vineri, 12 octombrie 2012

Erorile SIUI, mereu în actualitate


Despre Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) care gestionează evidența persoanelor asigurate pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate am mai scris pe blog cu numeroase ocazii. Pentru acest sistem informatic statul român a cheltuit până în prezent 103 milioane euro (+TVA!). Erorile sale continuă să fie de actualitate, chiar și la aproape doi ani de la mult trâmbițata relansare a sistemului, acesta aflandu-se acum în varianta 2.0.

Presa continuă să scrie despre erorile sistemului care crează disconfort pacienților și medicilor. Mai mult decât atât, sistemul aduce și prejudicii financiare cabinetelor medicale, întrucât acestea sunt somate de casele de asigurări să returneze o parte din sumele primite sau chiar să plătească contravaloarea unor rețete sau servicii, prestate cu bunăcredință pacienților care le-au solicitat, în baza evidențelor din SIUI despre persoanele asigurate. 

Pe scurt, medicii află cu o întârziere de câteva luni, uneori ani, că o parte dintre pacienți erau de fapt neasigurați în momentul în care medicii au acordat consultații finalizate cu eliberarea unei rețete, deși consultând SIUI în acel moment pacienții apăreau ca fiind asigurați ! Casa de asigurări consideră că în acest caz medicii nu trebuiau să solicite decontarea consultației și nici să elibereze rețeta compensată, de acestea beneficiind doar pacienții asigurați. Chiar dacă medicii aveau certitudinea în acel moment, datorită consultării în timp real a SIUI (prin conexiune internet și semnătură electronică sau pe baza fișierului oferit lunar chiar de casa de asigurări), că pacienții erau asigurați. Pentru a contesta acestă situație aberantă, medicii nu au altă cale decât cea juridică.

Medicii de familie au solicitat CNAS să rezolve aceste erori de mai multe ori în ultimii 5 ani însă fără succes. Așa cum au avertizat, aceste erori au fost preluate și în proiectul rețetei electronice, deoarece și rețeta electronică verifică dacă pacientul este asigurat tot cu ajutorul SIUI. Același avertisment a fost adus și în legătură cu cardul național de asigurări de sănătate, un proiect finanțat din fonduri europene de 80 milioane lei. Cardul se va baza pe aceleași informații eronate aflate în SIUI, pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu face nici un efort să le recunoască și să le corecteze. În contractele dintre casele de asigurări și cabinetele medicale nu există nici o penalitate pentru casa de asigurări, în cazul în care datele legate de calitatea de asigurat furnizate prin intermediul SIUI sunt eronate. Penalitățile există doar pentru cabinetele medicale, pentru aproape fiecare pas făcut în contractul cu casa de asigurări.