit - "Medicul de familie nu vrea să elibereze adeverința pentru proba de sport la Bacalaureat / pentru orele de educație fizică !"

FALS !

Medicul de familie nu are competența să evalueze capacitatea de efort și posibilitatea de a efectua probe sportive și nu eliberează adeverințe cu menţiunea apt pentru sport, asa cum solicită, abuziv, unele licee pentru Bacalaureat și unii profesori de educație fizică pentru orele din programa școlară. În Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei nr. 653/25.09.2001 publicat în Monitorul Oficial nr. 777/05.12.2001, privind asistența medicală a preșcolarilor, elevilor și studenților, Anexa 1, punct a, aliniat 4 se precizează că medicul școlar "eliberează adeverințe pentru competiții sportive" și la aliniatul 12 "eliberează scutiri medicale, parţiale sau totale, de la orele de educaţie fizică şcolară".

Mai mult, evaluarea capacității de efort este de competența unei anumite specialități medicale numită "medicină sportivă". Doar medicul de medicină sportivă poate folosi sintagma "apt pentru sport", în urma unei examinări medicale specifice. Consultația și adeverința eliberată de medicul de medicină sportivă se pot face contra cost, nefiind decontate de casa de asigurări.

Medicul de familie poate elibera, tot contra cost, o adeverință medicală cu mențiunea “sănătos clinic la momentul consultului. Nu este în evidență cu boli cronice sau neuropsihice.”

Alte mituri

Presa: Medic sancţionat pentru raportări incomplete



Preşedintele/director al CJAS, dr. Liviu Mocanu, a declarat că medicul nu a respectat prevederile legale, motiv pentru care s-a decis sancţionarea sa, de început cu 10%, fiind la prima abatere.

„Doctorul care colaborează cu noi avea prestaţiile medicale înscrise doar pe calculator, nu şi în registrul de consultaţii, aşa cum este normal”, a mai spus preşedintele/director al CJAS. În cazul în care medicul nu-şi respectă prevederile contractuale pe care le are cu CJAS, el riscă să piardă contractul cu instituţia medicală.

Articol complet

Dacă Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale fac eforturi pentru informatizarea sistemului medical, pentru fişa medicală unică a pacientului, pentru dotarea cu calculatoare şi imprimante a cabinetelor medicale, licitaţii pentru softuri medicale - de ce nu este acceptată, ba chiar penalizată (!), de unele CJAS evidenţa electronică, cu posibilitatea tipăririi la cerere a registrelor şi fişelor ? De ce este necesar să fie consumate în continuare pixuri, hârtie şi timp ?

miercuri, 13 mai 2009

SIUI - Răspunsul CNAS



Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a răspuns comunicatului de presă al Colegiului Medicilor din România referitor la SIUI.

Referitor la afirmatiile Colegiului Medicilor din România, conform carora Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este „nefunctional” si „blocat”, CNAS, ca institutie care administreaza acest sistem, face urmatoarele precizari:
1. SIUI este functional înca din luna noiembrie a anului trecut, iar raportarile facute deja în acest sistem au demonstrat acest lucru;
2. În ceea ce priveste actualizarea programelor informatice de raportare, în conformitate cu normele de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, acestea sunt operate. Întârzierea de câteva zile în efectuarea actualizarii a fost cauzata de unele diferente de pozitie între CNAS si integratorul Hewlett-Packard, diferente care au fost solutionate, dar care au necesitat un timp pentru punerea de acord a celor doua parti.
3. Un alt motiv al întârzierii este întreruperea unor cabluri care asigura legatura informatica a CNAS cu casele judetene de asigurari de sanatate, din cauza unor lucrari efectuate în afara ariei de competenta a institutiei noastre.
4. În prezent, medicii din judetele mentionate în comunicatul CMR din 10 mai 2009 pot face raportarile în SIUI si se depun toate eforturile ca acestia sa-si încaseze veniturile la timp.
(...)
Fiind vorba de un sistem informatic de o complexitate fara precedent în tara noastra, care cuprinde în bazele de date practic întreaga populatie a tarii, este inevitabil ca pe parcursul primelor luni de functionare sa se constate necesitatea unor corectii si ajustari, dar aceasta nu înseamna ca sistemul este „blocat” sau „nefunctional”.


Articol complet

Oare ce înţelege CNAS prin "funcţional" şi prin "primele câteva luni de funcţionare" ? SIUI a fost realizat în urma unui contract semnat în 2003. A fost implementat pentru testare şi pentru "corecţii şi ajustări" în câteva judeţe-pilot din ianuarie 2008. Din noiembrie 2008 este implementat în întreaga ţară, însă... Vă invitam pe forumul pus la dispozitie de CNAS şi de SIVECO, creatorii SIUI, pentru semnalarea deficienţelor SIUI. O alta secţiune a forumului. De altfel toate secţiunile sunt pline de întrebări şi reclamaţii din partea tuturor furnizorilor de servicii medicale (spitale, farmacii, medici de familie ş.a.).

Nu credem că furnizorii de servicii medicale se opun informatizării, SIUI, cardului de asigurat, fişelor electronice ale pacienţilor. Credem însă că aceştia doresc ca aceste sisteme să fie în mod real funcţionale, implementate printr-o colaborare reală între furnizori şi CNAS şi SIVECO, cu o rezolvare promptă a deficienţelor semnalate şi cu mai multă transparenţă.

SNMF - Comunicat de presa



Iata ca ne revedem la o noua manifestare dedicata medicilor de familie. Impreuna cu Pharma Business, Societatea Nationala de Medicina de Familie este gazda primei editii a evenimentului Medical Forum. Va fi un eveniment itinerant, cu locatii in cele mai importante zone ale tarii. Va fi un eveniment aniversar, caci in acest an se implinesc, iata 10 ani de la debutul sistemului national de asigurari de sanatate. Unde am fost, undeam ajuns, incotro ne indreptam ? Forumul nostru va aborda atat subiecte legate de pregatirea noastra profesionala, cat si teme tintite pe evolutia specialitatii, independenta profesionala, statutul de liber profesionist, management si, nu in ultimul rand pe promovarea sistemelor organizationale in medicina de familie.

