luni, 16 iulie 2012

Prescrierea și eliberarea rețetei electronice


Sistemul de prescriere și eliberare electronică a rețetelor a fost lansat pe 1 iulie 2012 de către CNAS. Până pe 31 decembrie 2012 acesta funcționează în paralel cu sistemul clasic, al rețetelor autocopiante în trei exemplare colorate.

În primele două săptămâni de la lansare, medicii au prescris 8521 de rețete electronice. În farmacii au fost eliberate însă doar 1005 rețete electronice, conform declarațiilor medicului-șef al CNAS, Dr. Marius Filip.

Una dintre problemele întâmpinate este legată de softurile necesare prescrierii și eliberării, care sunt actualizate frecvent în această perioadă inițială a implementării sistemului. Altă problemă este aceea a achiziționării de către farmacii a cititoarelor de coduri 2D, nefinalizată în majoritatea farmaciilor până în prezent. Fără softuri și cititoare, farmaciile nu eliberează rețete electronice.

Această situație îi determină pe medici să nu prescrie rețete electronice și să le prefere pe cele clasice pentru moment, pentru a se asigura că pacienții vor putea să primească medicamentele în farmacie. Altfel, pacientul trebuie să caute o farmacie care acceptă rețete electronice sau să se întoarcă la medic și să ceară anularea rețetei electronice și prescrierea celei clasice. În momentul în care majoritatea farmaciilor vor elibera rețete electronice, numărul rețetelor electronice prescrise de medici va crește considerabil.