vineri, 10 noiembrie 2017

FACT CHECK - Comunicat CNAS despre indisponibilitatea PIAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmite în comunicatul de presă din 7 noiembrie a.c. următoarele:

Titlu: Comunicat - Problemele apărute la platforma PIAS au fost rezolvate în scurt timp
Fact check: Problemele apărute la platforma PIAS au fost semnalate de furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale începând de vineri, 3 noiembrie a.c. CNAS a admis existența problemelor pe 7 noiembrie a.c. de la ora 7:00 a.m. Rezolvarea a fost anunțată de CNAS pe siteul propriu pe 7 noiembrie, ora 9:40 a.m.

În cursul dimineţii de 7 noiembrie 2017, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost indisponibilă temporar din cauza unor probleme tehnice.
Fact check: Furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale au semnalat de vineri, 3 noiembrie a.c., că PIAS funcționează cu foarte mare dificultate, cu o rată de erori extrem de mare. Marți, 7 noiembrie a.c., furnizorii anterior menționați au semnalat că PIAS nu mai funcționează deloc. INDISPONÍBIL, -Ă, indisponibili, -e, adj. Care nu poate fi disponibil, care nu poate fi folosit după voie, care nu este liber. ♦ (Despre mașini) Care nu este în stare să funcționeze. – Din fr. indisponible.sursa: DEX '09 (2009).

În intervalul de timp în care platforma PIAS a fost indisponibilă, furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au putut acorda, în regim off-line, servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, conform reglementărilor legale în vigoare. Acestea pot fi raportate şi validate ulterior în sistemul informatic.
Fact check: Serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale pot fi acordate în regim off-line conform reglementărilor legale în vigoare doar acelor pacienți al căror statut din punct de vedere al asigurării sociale de sănătate este cert și pentru care furnizorul are cunoștință cu certitudine dacă le-au fost emise sau nu cardurile de sănătate. În situația în care furnizorul nu poate verifica în timp real dacă pacientul este sau mai este asigurat la data acordării serviciului medical, medicamentelor sau dispozitivelor medicale, respectiv daca i-a fost emis cardul de sănătate sa nu, furnizorul se expune riscului acordării serviciilor medicale, medicamentelor sau dispozitivelor medicale în afara reglementărilor legale în vigoare și va achita contravaloarea acestora din veniturile proprii. Totodată, în situația indisponibilității PIAS și prescrierii rețetelor electronice în mod offline, medicul riscă să prescrie o rețetă care nu respectă protocoalele și reglementările legale în vigoare, neavând acces la validarea online a rețetei. Sistemul PIAS, atunci când este funcțional, online, avertizează medicul dacă unul sau mai multe medicamente de pe rețetă sunt în afara reglementărilor legale în vigoare.

CNAS consideră regretabil faptul că problemele care apar în funcţionarea celui mai complex sistem informatic din România sunt speculate şi exagerate în alte scopuri. 
Fact check: În România există numeroase sisteme informatice complexe - APIA, SEAP, MySMIS, Ghiseul.ro, Spațiul Privat Virtual (ANAF), SIIIR, REVISAL. O analiză a acestora în funcție de complexitate, care să situeze PIAS pe primul loc, nu a fost realizată. Afirmația privind specularea și exagerarea problemelor PIAS în alte scopuri, neprecizate, este vagă și lasă loc interpretărilor.

Platforma PIAS funcţionează non-stop de circa 7 ani, cuprinde baze de date despre milioane de asiguraţi, iar la acest sistem se conectează zilnic peste 70.000 de furnizori de servicii medicale.
Fact check: Platforma PIAS conține patru sisteme informatice, lansate la date diferite:
- Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), lansat în varianta online în anul 2010
- Sistemul Informatic al Prescripției Informatice (SIPE), lansat în anul 2012 (beta) - 2013 (full)

- Dosarul Electronic de Sănătate al Pacientului (DES), lansat în anul 2014 
- Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS), lansat în anul 2015
Conform datelor CNAS (2014) în România există circa 17 milioane de cetățeni asigurați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Rata de conectare zilnică a celor 70.000 de furnizori de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale nu este omogenă pe parcursul unei luni calendaristice. Majoritatea furnizorilor se conectează aproximativ simultan în primele 7 zile ale lunii, în perioada de raportare lunară. În restul lunii, distribuția accesărilor PIAS variază considerabil.

În acest context, CNAS a depus toate eforturile pentru optimizarea PIAS, iar ca urmare în acest an a scăzut frecvenţa incidentelor de funcţionare a platformei, iar timpii de soluţionare a problemelor au fost, de asemenea, reduşi faţă de perioada anterioară.
Fact check: CNAS nu a făcut anunțuri pe parcursul anului 2017 despre eforturile pentru optimizarea PIAS și nu publică periodic un raport privind disponibilitatea PIAS și îmbunătățirile aduse, astfel încât afirmația nu poate fi verificată. Sesizările făcute de furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale au fost mai puțin numeroase în anul 2017 față de anii precedenți.