joi, 9 iunie 2011

Muncă nelimitată, venituri plafonate


O excelentă analiză a riscograma.ro, 3 motive pentru care sistemul asigurărilor de sănătate a eşuat

"3. Munca nelimitata, venituri plafonate.

Sistemul medicilor de familie functioneaza totusi relativ eficient. Cabinetele sunt private iar deciziile manageriale sunt autonome, ceea ce face ca medicii sa fie foarte responsabili cu banii lor. De ce sa cumperi la preturi umflate când nu faci altceva decât sa-ti furi caciula? În total, cabinetele individuale, în care activeaza un sfert dintre medici, au consumat anul trecut doar 250 de milioane de euro. Asta înseamna 6% din cheltuielile Casei si sub 5% din cheltuielile publice totale cu sanatatea.

Totusi calitatea serviciilor nu este atât de buna pe cât ar putea fi, pentru ca autorii politicilor publice nu pot iesi din blocajul mental de sorginte comunista. Indiferent cât de multi pacienti are un medic, indiferent cât de multe consultatii da, sumele totale pe care le poate încasa sunt strict limitate. Ratiunile din spatele acestui plafon sunt ca pacientii sa aiba parte de o oarecare calitate a serviciului si ca medicii cu mai putini pacienti sa nu fie exclusi din sistem. Însa solutia gasita este absolut contraproductiva.

Alegerea medicului este libera – asta înseamna ca un medic cu multi pacienti se bucura de încrederea pacientilor. Este firesc ca ei sa fie rasplatiti pentru asta iar medicii ocoliti de pacienti sa fie penalizati. Sigur, de la un anumit numar de pacienti în sus, medicul nu mai are timp fizic pentru consultatii amanuntite. Însa solutia pentru aceasta situatie este ca el sa angajeze alt medic. În felul acesta, se rezolva si paroblema banilor si cea a calitatii serviciilor. Medicii buni sunt rasplatiti prin faptul ca se pot extinde iar cei slabi îsi pierd autonomia si devin salariati, sub supravegherea profesionala a primilor. Asa functioneaza selectia naturala, iar orice încercare de-a schimba ordinea fireasca a lucrurilor duce la colaps – ca acum."