miercuri, 11 februarie 2009

Petiţie online pentru medicina de familie

Asociaţia Medicilor de Familie din Botoşani a lansat o petiţie online în care expune pericolul reducerii cu 40% a veniturilor cabinetelor de medicină de familie. Petiţia a fost deja semnată de peste 1500 de medici de familie şi pacienţi din toată ţara.

Câteva din mesajele alăturate semnăturilor:

"muncesc de 20 ani isistem-rural.24 ore din 24 cu locuinta in dispensar-perspectiva ultimilor 4 ani ma ingrozeste;in toti acesti ani am sperat ca meseria pe care o fac cu mare respect sa fie la rindul ei respectata de statul roman;e pentru prima oara in viata mea cind imi e rusine ca sint ROMAN si MEDIC DE FAMilLIE-daca asa se doreste pastrarea noastra in tara-imi este SILA de cei ce fac politica sanitara;Tot respectul pentru dl NICOLAESCU-nu pentru ca in guvernarea lui am avut bani.ci pentru RESPECTUL pe care ni l-a oferit;"

"Oare chiar sunt dusmanul tarii mele?Romania ma trateaza ca pe un dusman,cu administratia care ma plimba de colo-colo,cu justitia care joaca mima cu mine,cu politicieni care ma mint in fata,cu televiziuni care vor sa ma manipuleze,cu spitale care arata ca niste puscarii si acum vor sa-mi ia si "aspirina",medicul meu de familie.Oare cu ce am gresit eu tarii mele ?"

"Sunt un medic tanar care peste un an va fi medic de familie. Si asa este destul de greu de adunat pacienti si de facut lista suficient de mare pentru a semna contract cu Casa de Asigurari, dar daca nici nu ma pot baza pe un venit cu care macar sa pot trai atunci nu merita sa profesez in tara asta. Refuz la varsta asta sa mai traiesc pe spatele parintilor care si asa investesc prea mult pentru ca eu sa pot profesa peste un an."

"SUNT MULTUMITA! Sunt multumita pentru ca la venitul preconizat pe 2009 voi iesi pe minus si astfel nu mai are sens sa vin la serviciu; sunt multumita ca asistentele medicilor de familie isi vor pierde serviciul si vor avea de suferit, ele si familiile lor; sunt multumita ca nemaiavand servici nu voi mai plati nimic statului si astfel voi manca eu banii statului; sunt multumita ca neavand un mijloc de existenta vor avea de suferit copiii mei; sunt multumita ca am o varsta la care nu ma mai gandesc sa iau drumul pribegiei si astfel voi beneficia de ajutor social; sunt multumita ca pacientii mei, in special pensionarii vor sta bucurosi pe culoarele spitalelor pentru a fi consultati si a primi retete compensate; sunt multumita ca toti batraneii si batranicile de la tara vor pleca zeci de km spre oras pentru a fi consultati; sunt multumita ca toti sugarii nu vor mai fi vaccinati si astfel vom avea din plin poliomielita, hepatite, rujeola (pojar) precum si alte boli atat de necesare unei natiuni civilizate; sunt multumita ca medicina de familie, singura specialitate respectata inca de majoritatea cetatenilor tarii va fi practic desfiintata; sunt multumita ca suntem atat de apreciati de presedintele CNAS si de guvernantii nostri; sunt multumita , sunt atat de multumita ca-mi mai storc o lamaie (cat timp o mai am si pe aia) sa-mi treaca greata"

