marți, 3 noiembrie 2009

Protest al bolnavilor cronici - 9 noiembrie


Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) a hotărât organizarea unui miting de protest în data de 9 noiembrie, ora 10.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.


Revendicările COPAC includ:
Alocarea, pentru sănătate, a unui buget de cel puţin 6% din PIB;
Punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient;
Transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii;
Accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare.


,,Aproape fiecare familie din România are cel puţin o persoană bolnavă. De aceea, sperăm că veţi fi solidari cu noi în lupta pentru sănătate şi viaţă! În noi constă schimbarea şi numai împreună vom învinge! Ne vedem pe 9 noiembrie, la ora 10.00, în Piaţa Constituţiei!”, a adăgat Cezar Irimia.

Eugen Nicolăescu - proiect de lege privind prevenţia



Fostul ministru al sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a lansat o iniţiativă legislativă privind prevenţia în sănătate.

”Toata lumea se duce la medic cand e bolnava. Nimeni nu se duce la medic cand e sanatos si sa se inteleaga ca este mult mai ieftin sa previi, decat sa tratezi. Zilnic, in Romania mor 366 de oameni din cauza unor boli cardio-vasculare, din care 75 au sub 64 de ani. Zilnic, mor in Romania prin boli cauzate de consumul de tutun 22 de oameni prin cancer pulmonar si in total 247. Ca urmare a consumului de alcool mor 53 de oameni. Zilnic, de asemenea, opt femei mor din cauza cancerului, cinci din cauza cancerului de san si trei ca urmare a cancerului de col uterin... 78% din populatie nu a efectuat un control al glicemiei sau al colesterolului in ultimul an. Peste 93% din populatia feminina nu a efectuat o mamografie sau un test Papanicolau in ultimii trei ani. Cu alte cuvinte, situatia este alarmant de grava, pentru ca nu se realizeaza programe serioase de preventie" - a subliniat Nicolaescu. - Medical Manager

El a sustinut ca cea mai cuprinzatoare evaluare a starii de sanatate a populatiei este din perioada 2007-2008 si ca, potrivit sondajelor, oamenii au apreciat acest program. Aceleasi aprecieri, potrivit lui Nicolaescu, se regasesc si in raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, document care a fost asumat de presedintele tarii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, exista fonduri pentru finantarea unui astfel de program national, el dand exemplul taxei pe viciu, pe care a initiat-o pe vremea cand era ministru al Sanatatii si care ar aduce la bugetul Sanatatii intre 400 si 700 milioane de lei pe an.

Articol complet pe siteul Medical Manager.

Încă o dată, fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, dovedeşte că înţelege problemele sistemului sanitar românesc şi oferă soluţii viabile şi surse de finanţare concrete, precum şi respectul cuvenit cadrelor medicale, pe care le percepe ca parteneri în proiectele sale.