Dupa 10 ani, constatam ca am facut multe, foarte multe progrese, ca suntem realmente cel mai dinamic segment al sistemului medical, dar ca mai avem si mai multe de facut... Avem asteptari mari si nevoi mari, vrem sa ne dezvoltam si sa oferim ceea ce pacientii si societatea asteapta de la noi. Pilonul principal pe care se bazeaza sistemul medical este asistenta medicala primara, care asigura acces echitabil la serviciile medicale de baza pentru toata populatia. Suntem primii care am acceptat concurenta reala, bazata pe alegerea pacientilor. Competitia si independenta profesionala au fost motorul dezvoltarii noastre. Acum cativa ani, medicii de familie se gandeau cum sa "prinda" un tratat bun, cum sa obtina o revista de specialitate. Astazi, la intrunirile noastre comparam softuri, algoritmi, studii si ghiduri de practica. Cabinetele noastre incep sa-si schimbe fata. Avem propriile conferinte, simpozioane, reviste, site-uri, grupuri de discutii, colegi cadre universitare. Parca e altceva... Suntem mai bine pregatiti, mai decisi, mai organizati, mai siguri pe ceea ce suntem si ceea ce vrem.

Anchiloza sistemului a fost de multe ori frana in calea dezvoltarii noastre. Incercam sa ne dezvoltam, desi cabinetele noastre, ale celor 11300 de medicide familie "beneficiaza" de o finantare minimala, care in acest an se intoarce spre 5,4% din fondurile FNUASS. Ne incapatanam sa mergem inainte, desi iarasi suntem "segmentul de baza", numai pentru a ne incarca de toate indatoririle neacceptate de altii: permanente, urgente, educatie sanitara, anchete epidemiologice, programe sociale, catastrofe, orice. Suntem baza piramidei, dar oare baza piramidei pe care calca toti ??

Societatea Nationala de Medicina de Familie este organizatia profesionala care confera identitate profesionala membrilor sai. Fidela misiunii sale, SNMF priveste in viitor, incearca sa anticipeze problemele si sa schiteze o politica de dezvoltare a specialitatii noastre. Ne vom incapatana in continuare sa ne promovam specialitatea, sa creem imagine pentru meserie si profesionistii ei. Multi, foarte multi nu au inteles inca ce este medicina de familie, care este rolul ei, care este locul ei in sistemul medical. In viziunea SNMF, locul medicului de familie este in centrul sistemului de ingrijire a sanatatii, impreuna cu pacientul sau. Rolul medicului de familieeste de consilier, de ghid, de coordonator de caz, de aparator al intereselor pacientilor. Medicul de familie se ocupa de oameni, care eventual au boli, si nu de bolile oamenilor. Rolul nostru este de a promova sanatatea si numai uneori de a vindeca boala. In acest sens dorim sa ne implicam in elaborarea si aplicarea tuturor programelor de sanatate care privesc preventia. Este strict necesar sa se inteleaga ca, impreuna cu specialisti din alte domenii, medicii de familie sunt cei care pot decide cum si in ce fel se pot aplica aceste programe.

Comunicarea. Desi ne-am aratat si ne aratam deschisi comunicarii cu administratorii sistemului, MSP si CNAS nu au gasit inca o cale prin care sa putem ajuta la punerea in practica a pasilor necesari sau la eliminarea disfunctionalitatilor din zona noastra de activitate. Numai practicianul din cabinet poate sti cu exactitate care sunt neajunsurile, care sunt solutiile. Statutul medicului de familie. Independenta noastra profesionala, este determinanta in evolutia noastra. Vom face eforturi imense pentru a defini cu limpezime acest statut, caci, evident, nu ne-am putea niciodata intoarce in trecut. Indraznim sa privim spre viitor si credem ca pregatirea profesionala, competitia, calitatea noastra de manageri ai cabinetelor sunt caile de dezvoltare a asistentei medicale primare.

Calitatea serviciilor de asistenta medicala primara. Pentru a ajunge unde ne-am dori, avem nevoie de evidente medicale electronice si de o echipa de asistenta medicala primara. Daca pentru baza de date s-au facut progrese importante, indraznim sa speram ca in viitor vom putea organiza si finanta"echipa de asistenta medicala primara". Dar asta atunci cand asistenta primara va fi intr-adevar "pionul central".... Medicul se va putea concentra pe consultatii, pe preventie. Un membru al echipei va semnala medicului pacientul care trebuie chemat, investigat, programat. Un dietetician, un psiholog, un asistent se vor ocupa de stilul de viata sanatos, de educatie, de programari. Echipa va fi accesibila pacientilor prin telefon sau internet, pentru lamuriri si indrumari. Nu ne opunem ideii de "permanenta", dar dorim sa fim consultati, asa cum s-a promis. Ne opunem ideii de obligativitate, mai ales in conditiile in care nu exista o armonizare a legislatiei pentru asigurarea de catre comunitatile locale si DSP-uri a unor minime facilitati pentru functionarea acestor centre. Comunitatile locale, cu rare exceptii, nu s-au implicat cu nimic. Am solicitat un sediu minimal, plata utilitatilor si paza. Atat ! Marea majoritate a centrelor au functionat numai prin efortul medicilor, garzile nu au fost platite cu lunile. A acorda asistenta medicala nu este numai responsabilitatea medicilor ci si a comunitatilor locale si a unui sistem medical capabil sa plateasca sau nu aceste servicii.

Nu in ultimul rand, dorim sa ne referim la initiativa legislativa pe care am demarat-o. Intitulata "Sanatate pentru toti", initiativa noastra doreste sa puna in practica ceea ce toate guvernele au promis, poate au si incercat,dar prea putin au reusit : finantare pentru sanatate !!! Suntem o tara care nu gaseste niciodata momentul, posibilitatea sau vointa de a acorda sanatatii macar procentul, daca nu si o suma comparabila cu a majoritatii tarilor europene. Acel 6% din PIB (din PIB-ul nostru modest!) pentru sanatate, promis de toti si inca neatins, ar trebui sa devina lege. Daca sanatatea conteaza, daca populatia conteaza, daca votantii conteaza, atunci credem ca legea se va aproba. Initiativa a fost acceptata, a fost publicata in MO numarul 281/29.04.2009, si acum incepem sa strangem semnaturi de la pacientii nostri. Indraznim sa credem ca problema va fi sa transportam dosarele cu semnaturi !! Vrem sa va asiguram ca SNMF, prin cele 40 de filiale active, impreuna cu patronatele medicilor de familie, vor promova cu indarjire cele necesare dezvoltarii noastre.