"Pentru ca localitatea in care eu imi desfasor activitatea ca medic de familie(o comuna - mediul rural) nu a avut niciodata un dispensar, am cumparat o cladire anul trecut pe care am amenajat-o ca si cabinet si la care platesc rate mari. Cum voi mai plati ratele la banca( prin divizia pentru medici) in conditiile in care mai am inca doua rate mari la doua aparate medicale?( ecograf si electrocardiograf) Mentionez ca sunt singurul medic de familie din respectiva comuna si ca pentru a faca acest imprumut la banca pentru achizitionarea spatiului cu destinatia cabinet medical am girat cu apartamentul in care locuiesc. NICIODATA NU A EXISTAT ACOLO UN SPATIU CU DESTINATIA DE CABINET MEDICAL. Mentionez ca am ocupat acel post in urma unui concurs national in anul 1997.Cand m-am prezentat la post am constatat cu stupoare ca nu existe dispensar! M-am adresat primariei de unde am primit o negatie cum ca nu au un spatiu corespunzator pentru nu cabinet medical pe care sa mi-l ofere. Pana anul trecut am functionat intr-un spatiu inchiriat de mine(singurul pe care l-am gasit cu mare greutate)necorespunzator din punct de vedere al normelor sanitare, cu igrasie, mucegai si apa pe peteti. As vrea sa-l intreb pe D-l Ministru al Sanatatii, in conditiile in care scade valoarea punctului, cum imi achit ratele la banca pentru spatiu si aparatura, nemaivorbind de celelalte cheltuieli: cheltuieli cu personalul, curent, caldura, telefon, internet. In aceste conditii, deoarece am girat cu casa in care locuiesc, nemaiputand achita ratele la banca, nu raman pe drumuri fara locuinta eu si parintii mei( care locuiesc cu mine)?As vrea sa-mi dea cineva un raspuns, deoarece am facut totul pentru pacientii mei ,nu pentru mine(nu am crezut ca aceasta actiune se va dovedi o mare greseala)Pot proba totul cu documente.De cand am aflat de probabilitatea micsorarii venitului, nici eu, nici asistenta mea nu mai avem o clipa de liniste, aproape ne-am imbolnavit.Nu am avut curajul sa le dau aceasta veste parintilor mei , care m-au sprijinit in toata aceasta actiune( au stat cu muncitorii pentru a-i supraveghea in vederea amenajarii unui cabinet medical decent, au alergat dupa materiale de constructii, acte, etc.)- in timp ce eu m-am ocupat de pacienti.Mentionez ca locuiesc la 50 km de locul de munca(fac naveta zilnic) ESTE O ABERATIE CE SE INTAMPLA, ACUM CAND SE FACE ATATA PROPAGANDA CU STABILIREA MEDICILOR IN MEDIUL RURAL, ACORDARE DE SPRIJIN IN SENSUL ACESTA..., DAR UNDE ESTE SPRIJINUL? Trebuie sa facem ceva, deoarece nu ramanem numai fara loc de munca, dar in cazul meu imi pierd si locuinta."

"In toate tarile UE medicina de familie este temelia sistemului de sanatate. In aceste tari medicinii de familie i se aloca 14-15% din fondurile sanatatii. In Romania, in anul 2008, acestui segment i s-a alocat cel mai mare procent: 9%. Din acesti bani, multi pentru unii la prima vedere – venitul cabinetului si nu al medicului – medicii finanteaza sistemul de asistenta medicala primara in totalitate si, din nevoie de a-l moderniza, de a-l dezvolta, medicii au facut credite pentru reparatie, dotare. Am crezut ca ne indreptam spre lumea civilizata, spre UE si ca vom ajunge si noi la procentul din tarile civilizate. PSD a promis ca MF va avea 12% din buget. Si la profesori a promis 6% din PIB. Se pare ca si noi, ca si ei, nu vom ramane decat cu promisiuni, minciuni, deoarece bugetul care ne este alocat pentru 2009-2012 nu va fi mai mare de 5-6% din bugetul MS, situat la nivelul anilor 2003-2006. Ce inseamna acest lucru? Falimentul cabinetelor de MF, sistarea asistentei de medicina primara, bolnavi agravati, spitale mai pline, costuri mai mari in sistem."

Pentru toţi medicii care strâng din dinţi

După atâta timp în care medicii şi-au văzut de treabă sub ploaia de înjurături şi critici a unora şi altora, căci în România la sport şi medicină ne pricepem toţi, un medic a decis să vorbească pentru "toţi medicii care strâng din dinţi". Citiţi scrisoarea deschisă către ministrul Sănătăţii pe blogul său.

Articol Mediafax

Un alt articol foarte bine documentat al unei jurnaliste in adevaratul sens al cuvantului, dna. Elvira Gheorghiţă

"Doctori buni, doctori răi, medicină cu bani şi reguli

În marea vraişte, undeva, prin România se fac cu succes transplanturi.Unii norocoşi sunt aduşi la viaţa din moarte. Chestiunea e ca nimeni nu prea are chef sa pună reflectoarele pe Popescu, Sinescu, Lucan, Brădişteanu (cel din urmă, subiect suculent când mai calcă pe la tribunal, într-un proces cu vâlvă şi bani mulţi). Rămân să se lumineze în singurătăţile de sub lămpile sălilor de operaţii. Ei sunt o ştire stingheră, pe ici, pe colo.

