Câteva articole recente din presă prezintă reclamațiile unor medici din compartimentele de urgență ale spitalelor la adresa medicilor de familie. Aceștia susțin că sunt sufocați de pacienți care nu reprezintă urgențe pentru ca medicii de familie nu își fac treaba.
Așa cum am mai menționat, programul de lucru al medicilor de familie este limitat, de altfel ca și al medicilor din spitale. Acestea sunt prevederile contractului cu casa de asigurări. Program pe perioada nopții există doar în centrele de permanență, înființate doar în anumite zone, la solicitarea autorităților.
Prezența pacienților în număr mare la camerele de gardă nu ține însă neapărat de programul medicilor de familie, ci mai degrabă de o proastă informare din partea casei de asigurări și de reglementarea insuficientă a sistemului public de sănătate. O parte dintre pacienți nu știu că medicul de familie este medicul de prim contact și cred că toate problemele se rezolvă la spital, mai ales daca percep problema lor de sănătate ca pe una urgentă. Există și o necunoaștere a definiției urgenței medico-chirurgicale (anexa 21). Reglementarea insuficientă a sistemului face ca pacienții care aleg să apeleze la ambulanță sau să se prezinte la compartimentul de urgență, fără să aibă o urgență medico-chirurgicală, să fie totuși consultați și tratați. Nu sunt astfel stimulați ca a doua oară să apeleze la medicul de familie.
În plus, chiar și cu așteptarea care uneori poate fi de câteva ore, sunt totuși consultați în aceeași zi, în timp ce la medicul de familie trebuie să se programeze din cauza limitei de 20 consultații/zi.
Prezentarea la medicul de familie pentru orice problema de sănătate dar și pentru controale, în absența simptomelor, ar fi benefică atât pacienților cât și sistemului. Medicul de familie cunoaște cel mai bine istoricul pacientului, reducând astfel riscul diagnosticului greșit și având posibilitatea să stabilească mai rapid diagnosticul corect. Aceste informații reduc și necesarul de analize și investigații suplimentare, astfel încât costurile sistemului sunt mult reduse.