Stim ca este nevoie de noi. Suntem si asa din ce in ce mai putini, cu indatoriri din ce in ce mai multe. Vrem sa ne facem treaba,vrem ca toti decidentii sa respecte medicii de familie !!!

Consiliul de conducere al SNMF

marți, 12 mai 2009

CMR: SIUI nu este functional



Colegiul Medicilor din România solicită CNAS auditarea programului informatic SIUI întrucât în prezent nu este funcţional.

Comunicat de presă

Probleme legate de funcţionarea SIUI au mai fost sesizate de CMR şi în urmă cu un an, într-un alt comunicat de presă.

SIUI este un sistem informatic complex care are ca scop raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către CNAS şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor. SIUI este realizat de firma SIVECO în urma unui contract cu CNAS încheiat în 2003. La sfârşitul anului 2007 - începutul anului 2008, sistemul a început să fie folosit în câteva judeţe-pilot, iar pană la sfârşitul anului 2008 a fost implementat în toata tara, însă funcţionabilitatea sa ridică înca mari probleme atât furnizorilor de servicii medicale şi caselor judeţene de asigurări, cât mai ales pacienţilor care nu pot beneficia de servicii medicale conform statului de asigurat. Mai multe detalii intr-un post anterior.


vineri, 8 mai 2009

Presa - Initiativa legislativa



Medicalmanager.ro: Medicii de familie bistriteni cer 6% din PIB pentru sanatate

"Toate aceste prevederi, daca vor fi adoptate, vor duce la conditii mai bune in spitale, investitii majore pentru refacerea infrastructurii, dotarea cu aparatura performanta, medicamente si materiale sanitare, mai multe servicii specializate pentru pacienti, dotarea cabinetelor medicale, mentinerea personalului medical in Romania, venituri corespunzatoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenta medicala", se arata intr-un comunicat remis de catre presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie Bistrita-Nasaud, Simona Niculina Rus.

Realitatea.net: Medicii de familie vor o lege care să oblige Guvernul să aloce 6% din PIB pentru Sănătate

Medicii de familie adună semnături din partea pacienţilor pentru o iniţiativă legislativă ce ar obliga Executivul să aloce, anual, 6% din PIB pentru Sănătate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare. "Acel 6% din PIB pentru Sănătate, promis de toţi şi încă neatins, ar trebui să devină lege. Iniţiativa legislativă a fost acceptată şi publicată deja în Monitorul Oficial", a precizat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu

Daca doriti sa sustineti aceasta initiativa, "Mergi la medicul de familie si semneaza pentru sanatatea ta!". Puteti semna in cabinetul oricarui medic de familie din sistemul de stat, chiar daca nu sunteti inscris pe lista sa sau nu sunteti asigurat.

Presa - Medicii de familie in faliment



Pro TV: Medicii de familie in faliment (video)

Din luna aprilie, medicii de familie primesc 4 lei si 10 bani pentru fiecare pacient tratat. Suma este mai mica fata de cea incasata in martie.
Astfel, daca un medic cu 2.000 de pacienti castiga pana acum in jur de 11.000 de lei lunar, in mai, venitul sau ar putea fi de 8.000 de lei. Dupa ce isi plateste angajatii si isi achita si chiria se alege cu 500 de lei.
Dupa ce trece criza, ne asigura oficialii, veniturile medicilor vor creste iar.


Ce te doare - Ministerul Sanatatii - aprilie



In comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii referitor la sesizarile primite prin serviciul "Ce te doare?" se mentioneaza:

In aceasta perioada, petenții și-au exprimat nemulțumirea față de conduita profesională adoptată de unele cadre medicale în spitale sau cabinete. De asemenea, sunt sesizări privind refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap sau refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii.

Medic-de-familie.blogspot.com, site de informare pentru pacienti, medici, presa si poate chiar ministere, se intreaba daca aceste sesizari nu se refera oare la miturile legate de ceea ce nu vrea sau nu poate sa faca medicul de familie, semnalate pe acest site ?

- refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii este posibil sa fie un refuz justificat prin interdictia legala (norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10) de transcrierea retetelor simple prescrise de un alt medic, din sistemul de stat sau privat, de catre medicul de familie, pe retete gratuite. Mit - Transcrierea retetelor

- refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap este posibil sa fie un refuz justificat prin taxele pe care medicul de familie are dreptul sa le solicite pentru eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sănătate a asiguratilor (conform L95, Sectiunea 6, Art 237, lit g)). - Mit - Taxe abuzive.

In cazul actelor pentru comisiile de expertiza a persoanelor cu handicap, intelegand situatia pacientilor, cei mai multi medici de familie nu solicita nici un fel de taxa, realizand deci servicii medicale pro bono. Aceasta este insa o decizie personala a medicului, nu o obligatie, la care, probabil, unii au renuntat in urma deciziilor CNAS de scadere a veniturilor cabinetelor, decizie care pentru multi medici de familie inseamna falimentul cabinetului sau activitate pro bono permanenta, voluntariat.

luni, 4 mai 2009

Mit - Apt de munca



Mit - "Medicul de familie nu vrea sa scrie pe adeverinta "apt de munca", "apt pentru somaj", "apt pentru motostivuitor" !"

FALS !

Medicul de familie nu are dreptul legal sa scrie "apt de munca", "apt pentru munca" pe adeverintele eliberate deoarece nu este de competenta sa. Aceasta sintagma poate fi folosita doar de catre medicul de medicina muncii, o alta specialitate medicala, care evalueaza capacitatea de munca a pacientului. Medicul de familie poate scrie doar "clinic sanatos", "nu se afla in evidenta cu boli cronice", "se afla in evidenta cu...", dupa caz. Daca medicul de familie este si medic de medicina muncii, atunci poate sa scrie "apt de munca", dupa ce v-a consultat si efectuat analizele necesare, contra-cost. Pe parafa pusa pe adeverinta trebuie sa scrie si "medicina muncii".