De vină e, negreşit , sistemul. Un medic face două sute de ore de gardă pe lună. Neplătite.

Şi cu cât ar trebui plătită omenia? Cât ar trebui să primească un doctor care nu mai ştie dacă a venit la spital azi sau ieri? Sunt de pus la grămadă toţi medicii? Putem vorbi cu uşurinţă de „spitalul morţii”?

Şi mai e marea boală naţională: să faci cum te taie capul. Nici nu vrem să ştim dacă suntem bolnavi ori ba (În Canada, analizele medicale anuale sunt obligatorii). Ne place să trăim la întâmplare. Şi traiul la întâmplare s-a mutat în şcoli, spitale, primării. Am pus regulile în cui, sub scuza că am trăit prea mult sub apăsarea regulilor
."

Investiții ale medicilor de familieUn articol foarte bine documentat despre medicii de familie din zonele cu acces deficitar la serviciile de sanatate.

"Cei peste 2.000 de locuitori ai comunei Orăştioara de Sus au parte de medic de familie, de dispensar modern şi de farmacie. Doctorul Corneliu Fulga a venit ca medic de dispensar în comună prin 1981. L-a cunoscut şi l-a îndrăgit mai toată lumea.

Prin 1994, când a auzit că Banca Mondială oferea bani pentru dispensare moderne, a dus mun că de convingere. Rând pe rând, primarul, şefii spitalului din Orăştie şi cei de la judeţs-au lăsat convinşi. S-a făcut un proiect, s-a făcut lobby, iar comuna a primit 380.000 de lei pentru investiţie. Vechiul dispensar a fost lăsat liber şi ocupat, ani mai târziu, de o farmacie. Noul dispensar cuprinde sală de aşteptare, cabinet de consultaţii, sală de tratamente, vestiar şi toalete.

La etaj, se află locuinţa medicului, un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă totală de aproape 100 de metri pătraţi. Clădirea are apă caldă şi căldură datorită unei centrale pe lemne
. "

Scrisoare deschisa catre ministrul Sanatatii

Domnule ministru,

In numele mai multor medici francezi , de origine romana, ingrijorati de ce se intimpla in Romania cu medicii si cadrele paramedicale, vrem sa tragem semnalul de alarma in fata comunitatii europene din care faceti parte de doi ani. Daca inainte de intrarea Romaniei in CE situatia sanitara a tarii era degradata si fara egal in tarile din CE , de doi ani asistam la o catastrofa care poate avea repercursiuni pe termen lung pentru viitorul tarii.

Politica "usoara" si cu totul neadaptata realitatii dusa de politicieni romani in ultimii 15 ani ,se adauga dificultatilor economice inerente aceste perioade de "tranzitie".

Mai recent valul sau vagul de emigrari al bluzelor albe in occident nu face decit sa agraveze situatia grea a "sanatatii" sistemului de ingrijiri din tara.

Venirea noului ministru era asteptata ca "mintuire" ca o ultima solutie.Iata insa ca ultimele "evenimente ", precum si campania de denigrare a medicilor romani va fi foarte rau traita de acesti "eroi" in domeniul sanatatii ,ultimul bastion de cadre care, pentru bac plus 11 ani lucreaza pe o suma care aici este limita de saracie.In ultimi doi ani ,m-am ocupat indirect de "racolarea" de medici romani pentru a acoperi deficitul de generalisti aici in Franta.

Daca numarul celor care au parasit Romania pentru a ingriji alte "natii" se ridica la peste 4000 ,recenta campanie de calomniere a medicilor si conditiile mizerabile pe care le oferiti acestor"luptatori pentru sanatatea poporului roman " ,nu va face decit sa goleasca tara ce tot ce avem mai bun.

Daca nu vreti sa ajungeti ca medicii din lumea a treia sau a patra sa va ingrijeasca si pina nu este prea tirziu ,treziti va la realitate si "schimbati macazul" cum zice romanul.

Noi,medicii de origine romana din Franta,sintem gata sa participam activ la aceste schimbari si sa putem oferi colegilor de "suferinta" hotariti sa ramina in tara conditiile unei medicini de calitate,posibilitatea ca exercitiul medicinii sa devina o bucurie si nu un cosmar ca azi.

