marți, 31 martie 2009
Ziua unui medic de familie
Preluat dintr-un comentariu de pe siteul unei televiziuni:
S-a pornit tot romanul pe medicul de familie fara sa tina cont ca el exista de cand exista medicina. Inainte ii spuneam medic de circa, acum ii spunem medic de familie. Medicul de prim esalon, acum sa-i zicem medic de familie, rezolva la cabinet absolut tot ce ii sta in competenta: consulta si da tratamentul in afectiuni curente , consulta si trimite spre specialisti cind competenta ii este depasita si se transforma in ''scribalaii '' specialistilor carora le e lene sa scrie o reteta compensata unui pacient. Au si pacientii dreptate ca se sta mult la usa medicului de familie.Dar cine este de vina ca medicul trebuie sa scrie acelasi lucru si in registrul de consultatii, si in fisa bolnavului si in calculator? Si medicul a urmat facultatea de medicina si nu informatica si se mai incurca in tastatura si comenzile calculatorului. Si medicul de familie mai are de consultat si vaccinat un sugar, apoi ii explica mamei ca un sugar de 2 luni nu trebuie sa manince banana , ca soacra ei de 50 de ani are probabil tulburari de premenopauza si bunicul de 85 de ani care a plecat de vreo 2 ori de acasa de a trebuit sa fie cautat cu politia trebuie dus la medicul specialist .Asta in timp ce in sala de asteptare mai asteapta si alti pacienti , cu alte probleme. Si dupa 5-6 ore in acelasi ritm in cabinet , medicul mai merge si la domiciliul pacientului unde a fost solicitat , daca nu este trezit la miezul noptii sa fie intrebat de vreun pacient: Domnule doctor, ma scuzati ca va deranjez la ora asta (23 ,noaptea, )Maine ce program aveti la cabinet?
Etichete:
activitate,
cabinet,
experiente,
program
Rezultatul negocierilor
Pe siteul Asociatiei Medicilor de Familie Mures (pdf) si pe cel al Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov a fost pus: .
Protocol incheiat astazi 31.03.2009 intre :
MS- reprezentat de Ministrul Sanatatii Ion Bazac
CNAS - reprezentata de Presedinte Irinel Popescu si:
SNMF/MG reprezentata de presedinte dr. Rodica Tanasescu,
PNMF reprezentat de presedinte dr. Doina Mihaila.
vicepresedinte SNMF si PNMF dr. Simona Sopov
vicepresedinte SNMF. dr. Simona Schnelbach
Va invitam sa il studiati, pentru a afla direct, de la sursa, care a fost rezultatul negocierilor, presa nereusind sa transmita informatiile corecte in intregime.
Rezumat:
- asigurarea permanentei să facă obiectul unei negocieri separate, nefăcând parte din contractul de furnizări de servicii în asistenţa medicală primară pe anul 2009, la nişte termene convenite de comun acord. (pe scurt: s-a renuntat la obligarea medicului de familie sa asigure permanenta (24 de ore din 24) prin contractul-cadru)
- medicii de familie nu vor asigura asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească, transport medical şi nici consultaţii de urgenţă la domiciliu în timpul programului de permanenţă.
(pe scurt: medicii de familie vor profesa conform specializarii lor, nu ca medici de urgenta)
- în situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu program de activitate distinct (5+2 ore/zi, 5 zile pe săptămână), nu se aplică depunctarea prevăzută în norme. În situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu acelaşi program cu medicul titular se menţine depunctarea conform normelor. (pe scurt: nu vor fi penalizari in cazul in care exista medic angajat cu program distinct de cel al titularului)
- pentru trimestrul IV pe 2009, valoarea minimă garantată a unui punct percapita să fie calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, să fie prevăzută în norme şi să nu poată fi mai mică decât valoarea minim garantată pentru trimestrul II şi III, adică, 4,1 per capita şi 1,5 per serviciu, ceva mai mic decât în 2008 când a fost 4,6 per capita şi 1,8 per serviciu. (pe scurt: este garantata finantarea cabinetului pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2009, iar veniturile nu vor fi mai mici decat in lunile aprilie-septembrie 2009)
- prevederi legate de validarea pacientilor in SIUI (sistemul informatizat de evidenta a pacientilor si activitatii medicale)
- din cauza conditionalitatilor FMI pentru acordarea imprumutului, se accepta prescrierea pe DCI (medicamentele se vor scrie pe reteta cu denumirea substantei active, ex: ibuprofen, nu Nurofen)
- precizarea in Legea 95/2006 legata de dreptul de negociere pentru Contractul cadru si toate actele normative care privesc activitatea medicilor de familie al asociatiilor profesionale si patronale ale medicilor de familie se va discuta peste cateva luni, cand se vor face modificari la Legea 95/2006.
