miercuri, 15 aprilie 2009

Despre sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania



Sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se bazeaza pe sistemul Bismark (german) care numara, printre altele, urmatoarele principii:
  • cei care pot, platesc ingrijirea celor care nu au de unde (solidaritate)
  • fiecare contribuie cu o cota egala din venituri si primeste aceeasi ingrijire (echitate)

Acest blog fiind unul de informare, nu vom face o analiza a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania. Consideram insa ca inainte de a critica un intreg sistem si de a cere niste drepturi, cei care o fac trebuie sa fie bine informati asupra subiectului. Astfel, pentru o mai buna intelegere a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, va invitam sa cititi cateva articole:

CNAS: Scurt istoric al sistemului de asigurari de sanatate din Romania

CJAS Brasov: Ce este sistemul de asigurari de sanatate ? , Experienta europeana , Modele ale asigurarilor de sanatate

Hotnews: Bismark omorat la Bucuresti

Wikipedia: Healthcare in Germany

UNFPA: Populaţia şi dezvoltarea României – prognoze şi posibile soluţii


Presa: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest



Capital: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest

Tendinţa de aliniere este puţin vizibilă în sectorul public dar mai evidentă în sectorul privat, întrucât în România în­că se practică preţuri care nu au şi o fundamentare economică“, crede Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Din cauza preţurilor mici, pentru a fi competitiv, sectorul privat trebuie să se adapteze, iar singurul loc unde se pot reduce costurile este la plata personalului medical. Acest lucru face ca veniturile personalului să fie uneori de zece ori mai mici decât în UE“, mai spune el.

Situaţia nu este diferită nici în cazul cabinetelor stomatologice. „Preţurile practicate de CNAS sunt preţuri sociale, ele nu reflectă adevăratul cost al prestaţiilor stomatologice şi sunt nemodificate din anul 2002“, spune Augustin Mihai, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România. Deşi diferenţa dintre tarifele din România şi cele din alte ţări europene este încă mare, tendinţa de aliniere este evidentă."

Articol intreg