duminică, 21 aprilie 2013
Spune-ți opinia despre prevenția în sănătate !
Despre sistemul de sănătate avem fiecare o opinie personală. Putem arăta în orice discuție care este problema de fapt și ce trebuie făcut. Adesea arătăm că soluțiile oferite de alții sunt doar pansamente temporare iar cauzele reale sunt de cele mai multe ori ignorate. Știm că în orice problemă este mai bine să ne ocupăm de cauză decât doar să încercăm să eliminăm efectele care vor reveni. În cărțile de medicină acest lucru știut este exprimat prin "Este mai bine să previi decât să tratezi !"
Din păcate în România reformelor continue din sistemul medical și a celor 22 de miniștri ai sănătății în tot atâția ani, acestă expresie este doar folosită, nu și aplicată. Cu atât mai puțin la nivel de politici sanitare. Opinia ta, spusă într-un mod organizat, poate schimba însă politicile sanitare. Implică-te și spune-ți opinia dând click pe acest formular până miercuri, 24 aprilie, ora 17, pentru ca soluțiile tale să ajungă la decidenți !
Inexistența unei strategii naționale în domeniul sănătății, construită în jurul omului sănătos și a ideei de prevenire a îmbolnăvirilor, a adus România în situația ca cea mai mare parte a banilor din Sănătate să fie cheltuită pentru boli și bolnavi. Banii sunt cheltuiți pentru medicamente, internări în spital și intervenții necesare în stadii grave ale bolilor (dializă, stent, transplant) iar cea mai mare parte a atenției publice este concentrată tot pe subiectul tratamentului, bolilor și bolnavilor. Tema prevenției în Sănătate lipsește aproape în totalitate din politicile de sănătate dar și din atenția publică, cu excepția unor campanii ale societăților profesionale și altor organizații non-guvernamentale.
Cine pierde din această cauză ? Toți cei care au de pierdut atunci când românii sunt bolnavi, nu pot munci, nu sunt productivi, devin deprimați și apatici, consumă cantități din ce în ce mai mari de medicamente, solicită servicii din ce în ce mai complexe și mai costisitoare de îngrijire, necesită atenția unor medici și altor cadre medicale și nemedicale suprasolicitate, nerespectate și prost plătite care sunt forțate să plece din țară.
Cine câștigă din această cauză ? Nu românul bolnav. Nici românul sănătos sau aparent sănătos care știe că, deși îi sunt oprite din salariul brut 5,5 procente "pentru sănătate", în realitate nu vede nici o intervenție pentru menținerea stării sale de sănătate și știe că, în cazul în care el sau cineva drag se va îmbolnăvi, va avea multe reproșuri de făcut sistemului medical pentru modul cum va fi îngrijit. Iar reproșurile vor fi în egală măsură atât pentru sistemul public, unde este asigurat obligatoriu, cât și pentru sistemul privat, unde se poate asigura facultativ, însă știe că nu i se pot rezolva toate problemele de sănătate și, în cazul unei boli mai grave sau complicațiilor, va fi trimis tot în sistemul public.
Opiniile pe care le avem despre aceste subiecte pot și trebuie să fie exprimate într-un cadru organizat. Nu doar pe bloguri, forumuri, Facebook, în comentariile ziarelor online sau în orice altceva care ține de social media. Nici doar în discuțiile cu prietenii. Politicile publice pot fi influențate prin presiune publică. Nu prin acea presiune a străzii, a lozincilor și a marșurilor sau protestelor. Ci prin cea a rapoartelor și recomandărilor societății civile, popularizate prin presă, recomandări care capătă greutate atunci când sunt bazate pe opiniile colectate de la cât mai mulți români interesați de subiect. Opinie care poate fi formulată și trimisă mai rapid decât scrierea unui comentariu sau unui articol pe blog.
Vineri, 26 aprilie 2013, va avea loc la Târgu Mureș audierea publică "Prevenția în Sănătate - Cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate ?".
Spune-ți opinia în scris direct în formularul simplu de aici până cel târziu miercuri, 24 aprilie, ora 17 !
Opiniile scrise înregistrate pot fi susținute și verbal vineri la Târgu Mureș. Opiniile se vor sintetiza într-un raport sinteză, de către Comisia de Experți a audierii publice, ce va fi făcut public, într-o conferinţă de presă, va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenţilor politici cu responsabilităţi în domeniu.
Implică-te pentru menținerea stării tale de sănătate ! Implică-te pentru ca menținerea stării tale de sănătate să nu mai fie doar responsabilitatea ta, ci elementul central al politicilor de sănătate din România. Înregistrează-ți acum opinia pentru audierea publică aici !
Spune-le și prietenilor să-și înregistreze opinia și să facă audierea publică de vineri cunoscută. Discuțiile între prieteni sau facilitate de social medica clarifică opiniile personale, însă nu duc la schimbări reale. Schimbarea în sistemul medical românesc apare prin implicare !
Pagina audierii publice conține detalii suplimentare despre procedura de audiere publică și o bibliografie cuprinzătoare pe tema prevenției și sistemului medical românesc.
Etichete:
advocacy,
audiere publica,
dezbatere,
medic de familie,
politici publice,
presa,
preventie,
programe nationale
Abonați-vă la:
Postări (Atom)