Angajatorul este obligat sa va achite cheltuielile legate de evaluarea capacitatii de munca la medicul de medicina muncii. Daca aceasta adeverinta va este solicitata de catre o institutie a statului (Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, de exemplu), va trebui sa suportati dvs. aceste cheltuieli.

Daca unii medici de familie, care nu sunt si medici de medicina muncii, incalca aceste prevederi legale si scriu pe adeverinte "apt de munca", este posibil sa nu cunoasca legea sau sa nu doreasca sa va refuze. In ambele situatii, medicul de familie se expune sanctiunilor legale, deoarece isi depaseste competenta legala.

Sintagma "apt pentru somaj", daca este solicitata, este un non-sens si un abuz.

duminică, 3 mai 2009

Mergi la medicul de familie si semneaza pentru sanatatea ta !



In cabinetele medicilor de familie din toata tara a inceput campania de strangere de semnaturi de la sustinatorii initiativei legislative cetatenesti cu privire la Legea privind nivelul fondurilor anuale minime obligatorii destinate finantarii sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, numarul 281 din 29.04.2009.

Concret, este vorba despre un proiect de lege prin care, incepand de la 1 ianuarie 2010, segmentului Sanatatii sa i se acorde 6% din Produsul Intern Brut anual si segmentului asistentei medicale primare sa i se acorde minim 12% din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

De mentionat ca, in prezent, procentul alocat Sanatatii din Produsul Intern Brut anual este de doar 3,6% iar procentul din FNUASS alocat asistentei medicale primare este de doar 5,4%.

Pe pagina initiativei legislative puteti gasi expunerea de motive, proiectul de lege si avizul Consiliului Legislativ.

Tabelul cu semnaturi in sprijinul initiativei legislative trebuie completat cu datele din buletin (numele si prenumele, adresa, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate) si semnatura sustinatorului.

Tot ce trebuie sa faci ca sa sustii acest demers este sa mergi la medicul de familie si sa semnezi pentru sanatatea ta !

joi, 30 aprilie 2009

Co-plata, de la 1 septembrie


Ministerul Sanatatii a revenit asupra anuntului de introducere a co-platii pentru serviciile medicale de la 1 iulie 2009. Conform Realitatea TV, ministrul Bazac a declarat ca introducerea co-platii va fi realizata incepand cu 1 septembrie 2009:

Românii vor avea mai puţine servicii medicale gratuite. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la o dezbatere a Guvernului Privat că din toamnă va introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Asta înseamnă că vom da bani pe majoritatea serviciilor medicale din spitale.

"Pachetul de servicii va fi gata la 1 iulie, dată la care vom defini exact ce înseamnă şi coplata. Pachetul de servicii îl vom implementa de la 1 septembrie, astfel încât să avem timp pe perioada verii să facem o campanie de informare. O campanie corectă de informare poate arată avantajele coplăţii", a explicat Bazac.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara pentru Realitatea ca sistemul de sănătate din România nu este pregătit pentru introducerea mecanismului de coplată a serviciilor medicale, care ar fi un demers strict demagogic al actualului Guvern.

"Dacă sistemul sanitar românesc ar fi avut mai mulţi bani atunci ne-am fi putut gândi la o coplată rezonabilă, adică undeva la 9% din tarifele care se practică azi, dar cum sistemul are bani mai puţini ca în 2008, şi care oricum sunt cu mult mai puţini decât e nevoie în sistem, atunci coplata poate ajunge şi la 40-50% din tariful unei prestaţii medicale", a spus Eugen Nicolăescu.

Noutati despre gripa porcina - virusul A(H1N1)



Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul de alerta de la 4 la 5, adica acelasi virus gripal s-a transmis la nivel de comunitate in cel putin doua tari din aceeasi regiune OMS.

Pana pe 30 aprilie 2009, Centrul de control si preventie a bolilor din Statele Unite raporteaza 93 de cazuri de imbolnaviri confirmate prin analize de laborator si un deces (in statul Texas). In Mexic sunt 99 de cazuri si 8 decese confirmate prin analize de laborator. Conform Centrului European de control si prevenire a bolilor pana pe 30 aprilie 2009 au fost confirmate 19 cazuri de imbolnavire in Uniunea Europeana (Spania, Marea Britanie, Austria si Germania).

Ministerul Sanatatii din Romania a emis un nou comunicat de presa:
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii:

1. intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
2. în lipsa batistei, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manșetei (nu se recomandă strănutul în palmă)
3. evitarea automedicaţiei
4. evitarea călătoriilor în țările care s-au anunțat posibile cazuri de îmbolnăvire. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală

Gripă umană cu noua tulpină de virus

Gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic.
Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obișnuite.

Recomandări pentru călători

Orice persoană care prezintă semne de gripă – febră, simptome respiratorii - și care s-a intors, în ultimele 7 zile, din zonele în care au fost înregistrate cazuri, trebuie să se prezinte la medic și să evite automedicaţia.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere următorele:
o izolarea la domiciliu ;
o purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu) ;
o anunţarea imediată a medicului de familie ;
o în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).


Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătății a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către 9 spitale de boli infecțioase.

Pentru a se evita raspandirea ideei gresite ca virusul se transmite prin consumul carnii de porc, se prefera denumirile noul virus gripal A(H1N1) - Novel influenza virus A(H1N1) sau gripa mexicana.

duminică, 26 aprilie 2009

Despre gripa porcina



Gripa porcina este o boala respiratorie in general intalnita la porcine, cauzata de virusul gripal porcin tip A, identificata pentru prima oara in anul 1930. Deoarece virusul gripal (uman, porcin, aviar) se modifica de la an la an, avand o mare capacitate de recombinare, si deoarece forme diferite de virus (uman, porcin, aviar) pot infecta concomitent diverse specii, pot sa apara variante amestecate ale virusului gripal. De exemplu, porcinele pot fi infectate concomitent cu virusul gripal porcin, uman si/sau aviar si poate astfel sa apara un virus gripal uman porcin. Un astfel de virus poate infecta oamenii care intra in contact direct cu porcii (lucratorii din fermele de porci, din abatoare).

