miercuri, 8 aprilie 2009

Ce este SIUI ? (Sistemul Informatic Unic Integrat)



Informatizarea domeniului medical este o necesitate a secolului XXI. Începând cu anul 2003, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încheiat un contract cu firma SIVECO pentru realizarea unui sistem informatic complex, numit SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat). La sfârşitul anului 2007 - începutul anului 2008, sistemul a început să fie folosit în câteva judeţe-pilot, iar până la sfârşitul anului 2008 toţi medicii de familie din România au început să raporteze serviciile medicale, efectuate în cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind şi SIUI.

Sistemul nu este folosit doar de medicii de familie, ci de toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare ş.a.), însă, luând în considerare domeniul acestui blog, ne vom referi exclusiv la relaţia medicilor de familie cu SIUI. Din cauza numărului mare de instituţii implicate, SIUI nu este în prezent complet funcţional, lucru semnalat atât de utilizatori, cât şi de Colegiul Medicilor din Romania într-un comunicat.

Ce este însa, mai exact, SIUI ?

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) are ca scop raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către CJAS şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor.

Ce face SIUI?

Sistemul Informatic Unic Integrat este un sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care integreaza în reţea casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) şi furnizorii de servicii de sănătate şi farmaceutice, sub supravegherea CNAS. Integrarea se face pe soft-uri unice, individualizate pe tipuri de furnizori, unice pentru toate CJAS. Sistemul conectează CNAS cu bazele de date ale Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Ce nu face SIUI?

- nu este fişa medicală electronică a pacientului;
- nu serveşte alte instituţii în afară de CNAS;
- tot ce face este să gestioneze datele de identificare ale asiguraţilor, calitatea de asigurat a celor inscrişi pe listă şi serviciile raportate de furnizori.


Câteva articole scrise de medici de familie, legate de experienţa lor cu SIUI:
Sistemul Informatic Unic Integrat - Lectia de anatomie
Lectia de autopsie pe SIUI
şi despre necesitatea unor softuri dedicate activităţii în cabinet a medicului de familie, nu doar pentru raportarea serviciilor:
IT-ul în cabinetul medicului de familie

Actualizare: Articole mai noi de pe blog despre SIUI:
Colegiul Medicilor din România: SIUI nu este funcţional - 12 mai 2009
SIUI - Răspunsul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - 13 mai 2009
Presă - Medic sancţionat pentru raportări incomplete - 22 mai 2009
Din nou despre SIUI - 17 decembrie 2009
Card de sănătate - 1 februarie 2010

Articole si interviuri Pulsmedia.ro



Cateva articole si interviuri interesante despre medici si medicina de familie:

Interviu dr. Razvan Miftode, medic primar MF, reprezentant pentru Romania in Consiliul EURACT

Interviu dr. Aurora Bulbuc Melania

Cabinetul medical individual MF - alternative 2008 - articol de la inceputul anului 2008, inca actual