miercuri, 19 septembrie 2012

Calendarul (schema) de vaccinare (22 august 2012)


Schema națională de imunizare (vaccinare) a Ministerului Sănătății a fost schimbată din nou pe 22 august 2012. Dozele de vaccin și vârstele la care se efectuează vaccinarea nu au fost schimbate, modificările vizând doar cadrul medical care realizează imunizarea. Modificarea din 1 iunie muta vaccinările elevilor din școli la medicul de familie la care era înscris elevul. Ministerul Sănătății a decis să revină asupra ordinului, păstrând vaccinarea elevilor în campaniile școlare, efectuată de medicul școlar. În unitățile de învătământ unde nu există medic școlar, vaccinarea va putea fi realizată de un medic de familie, în baza unui contract distinct de prestări servicii pe care primăria îl va încheia cu un medic de familie.

Noul calendar de vaccinare în vigoare de la 22 august 2012 este următorul:
   
Vârsta recomandată
Vaccinul
Comentarii
Primele 24 de ore
2-7 zile
Hep B
BCG
În maternitate
2 luni
DTPa-VPI-Hib-Hep B
Medic de familie
4 luni
DTPa-VPI-Hib
Medic de familie
6 luni
DTPa-VPI-Hib-Hep B
Medic de familie
12 luni
DTPa-VPI-Hib, RRO
Medic de familie
4 ani*)
DTPa
Medic de familie
6 ani**)
DTPa-VPI
Campanii şcolare
7 ani (în clasa I)
RRO
Campanii şcolare
9 ani***)
VPI
Campanii şcolare
14 ani
dT
Campanii şcolare
   *) Se realizează în anul 2012 până la epuizarea stocurilor de vaccin existent în teritoriu.
   **) Pentru copiii în vârstă de 6 ani neînscrişi în învăţământul primar sau la care se înregistrează abandon şcolar vaccinarea se poate efectua de către medicul de familie.
   ***) Se realizează până în anul 2014.

  NOTĂ: Pentru administrarea tuturor vaccinurilor menţionate se vor utiliza numai seringi de unică folosinţă.

    Abrevieri:
    DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
    VPI = vaccin polio inactivat
    Hep B = vaccin hepatitic B
    DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-Haemophilus B
    DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
    RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
    BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
    dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi

Așa cum menționam într-un articol precedent, aceste vaccinări se efectuează fără costuri suplimentare, fiind finanțate de Ministerul Sănătății. Dacă părinții doresc un alt tip de vaccin (de la alt producător) decât cel furnizat medicilor de familie sau medicilor școlari de către Direcțiile de Sănătate Publică din subordinea ministerului, sau alte vaccinuri suplimentare, își pot cumpăra dozele de vaccin din farmacii sau de la distribuitori. Atenție ! Vaccinurile trebuie păstrate și transportate în anumite condiții, menționate pe ambalaj. Întrebați în farmacie sau distribuitorul despre condițiile de depozitare și transport ! 

Este recomandat ca vaccinările să se efectueze în spații dedicate (puncte de vaccinare, camere de tratament) din unități sanitare autorizate, în urma unei consultații medicale realizate de medicul de familie sau pediatru. Orice vaccinare trebuie obligatoriu menționată în Carnetul de vaccinări al copilului de către medicul care a efectuat-o, care trebuie să semneze și să aplice parafa de medic. În lipsa acestei dovezi de vaccinare din Carnetul de vaccinări pentru fiecare doză din schema națională, medicul de familie nu poate elibera adeverințe sau fișe medicale pentru înscrierea la grădiniță, școală sau solicitate de autorități din străinătate din care să reiasă că toate vaccinările din schema națională au fost realizate.