Conform Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pana in anul 2005, in Statele Unite, a fost intalnit doar cate un caz de gripa porcina la om pe an sau o data la doi ani. Din decembrie 2005 pana in februarie 2009 au fost observate 12 cazuri confirmate prin analize de laborator la om, pe teritoriul Statelor Unite.

Din martie 2009 pana pe 26 aprilie 2009 au fost confirmate prin analize de laborator 20 de cazuri de gripa porcina la om pe teritoriul Statelor Unite, 20 de cazuri in Mexic si 6 cazuri in Canada. Sunt suspectate cazuri de gripa porcina la om, dar neconfirmate prin analize de laborator, si in Columbia, Brazilia, Spania, Franta, Marea Britanie, Israel si Noua Zeelanda, la persoane care au calatorit in Mexic in perioada (7 zile) dinaintea aparitiei simptomelor. In Mexic au fost raportate peste 800 de cazuri suspectate de gripa porcina la om, si 60 de decese. Nu au fost raportate decese si in alte state.

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare cu cele ale gripei umane: febra, oboseala, lipsa apetitului, tuse. Gripa porcina nu se transmite prin consumul carnii de porc ! Gripa porcina se poate transmite la om prin contact direct cu porcinele (lucratorii din ferme, abatoare). Este posibil ca gripa porcina sa se transmita si de la om la om, asemanator gripei umane.

Masuri generale de prevenire a gripei in sezonul rece:

- Evitati contactul cu persoanele bolnave, aglomeratia; incercati sa stati departe de persoanele sanatoase daca sunteti bolnav;
- Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati servetelul la gunoi;

- Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu lichid antibacterial;
- Evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii - cale frecventa de transmitere a germenilor;

Mai multe informatii puteti gasi pe pagina Centrului European de Preventie si Control al Bolilor, pagina Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii si pagina Ministerului Sanatatii din Romania.

OMS - Saptamana Europeana a Imunizarii



Saptamana 20-26 aprilie a fost Saptamana Europeana a Imunizarii, o campanie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Deviza campaniei - "Previne. Protejeaza. Imunizeaza."

Pe siteul campaniei puteti afla "10 mituri despre vaccinare" (in limba engleza).




De Programul National de Imunizare beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei. Vaccinarea se realizeaza prin intermediul medicilor scolari (pentru campaniile scolare, acolo unde acestia exista) si al medicilor de familie. Prezentati-va la medicul dvs. de familie pentru mai multe informatii.

vineri, 24 aprilie 2009

Presa: Doctorita, la un pas de a fi violata de un pacient



Din pacate, temerile privind riscurile la care se supun medicii de familie, in majoritate femei, care raman singure peste noapte in centrele de permanenta, au fost confirmate.

Un tânăr de 19 ani din Marghita a fost arestat preventiv ieri după ce a încercat să violeze o doctoriţă. Victima, angajată a Centrului de Permanenţă din Suplacu de Barcău, era de gardă în noaptea în care bihoreanul a ajuns la dispensar, susţinând că se simte rău.

Articol complet

miercuri, 22 aprilie 2009

Birocratia sufoca medicii de familie



Doua articole despre birocratia care ocupa cea mai mare parte a timpului din activitatea medicului de familie:

Adevarul: Birocraţia, boala medicului de familie

Medic.ro: Birocratia si medicul de familie

Timpul necesar completarii tuturor actelor scade considerabil prin folosirea calculatorului si a unui soft medical dedicat activitatii medicului de familie. Cativa medici de familie au inceput sa foloseasca softuri de cabinet din urma cu mult timp. Incepand cu luna mai 2008, data cand Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a pus la dispozitia medicilor de familie prin contract de comodat laptopuri si imprimante pentru Programul National de Evaluare a Starii de Snatate, din ce in ce mai multi medici de familie folosesc calculatorul in activitatea zilnica de la cabinet insa acest lucru este ingreunat de cerintele legale prin care nu se accepta exclusiv varianta electronica a fisei medicala, a registrului de consultatii si a altor documente medicale.

Interviu medic.ro



Interviu cu dr. Carmen Tronea, medic de familie, in revista Medic.ro

Si-a inceput activitatea in urma cu 30 de ani intr-un sat din Mehedinti, cu oameni simpli si muncitori. Cu un minimum de instrumente, printre coclauri, a avut parte numai de bucurii in comuna in care satenii isi scoteau palaria inaintea ei. Nu poate compara cu nimic experienta din rural care i-a adus cea mai mare satisfactie.

Dupa ce a fost doctorita satenilor, in 1991 s-a mutat in Drobeta-Turnu- Severin, unde a incercat si inca mai incearca sa le fie doctorita si orasenilor. O fire optimista, dr. Carmen Tronea pledeaza pentru respectul care trebuie acordat medicului de familie. A raspuns cu placere intrebarilor pregatite cu grija, dand de gol o atitudine ferma.


Articol intreg

marți, 21 aprilie 2009

Opinia CMR despre permanenta asigurata de medicii de familie



Colegiul Medicilor din Romania a inaintat Comisiei de Sanatate a Senatului Romaniei propuneri la proiectul de modificare a Legii 263/2004 care reglementeaza acordarea asistentei medicale in centrele de permanenta.

CONCLUZII FINALE C.M.R.:
Centrele de permanenta :
- nu au cadru legal de infiintare, organizare si exercitare a profesiei de medic (L 124/1998, L 629/2001);
- nu au cadru legal financiar contabil de inregistrare si decontare a cheltuielilor cu dotare, utilitati, servicii, etc...
- acolo unde au functionat (aprox. 25 din cele peste 100 infiintate), s-au dovedit total ineficiente avand in vedere nivelul de dotare pentru posibilitatile de diagnostic si de rezolvare a problemelor, pacientii preferand in continuare apelarea la serviciile de urgenta ale ambulantei sau de la camerele de garda ale spitalolor sau ale unitatilor de primiri urgente (U.P.U.).
- nu ar respecta normele europene privind timpul de lucru si de odihna al medicilor si al asistentilor medicali
- ar trebui asigurate cu paza permanenta pentru protectia personalului medico-sanitar (in mare majoritate femei);
- ar introduce costuri mari si ineficiente fata de costurile estimate in cazul in care s-ar accepta serviciile platite la domiciliul pacientilor in afara orelor de program pentru medicii de familie, fiecare pentru pacientii de pe propria lista (50 RON/solicitare fata de 319 RON/solicitare pentru serviciile facute cu ambulanta arondata centrului de permanenta).
(...)


