marți, 22 decembrie 2009

Vaccinarea HPV şi AH1N1, şi la medicii de familie



Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniilor de vaccinare împotriva cancerului de col uterin şi împotriva gripei AH1N1.

Din data de 15.12.2009, toţi cetăţenii vor putea să se vaccineze gratuit împotriva gripei AH1N1, în cabinetele medicilor de familie. Bolnavii cronici se vor putea vaccina în unităţile medicale specifice de tratament. Prioritate la vaccinare au categoriile cu risc major şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice. Mai multe detalii pot fi citite în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Începând cu data de 17.12.2009, tinerele cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, se vor putea adresa medicilor de familie pentru a se vaccina gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Prioritate au elevele şi studentele, vaccinarea efectuandu-se şi în cabinetele şcolare sau ale universităţilor. Puteţi citi mai multe detalii în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Dispensarul din Turnu, renovat de tânăra doctoriţă



Un nou articol din seria dedicată cabinetelor şi dispensarelor renovate sau construite de medicii de familie, chiar şi atunci când acestea se află, încă, în proprietatea primariei.

"Dispensarul medical din Turnu fiinţează din anul 1904... Poate că nici n-ar trebui scris mai mult, vechimea clădirii (care numai clădire nu s-a putut numi) fiind supremul argument (vizual) pentru a se putea face o idee despre felul cum arăta pe parcursul timpului. Este probabil unul dintre cele mai vechi imobile cu o astfel de destinaţie din judeţ – dacă nu unicul. Şi cum despre reabilitări în acest timp – mai bine spus veac – nu (prea) a putut fi vorba – dispensarul tornean a continuat să existe ca ruină, stricând total imaginea localităţii.

Tânără şi dinamică, cu totul devotată jurământului lui Hipocrat – incorigibil entuziastă, doctoriţa Maria Xenia Criste şi-a făcut ucenicia la Arad timp de aproape 10 ani, având timp să aplice practic tot ceea ce a acumulat în atâţia ani de studiu.

"Ştiam că sunt necesare fonduri pentru a renova clădirea şi a-i face o faţă nouă, modernă.” Familia a pus umărul şi a ajutat la împlinirea visului. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu o lună fiind terminate în proporţie de 80 la sută. „S-a dat jos totul până la văiugă, exterior-interior. Am pus gresie, faianţă, am zugrăvit modern, s-a vopsit şi s-au pus termopane la uşi şi ferestre, iar toaletele pentru pacienţi şi personalul medical sunt realizate la standard. Oamenilor nu le vine să creadă ce s-a putut face cu această clădire aproape ruinată într-un timp atât de scurt!” – zâmbeşte doctoriţa Criste.

Articolul complet

Aşteptăm comentarii şi cu alte cabinete renovate sau construite de medicii de familie.