marți, 7 aprilie 2009

Presa: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar



Prezentam povestea medicului de familie Paul Şerban care a reusit anul trecut, in decembrie 2008, dupa patru ani de procese si tergiversari, sa isi primeasca din partea Casei de Asigurari de Sanatate a judetului Botosani banii cuveniti legal, in baza contractului. Banii castigati au fost folositi pentru achitarea imprumuturilor bancare realizate de medic pentru a renova si dota cabinetele medicale in care isi desfasoara activitatea.

Banii au venit după patru ani de procese şi tergiversări. Concret, dr. Paul Şerban, medic de familie în localitatea botoşăneană Nicşeni, a demascat în 2004 metoda semnării în alb a contractelor dintre cei 70 de medici de familie care profesează în mediul rural şi CAS. Aceştia au fost văduviţi de sporuri pentru condiţii grele, pe care ar fi trebuit să le primească, conform legii. Prin urmare, timp de doi ani, CAS nu a mai plătit milioane de lei care ar fi trebuit să acopere cheltuielile medicilor. „Unii au primit sporuri de 10-15%, alţii deloc. Nu puteam obiecta pentru că semnătura noastră era pe contracte. Eu am ajuns să mă rog la juristul CAS Botoşani ca să îmi pot vedea contractul de muncă. De fiecare dată am fost refuzat”, spune dr. Paul Şerban.

Medicul din Nicşeni nu a văzut altă soluţie decât să declare război CAS şi să-şi ceară în instanţă drepturile. El a calculat că statul îi datorează 77.400 de lei, la care se adăugau penalităţi de întârziere. Nu s-a îndoit nici un moment că va câştiga.

Deşi nu este proprietar al cabinetelor medicale din comunele Nicşeni şi Corlăteni, (n.n. acestea aflandu-se in proprietatea primariilor) Paul Şerban a început să facă investiţii serioase, realizate prin credite bancare.

Am modernizat cabinetele căci m-am săturat să mă tot rog la primărie pentru fonduri. Am reabilitat clădirile care stăteau să cadă, am pus termopane, am cumpărat aparatură nouă şi le-am asigurat oamenilor condiţii medicale normale. Şi ei sunt asiguraţi care îşi achită lunar contribuţiile. Este cea mai bună investiţie făcută vreodată: în oameni şi în profesia mea”, explică Şerban.

Va invitam sa cititi articolele din presa care descriu pe larg evenimentele:
Realitatea.net: Un medic din Botoşani se judecă pentru sporuri salariale cu autorităţile sanitare judeţene
Evenimentul Zilei: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar
Adevarul: Un medic scutură de bani CAS-ul