Articol intreg

luni, 20 aprilie 2009

Schema de vaccinare

Actualizare: Noua schemă de vaccinare valabilă din 22 august 2012 este disponibilă aici.

Incepand cu 1 decembrie 2008, schema de vaccinare folosita in Romania este:

  • in primele 24 de ore de la nastere - anti-hepatita B
  • 4-7 zile - anti-tuberculoza (BCG)
  • doua luni - anti- diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), anti-poliomelita inactivat (VPI), anti-hepatita B
  • patru luni - DTPa, VPI
  • sase luni - DTPa, VPI, anti-hepatita B
  • un an - DTPa, VPI, anti-rujeolic-rubeolic-oreion (RRO)
  • 4 ani - DTPa
  • 7 ani (clasa I)- RRO
  • 14 ani (clasa a VIII-a) - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")
  • 24 de ani si, ulterior, din zece in zece ani - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")

Toate acestea fac parte din Programul National de Imunizare de care beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei.

Alte vaccinuri disponibile pe piata dar care nu sunt acoperite de Programul National sunt cele pentru prevenirea infectiilor cauzate de haemophylus influenzae tip B, rotavirus, virusul papilomma uman si cele contra pneumoniei, meningitei, varicelei, gripei si hepatiei A. Acestea pot fi cumparate de la farmacie de catre beneficiar si administrate de catre personalul medical, contra cost. Personalul medical nu are dreptul sa comercializeze vaccinul, acesta trebuie cumparat de la farmacie.

Discutii: Plata in functie de performanta



Printr-un comunicat de presa din 16.02.2009, Ministerul Sanatatii anunta: Veniturile medicilor de familie în anul 2009 vor ține cont de performanța fiecărui cabinet în parte.

Pe blogul dr. Marinela Olaroiu van der Heuvel gasim un punct de vedere referitor la acest comunicat de presa:

Sistemul P4P s-a introdus in UK fara efectuarea in prealabil a unui studiu pilot care, potrivit multora, ar fi evitat o parte dintre inconveniente. Una dintre consecintele neprevazute a fost cresterea numarului de asistenti medicali angajati la cabinetele de medicina generala. Informatiile incomplete, de ex. despre pacienti, s-a constat ca pot fi sursa de eroare prvind cuantumul platilor. Nu exista inca indicatori pentru masurarea problemelor psihosociale atat de frecvente in asistenta primara de oriunde, sau a problemelor gastronintestinale cronice. Si se spune ca P4P ar retribui doar o mica parte din munca pe care o desfasoara in mod curent un medic generalist.

Din comunicatul MS reiese ca un sistem P4P va fi introdus in asistenta primara din primele zile ale celui de al doilea trimestru al acestui an (?!). Nu se mentioneaza daca va fi precedat de un studiu pilot si este de asteptat sa fie introdus… orbeste? Consecinta ar putea fi un ”big bang” garantat care sa pulverizeze resursele si asa limitate ale sistemul sanitar fara a imbunatati in prima instanta calitatea actului medical din asistenta primara si/ sau satisfactia pacientului.

Articol intreg

joi, 16 aprilie 2009

Ce boli nu necesita bilet de trimitere ?



Conform Normelor de aplicare ale Contractului-cadru 2009, Anexa 9, urmatoarele afectiuni, dupa ce sunt confirmate ca fiind cazuri noi, nu mai necesita bilet de trimitere:

1. Infarct miocardic
2. Angină pectorală instabilă
3. Purtătorii de proteze valvulare şi pace-maker
4. Malformaţii congenitale şi boli genetice
5. Insuficienţă renală cronică sub dializă
6. Insuficienţă cardiacă clasa III - IV NYHA
7. Poliartrită reumatoidă cu factor reumatoid pozitiv, inclusiv formele sale clinice (sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă)
8. Bolile de colagen-vasculare (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
9. Leucemiile acute (limfoide şi nonlimfoide)
10. Leucemia mieloidă cronică
11. Leucemia limfatică cronică
12. Aplazia medulară
13. Mielomul multiplu
14. Limfoame non-Hodgkin nodale şi extranodale
15. Boala Hodgkin
16. Anemii hemolitice endo- şi exoeritrocitare
17. Trombocitemia hemoragică
18. Thalasemia majoră
19. Histiocitozele
20. Mastocitoza malignă
21. Telangectazia hemoragică ereditară
22. Purpura trombocitopenică idiopatică
23. Trombocitopatii
24. Purpura trombotică trombocitopenică
25. Boala von Willebrand
26. Coagulopatiile ereditare
27. Tumori mamare
28. Tumori maligne
29. Tumori cu potenţial malign până la elucidarea diagnosticului
30. Diabet zaharat sub tratament cu insulină şi/sau antidiabetice orale
31. Cirozele hepatice decompensate şi compensate
32. Boala Wilson
33. Malaria
34. Tuberculoza
35. Mucoviscidoza
36. Boala Addison
37. Diabet insipid
38. Psihoze
39. Miastenia gravis
40. Boala Parkinson
41. Hemofilie
42. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu by-pass coronarian
43. Status posttransplant de organe
44. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
45. Gravide cu risc obstetrical crescut
46. Prematuritatea (în primul an de viaţă)
47. Malnutriţie proteinenergetică (în primii 3 ani de viaţă)
48. Anemiile carenţiale (până la normalizarea hematologică şi biochimică)
49. Rahitismul evolutiv, forma moderată şi gravă (până la vindecarea radiologică şi biochimică)
50. Astm bronşic în criză
51. Hepatite virale (cronice)
52. Glaucom
53. Alte situaţii la recomandarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi ale
Colegiului Medicilor din România, cu avizul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

