duminică, 26 aprilie 2009

Despre gripa porcina



Gripa porcina este o boala respiratorie in general intalnita la porcine, cauzata de virusul gripal porcin tip A, identificata pentru prima oara in anul 1930. Deoarece virusul gripal (uman, porcin, aviar) se modifica de la an la an, avand o mare capacitate de recombinare, si deoarece forme diferite de virus (uman, porcin, aviar) pot infecta concomitent diverse specii, pot sa apara variante amestecate ale virusului gripal. De exemplu, porcinele pot fi infectate concomitent cu virusul gripal porcin, uman si/sau aviar si poate astfel sa apara un virus gripal uman porcin. Un astfel de virus poate infecta oamenii care intra in contact direct cu porcii (lucratorii din fermele de porci, din abatoare).

Conform Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pana in anul 2005, in Statele Unite, a fost intalnit doar cate un caz de gripa porcina la om pe an sau o data la doi ani. Din decembrie 2005 pana in februarie 2009 au fost observate 12 cazuri confirmate prin analize de laborator la om, pe teritoriul Statelor Unite.

Din martie 2009 pana pe 26 aprilie 2009 au fost confirmate prin analize de laborator 20 de cazuri de gripa porcina la om pe teritoriul Statelor Unite, 20 de cazuri in Mexic si 6 cazuri in Canada. Sunt suspectate cazuri de gripa porcina la om, dar neconfirmate prin analize de laborator, si in Columbia, Brazilia, Spania, Franta, Marea Britanie, Israel si Noua Zeelanda, la persoane care au calatorit in Mexic in perioada (7 zile) dinaintea aparitiei simptomelor. In Mexic au fost raportate peste 800 de cazuri suspectate de gripa porcina la om, si 60 de decese. Nu au fost raportate decese si in alte state.

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare cu cele ale gripei umane: febra, oboseala, lipsa apetitului, tuse. Gripa porcina nu se transmite prin consumul carnii de porc ! Gripa porcina se poate transmite la om prin contact direct cu porcinele (lucratorii din ferme, abatoare). Este posibil ca gripa porcina sa se transmita si de la om la om, asemanator gripei umane.

Masuri generale de prevenire a gripei in sezonul rece:

- Evitati contactul cu persoanele bolnave, aglomeratia; incercati sa stati departe de persoanele sanatoase daca sunteti bolnav;
- Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati servetelul la gunoi;

- Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu lichid antibacterial;
- Evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii - cale frecventa de transmitere a germenilor;

Mai multe informatii puteti gasi pe pagina Centrului European de Preventie si Control al Bolilor, pagina Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii si pagina Ministerului Sanatatii din Romania.

OMS - Saptamana Europeana a Imunizarii



Saptamana 20-26 aprilie a fost Saptamana Europeana a Imunizarii, o campanie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Deviza campaniei - "Previne. Protejeaza. Imunizeaza."

Pe siteul campaniei puteti afla "10 mituri despre vaccinare" (in limba engleza).




De Programul National de Imunizare beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei. Vaccinarea se realizeaza prin intermediul medicilor scolari (pentru campaniile scolare, acolo unde acestia exista) si al medicilor de familie. Prezentati-va la medicul dvs. de familie pentru mai multe informatii.