Presa: Medicii de familie au ajuns la un acord cu Ministerul Sanatatii
Realitatea.net: Medicii de familie au ajuns la un acord cu Ministerul Sănătăţii
Medicii au semnat un protocol prin care se angajează să semneze contractul cadru, care va intra în vigoare miercuri.
In contract nu mai este prevăzută asistenţa medicală în centrele de permanenţă, iar în privinţa acestui subiect va fi semnat un act distinct, în următoarele săptămâni, după ce vor fi reglementate exact condiţiile şi locurile unde vor fi aceste centre.
Contractul va fi elaborat după consultări cu Ministerul Administraţiei, în urma cărora se va stabili unde e nevoie de aceste centre şi care va fi nivelul de implicare al autorităţilor locale. Pentru plata medicilor de familie care vor asigura asistenţa în aceste centre, bugetul ministerului Sănătăţii va fi anul acesta de cinci milioane de euro.
"Prin aceste centre de permanenţă şi asigurarea non-stop a asistenţei medicale, vrem să reducem aglomerarea de la serviciile de urgenţă", a declarat Ion Bazac.
Anul trecut, la nivelul ţării existau 174 de centre de permanenţă, însă în acest moment mai funcţionează doar 68. Medicii au renunţat la ele, pentru că nu au fost plătiţi pentru asistenţa medicală acordată.
Irinel Popescu, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a spus la Realitatea FM că, în urma negocierilor, medicii de familie au acceptat să îşi continue activitatea, chiar dacă veniturile lornu vor fi majorate.
"Am luat notă de faptul că nu toate doleanţele medicilor de familie s-au putut rezolva. Şi domniile lor au admis că în condiţiile actuale de criză trebuie acceptate anumite restricţii, inclusiv la nivel de venituri", a spus Irinel Popescu.
Cabinet medical construit de medicul de familie
Pasarea Phoenix in comuna Manastirea
Se spune ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic. Si nu putini sunt cei care au dovedit cu viata lor realitatea acestei afirmatii. Unul dintre acestia este Catalin Petrencic, medicul care a reusit sa se elibereze de ruine pentru a-si castiga un nou inceput.
In aprilie 2006 a asistat la cosmarul din comuna Manastirea, cand apele Dunarii au inundat peste 200 de constructii, printre care si cea in care locuia si isi desfasura activitatea. Atunci, l-am intalnit inlacrimat in fata cladirii pline de noroi in care-si investise 14 ani din viata. Dupa doi ani de la inundatii pare o alta persoana. Are ochii luminosi, e fericit si povesteste cu entuziasm despre noul cabinet medical.
Nu i-a fost usor sa treaca de la planuri la fapte, desi terenul il avea deja. Il cumparase mai demult ca sa-si construiasca o locuinta, dar nu mai avea bani pentru a incepe constructia. Doua luni, din mai pana in iulie, a asteptat aprobarea unui credit de la diverse banci, dar toate l-au refuzat. Intr-un final, Libra Bank i-a imprumutat banii necesari. A mai primit sponsorizari din partea firmei Lindab si a dealerilor din zona si constructia a inceput. „In august turnam fundatia, iar la 25 decembrie am deschis cabinetul si am oferit primele consultatii. Tot atunci m-am mutat in noua cladire, am adus mobilierul pe care il aveam de la vechiul cabinet, electrocardiograful, sterilizatorul. Insa constructia cabinetului si a locuintei au fost finalizate de-abia in luna ianuarie.”
(imagini cabinet si locuinta)
Spatiul noului cabinet este mai mic decat vechea cladire, dar este mai calduros, mai luminos, iar costurile de intretinere sunt mai scazute. Din pacate, este mai departe si mai greu accesibil pentru oameni. „La inceput, pacientii veneau curiosi, mirati sa aiba intr-un timp atat de scurt un nou cabinet. N-am pierdut decat vreo cincizeci de oameni de pe lista, iar numarul de consultatii n-a scazut. Singura problema este ca nu mai pot sa vina pe jos pentru ca distanta este mai mare”, adauga medicul.
(Articol complet)
Vom continua sa prezentam si alte cabinete construite sau reabilitate de catre medicii de familie din fonduri proprii. Nu ezitati sa ne transmiteti (prin rubrica de comentarii) si alte cabinete in care medicii de familie au investit. Tinem sa va reamintim insa ca majoritatea cabinetelor medicale, aflate in dispensare, sunt in proprietatea primariilor, acestea avand obligatia si dreptul de a le intretine sau reabilita.
Etichete:
cabinet,
investitii,
medicul comunitatii,
pacienti,
rural
Abonați-vă la:
Postări (Atom)