NOTĂ:
Prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere pentru afecţiunile de mai sus se face numai în următoarele situaţii:
1. dacă face dovada (printr-o scrisoare medicală) că a fost luat în evidenţă de către medicul de familie şi în intervalul de timp până la următoarea consultaţie la medicul specialist, bolnavul nu necesită să fie monitorizat de către medicul de familie;
2. pentru bolnavii a căror schemă terapeutică trebuie modificată în funcţie de parametrii de monitorizare;
3. medicul de specialitate trebuie să informeze medicul de familie prin scrisoare medicală dacă au intervenit schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică.

miercuri, 15 aprilie 2009

Despre sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania



Sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se bazeaza pe sistemul Bismark (german) care numara, printre altele, urmatoarele principii:
  • cei care pot, platesc ingrijirea celor care nu au de unde (solidaritate)
  • fiecare contribuie cu o cota egala din venituri si primeste aceeasi ingrijire (echitate)

Acest blog fiind unul de informare, nu vom face o analiza a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania. Consideram insa ca inainte de a critica un intreg sistem si de a cere niste drepturi, cei care o fac trebuie sa fie bine informati asupra subiectului. Astfel, pentru o mai buna intelegere a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, va invitam sa cititi cateva articole:

CNAS: Scurt istoric al sistemului de asigurari de sanatate din Romania

CJAS Brasov: Ce este sistemul de asigurari de sanatate ? , Experienta europeana , Modele ale asigurarilor de sanatate

Hotnews: Bismark omorat la Bucuresti

Wikipedia: Healthcare in Germany

UNFPA: Populaţia şi dezvoltarea României – prognoze şi posibile soluţii


Presa: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest



Capital: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest

Tendinţa de aliniere este puţin vizibilă în sectorul public dar mai evidentă în sectorul privat, întrucât în România în­că se practică preţuri care nu au şi o fundamentare economică“, crede Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Din cauza preţurilor mici, pentru a fi competitiv, sectorul privat trebuie să se adapteze, iar singurul loc unde se pot reduce costurile este la plata personalului medical. Acest lucru face ca veniturile personalului să fie uneori de zece ori mai mici decât în UE“, mai spune el.

Situaţia nu este diferită nici în cazul cabinetelor stomatologice. „Preţurile practicate de CNAS sunt preţuri sociale, ele nu reflectă adevăratul cost al prestaţiilor stomatologice şi sunt nemodificate din anul 2002“, spune Augustin Mihai, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România. Deşi diferenţa dintre tarifele din România şi cele din alte ţări europene este încă mare, tendinţa de aliniere este evidentă."

Articol intreg

marți, 14 aprilie 2009

Mit - Formulare medicale



Mit: "Retetele, biletele de trimitere, concediile, adeverintele, fisele sunt primite de medicul de familie de la spital, ASP, CNAS, "stat". "

FALS !

Am precizat in cateva postari anterioare ca medicul de familie este si administratorul (patronul) propriului sau cabinet, nu este salariat "la stat". In baza contractului de furnizare de servicii medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, incheiat cu aceasta, medicul de familie poate prescrie retete compensate sau gratuite, poate elibera bilete de trimitere sau internare si certificate de concedii medicale. Tipizatele cu regim special, imprimate la Imprimeria Romana si distribuite prin CNAS, sunt cumparate de catre medicul de familie din fonduri proprii, adica din venitul cabinetului, obtinut in urma contractului cu CNAS.

Preturile acestor tipizate, cf. paginilor CNAS locale, sunt:
Retete compensate/gratuite (model valabil pana la 30.06.2009): 6,50 lei/carnet cu 50 retete
Retete compensate/gratuite (model valabil de la 01.03.2009): 8,33 lei/carnet cu 50 retete
Certificate concedii medicale: 10,5 lei/carnet cu 50 certificate
Bilete trimitere/internare: 8,31 lei/carnet cu 50 bilete
(T.V.A. inclus)

In afara de aceste tipizate, medicul de familie cumpara, tot din fonduri proprii, alte formulare medicale, cum ar fi adeverinte medicale, retete simple, registru de consultatii, dar si chitantier, registru de plati, facturier s.a. . Fisele medicale de adulti, copii, gravide pot fi tiparite sau xeroxate.

Noile bilete de trimitere sau internare



De la 1 aprilie 2009, trimiterile pentru serviciile medicale clinice si internarile in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, decontate de catre CNAS, se vor realiza folosind exclusiv modelul unic de bilet de trimitere sau internare aprobat prin Ordinul 384/2009 al MS.

Acesta este un formular tipizat cu regim special, in triplu exemplar. Medicii de familie pot cumpara noile formulare de la sediile locale CNAS, pretul unui top fiind de 8,31 lei, inclusiv T.V.A (cf. CJAS Iasi).

vineri, 10 aprilie 2009

Ministerul Sanatatii: Pachet general de servicii si co-plata de la 1 iulie 2009



Legislația privind introducerea pachetului general de servicii și a co-plății va fi finalizată la 1 iulie a.c.

Acesta va presupune o taxă plătită unitatilor de sanatate de către pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi direcționate către furnizorul de servicii, iar cealaltă parte va intra în bugetul unității respective. Ministrul Sănătății analizează posibilitatea ca de la 1 iulie 2009 sistemul de co-plată sa fie aplicat în medicina primară, ambulatorie si pentru de specialitatile și spitale.

Conform comunicatului de presa din 10 aprilei 2009 al Ministerului Sanatatii


joi, 9 aprilie 2009

Mit - Gratis



Mit: La medicul de familie este gratis ! In Romania, mersul la medic, spitalizarea sunt gratis !

FALS !

Serviciile medicale costa ! Costul lor este, majoritar, pana la aparitia pachetului de servicii medicale de baza, acoperit de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care gestioneaza contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CAS), prin decontarea acestor servicii medicale furnizorilor (spitale, ambulator, policlinici, clinici, cabinete medicale individuale, medici de toate specialitatile), in baza contractului-cadru. Practic, banii primiti de la asigurati ("eu platesc asigurari") sunt gestionati de catre CNAS, care acopera costul serviciilor medicale, astfel incat "sanatatea" sa fie "gratis". Nu putem face un decont al serviciilor medicale din Romania, aceasta este treaba anumitor institutii. Insa, retineti, termenul "gratis" este gresit. Corect este "decontat de asigurari" sau "fara plata, in baza asigurarilor".

