marți, 14 iunie 2011

Minciuni de 9000 euro



Mediafax, parte a trustului pro-intoxicărilor de presă, continuă şirul ştirilor inventate.

Săptămâna trecută, o altă ştire inventată, "cu dedicaţie" a pus pumnul în gură protestului medicilor de familie. Deşi dezminţirea din partea medicilor de familie a venit în doar o oră prin comunicat de presă, Mediafax nu s-a grăbit cu corectarea ştirii. Ştirea originală a rămas pe site, complet nemodificată, iar articolul pentru dezminţire apărut abia după 2 ore lasă loc interpretărilor.

Astăzi este rândul "divulgării" veniturilor medicilor de familie, tot printr-un articol în mod evident tendenţios. Sursa: Ziarul Financiar, parte a aceluiaşi trust din care face parte şi Mediafax.

Deşi dintr-o frază din text reiese că un singur cabinet a avut un venit lunar de 9000 euro, conform informaţiilor discutabile furnizate jurnalistei Ioana David de surse din CNAS, titlul şi restul articolului sugerează că acestea ar fi veniturile tuturor medicilor de familie.

Autoarea continuă în mod deliberat confuzia dintre venitul net al medicului (prin comparaţia cu cel al CEO-ului) şi cel al cabinetului medical.

Se sugerează că media de pacienţi care se adresează unui cabinet este de 2500-3000 pacienţi, deşi în realitate, aşa cum reiese şi din al doilea articol tendenţios pe aceaşi temă publicat astăzi de ZF.ro (?!), doar 20% dintre medici au peste 2500 de pacienţi !

Este uluitoare lipsa de profesionalism şi de deontologie a jurnalistei Ioana David, redactor Companii (?!) la Ziarul Financiar, care în urmă cu doar 6 luni ştia foarte bine diferenţele dintre venitul cabinetului, al medicului si cheltuielile cabinetelor.

În realitate un cabinet de medicină de familie nu poate primi pentru serviciile decontate încă de anul trecut sume atât de mari de bani, deoarece limita maximă impusă de CNAS pentru plată este de 2200 pacienţi. Chiar şi înainte de 2010 însă, veniturile aferente unei liste de peste 2200 de pacienţi erau echilibrate prin cheltuielile foarte mari existente pentru un aşa număr mare de pacienţi - nu există medic cu 6600 de pacienţi care să funcţioneze într-un singur cabinet. Este vorba de câte un medic din mediul rural şi zone izolate, care administrează mai multe cabinete/puncte de lucru grupate, pentru care toţi banii de la casa de asigurări vin pe acelaşi contract. Mai există posibilitatea ca aceste facturi să fie de fapt pentru centrele medicale private, cu mai mulţi medici de familie angajaţi !

CNAS, prin casele judeţene de asigurări, are obligaţia contractuală să afişeze pe site valorile tuturor contractelor cu toţi furnizorii, obligaţie care nu este respectată. În schimb, CNAS consideră oportun să lanseze câte o fumigenă cu ajutorul anumitor părţi ale presei, cum ar fi "Top 3 venituri", prezentate ca medie şi regulă în cel mai manipulator mod cu putinţă, de fiecare dată când furnizorii reclamă câte o problemă gravă din avalanşa de probleme existente în ograda CNAS. De menţionat că fumigena "top 3 venituri" a fost lansată şi în aprilie 2010, la începutul protestului medicilor, cu acelaşi scop de a manipula opinia publică.

Alte exemple din partea trustului de presă pro-intoxicare în ultimii 2 ani:

Care ar putea fi cauza unei asemnea slugărnicii faţă de CNAS ? Umblă vorba în târg că restanţele la plata asigurărilor de sănătate...

Update: ZF.ro a blocat comentariile pentru cele două articole şi le-a ascuns pe cele care existau deja. Pagina are în acest moment peste 5000 de vizualizări, în mare parte ale medicilor de familie indignaţi care încearcă un drept la replică. Un articol pus la aceeaşi oră ieri are doar 2000 de vizite...