10 lei. Atât consideră Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății că valorează starea de sănătate a pacienților cu boli cronice. În proiectul de Norme de aplicare a Contractului-cadru, aprobat pe 11 februarie, apare următorul paragraf:
"1. Pentru evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, casele de asigurări de sănătate decontează pentru un bolnav cu una sau mai multe afecţiuni cronice, o consultaţie şi prescripţia/prescripţiile medicale aferente, trimestrial, respectiv lunar, în funcţie de schema de monitorizare a fiecărei boli cronice;"
Trecând peste faptul că nu există un document elaborat de CNAS referitor la schema de monitorizare pentru fiecare boala cronică și că recomandările din ghidurile de tratament variază, schema de monitorizare ar putea eventual fi stabilită de medic. De exemplu, pentru hipertensiunea arterială, boală extrem de frecventă, ar putea fi 3 luni. Conform paragrafului citat, pacientul va putea fi consultat de medicul de familie doar o data la 3 luni, ocazie cu care va primi și rețete compensată pentru tratamentul recomandat.
Însă în urma modificării de anul trecut a listei de medicamente compensate, prețul plătit de pacient, ca diferență între valoarea compensată de CNAS și prețul medicamentelor, este foarte mare. Pacienții cu venituri reduse abia își pot permite să plătească lunar această diferență. Pentru medicamentele aferente unei perioade de 3 luni, suma depășește cu mult posibilitățile majorității pacienților. Ce vor face pacienții cu boli cronice în aceste condiții ? Își vor întrerupe tratamentul, vor lua o pastilă la 3 zile sau doar o parte din tratament, după posibilități. Starea de sănătate li se va agrava.
De ce au ales CNAS și MS această variantă ? În scopul economiei ! O consultație la medicul de familie este plătită de CNAS cu 5 lei. Prin acest paragraf, CNAS economisește 10 lei pe care i-ar fi plătit pentru 2 consultații în fiecare trimestru medicului de familie. Dar angajații CNAS care au semnat documentul nu s-a gândit și la pacienții care nu au bani să își cumpere medicamentele conform planului CNAS. Sau poate s-au gândit - cu mult cinism.