Si pentru ca anumite comentarii referitoare la platile tacute, foloase necuvenita, spaga, sunt, probabil, inevitabil legate de acest subiect, va invitam sa cititi acest articol si campania Ministerului Integrarii Europene.


Update: Ministerul Sanatatii: Pachet general de servicii si co-plata de la 1 iulie 2009

miercuri, 8 aprilie 2009

Ce este SIUI ? (Sistemul Informatic Unic Integrat)



Informatizarea domeniului medical este o necesitate a secolului XXI. Începând cu anul 2003, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încheiat un contract cu firma SIVECO pentru realizarea unui sistem informatic complex, numit SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat). La sfârşitul anului 2007 - începutul anului 2008, sistemul a început să fie folosit în câteva judeţe-pilot, iar până la sfârşitul anului 2008 toţi medicii de familie din România au început să raporteze serviciile medicale, efectuate în cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind şi SIUI.

Sistemul nu este folosit doar de medicii de familie, ci de toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare ş.a.), însă, luând în considerare domeniul acestui blog, ne vom referi exclusiv la relaţia medicilor de familie cu SIUI. Din cauza numărului mare de instituţii implicate, SIUI nu este în prezent complet funcţional, lucru semnalat atât de utilizatori, cât şi de Colegiul Medicilor din Romania într-un comunicat.

Ce este însa, mai exact, SIUI ?

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) are ca scop raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către CJAS şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor.

Ce face SIUI?

Sistemul Informatic Unic Integrat este un sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care integreaza în reţea casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) şi furnizorii de servicii de sănătate şi farmaceutice, sub supravegherea CNAS. Integrarea se face pe soft-uri unice, individualizate pe tipuri de furnizori, unice pentru toate CJAS. Sistemul conectează CNAS cu bazele de date ale Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Ce nu face SIUI?

- nu este fişa medicală electronică a pacientului;
- nu serveşte alte instituţii în afară de CNAS;
- tot ce face este să gestioneze datele de identificare ale asiguraţilor, calitatea de asigurat a celor inscrişi pe listă şi serviciile raportate de furnizori.


Câteva articole scrise de medici de familie, legate de experienţa lor cu SIUI:
Sistemul Informatic Unic Integrat - Lectia de anatomie
Lectia de autopsie pe SIUI
şi despre necesitatea unor softuri dedicate activităţii în cabinet a medicului de familie, nu doar pentru raportarea serviciilor:
IT-ul în cabinetul medicului de familie

Actualizare: Articole mai noi de pe blog despre SIUI:
Colegiul Medicilor din România: SIUI nu este funcţional - 12 mai 2009
SIUI - Răspunsul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - 13 mai 2009
Presă - Medic sancţionat pentru raportări incomplete - 22 mai 2009
Din nou despre SIUI - 17 decembrie 2009
Card de sănătate - 1 februarie 2010

Articole si interviuri Pulsmedia.ro



Cateva articole si interviuri interesante despre medici si medicina de familie:

Interviu dr. Razvan Miftode, medic primar MF, reprezentant pentru Romania in Consiliul EURACT

Interviu dr. Aurora Bulbuc Melania

Cabinetul medical individual MF - alternative 2008 - articol de la inceputul anului 2008, inca actual

marți, 7 aprilie 2009

Presa: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar



Prezentam povestea medicului de familie Paul Şerban care a reusit anul trecut, in decembrie 2008, dupa patru ani de procese si tergiversari, sa isi primeasca din partea Casei de Asigurari de Sanatate a judetului Botosani banii cuveniti legal, in baza contractului. Banii castigati au fost folositi pentru achitarea imprumuturilor bancare realizate de medic pentru a renova si dota cabinetele medicale in care isi desfasoara activitatea.

Banii au venit după patru ani de procese şi tergiversări. Concret, dr. Paul Şerban, medic de familie în localitatea botoşăneană Nicşeni, a demascat în 2004 metoda semnării în alb a contractelor dintre cei 70 de medici de familie care profesează în mediul rural şi CAS. Aceştia au fost văduviţi de sporuri pentru condiţii grele, pe care ar fi trebuit să le primească, conform legii. Prin urmare, timp de doi ani, CAS nu a mai plătit milioane de lei care ar fi trebuit să acopere cheltuielile medicilor. „Unii au primit sporuri de 10-15%, alţii deloc. Nu puteam obiecta pentru că semnătura noastră era pe contracte. Eu am ajuns să mă rog la juristul CAS Botoşani ca să îmi pot vedea contractul de muncă. De fiecare dată am fost refuzat”, spune dr. Paul Şerban.

Medicul din Nicşeni nu a văzut altă soluţie decât să declare război CAS şi să-şi ceară în instanţă drepturile. El a calculat că statul îi datorează 77.400 de lei, la care se adăugau penalităţi de întârziere. Nu s-a îndoit nici un moment că va câştiga.

Deşi nu este proprietar al cabinetelor medicale din comunele Nicşeni şi Corlăteni, (n.n. acestea aflandu-se in proprietatea primariilor) Paul Şerban a început să facă investiţii serioase, realizate prin credite bancare.

Am modernizat cabinetele căci m-am săturat să mă tot rog la primărie pentru fonduri. Am reabilitat clădirile care stăteau să cadă, am pus termopane, am cumpărat aparatură nouă şi le-am asigurat oamenilor condiţii medicale normale. Şi ei sunt asiguraţi care îşi achită lunar contribuţiile. Este cea mai bună investiţie făcută vreodată: în oameni şi în profesia mea”, explică Şerban.

Va invitam sa cititi articolele din presa care descriu pe larg evenimentele:
Realitatea.net: Un medic din Botoşani se judecă pentru sporuri salariale cu autorităţile sanitare judeţene
Evenimentul Zilei: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar
Adevarul: Un medic scutură de bani CAS-ul