Veti ramine poate in istoria romaniei,ministrul care nu a trecut pe linga aceasta ocazie unica de "a salva" sanatatea romanilor.Modele de urmat exista,comunitatea europeana aduce aportul ei financiar,nu lipseste decit vointa politica si cuvintul unui ministru curajos.

Daca stiu bine sintem amindoi absolventi de la Carol Davilla , un strain care a oferit Romaniei o scoala medicala de renume

DR.CIPRIAN VAJEU
FRANCE

Memoriul Societatii si Patronatului National ale Medicilor de Familie

MEMORIU

SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE MEDICINA FAMILIEI/MEDICINĂ GENERALĂ (SNMF) ŞI PATRONATUL NAŢIONAL AL MEDICILOR DE FAMILIE DIN ROMANIA (PNMF) au luat la cunoştinţă cu îngrijorare despre fondurile alocate asistenţei medicale primare prevăzute în proiectul de buget pe anul 2009. Am constatat cu surprindere că, deşi pentru anul 2009 nu sunt prevăzute modificări semnificative ale FNUASS, fondul alocat asistenţei medicale primare este diminuat cu 40,69% fata de anul 2008, reducerea fiind cea mai drastică, neegalată de nici un alt sector din sănătate sau de un alt capitol prevăzut în buget.


Pentru anul 2008 fondurile alocate asistenţei medicale primare au reprezentat 9% din cota FNUASS pentru serviciile medicale. Proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4%, pentru asistenţa medicală primară, cu toate că în programul de guvernare al PSD s-a prevăzut pentru asistenţa medicală primară un procent de 10-12% iar PDL a prevăzut creşterea veniturilor personalului medical, ambele formaţiuni prevăzând un procent de 6% din PIB pentru sănătate.

Pe plan european medicina de familie beneficiază de 12-15% din bugetele sănătăţii. O finanţare a asistenţei medicale primare de 5,4% înseamnă colapsul bazei piramidei sistemului de sănătate.


Mai mult, prevederile pentru 2010, 2011 nu dau şanse nici măcar norocoşilor care vor supravieţui în 2009.

În acest sens dorim să facem următoarele precizări:

- Medicina de familie este segmentul de bază şi de prim impact pentru sănătatea întregii populaţii. În cabinetele medicilor de familie se acordă minimum 50.000.000 de consultaţii pe an.

- În toată lumea, dezvoltarea medicinii de familie s-a dovedit singura soluţie viabilă şi eficientă pentru protecţia populaţiei si asigurarea serviciilor medicale de bază. A distruge medicina de familie înseamnă să distrugi sistemul de sănătate, ceea ce nici o societate nu-şi poate permite.

- Medicul de familie este medicul de prim contact şi este alături de pacientul său în toate aspectele vieţii acestuia, de la naştere la căsătorie, de la botez şi până la deces - omul sănătos, omul bolnav, omul care are nevoie de consiliere.

- 80% din consultaţiile cronicilor şi din retetele compensate acordate populaţiei sunt efectuate de către medicii de familie.

- Vaccinările, urmărirea riscului de boală sunt aspecte ale prevenţiei care aparţin tot medicului de familie.

- Urmărirea gravidei, a sugarului, supravegherea dezvoltării copilului, urgenţele minore, supravegherea epidemiologică (hepatite, TBC, gripă etc) sunt efectuate tot la nivelul cabinetelor noastre.

- Medicina de familie este o specialitate extrem de vastă, care implică în afara serviciilor medicale curative şi medicina omului sănătos, promovarea sănătăţii, medicina comunitară, profilaxia bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei, aplicarea programelor naţionale de sănătate, precum şi o relaţie specială, de lungă durată cu pacienţii noştri.

- Medicul de familie este cel care a întocmit sau a contribuit esenţial la registrul naţional de boli cronice, de diabet, programele naţionale de prevenţie, distribuirea laptelui praf, monitorizarea gravidei. Acestea sunt aspecte mai puţin spectaculoase şi nu apar în titlurile din mass media.

- Medicii de familie reprezintă mai mult de un sfert din medicii ţării. Alaturi de ei lucrează, şi sunt plătiti din aceleaşi fonduri circa 20.000 de asistenţi medicali. Colapsul cabinetelor înseamnă şi afectarea întregului personal al cabinetelor medicale de medicină de familie.

- Cabinetele de medicină de familie sunt unităţi sanitare private. Există o confuzie întreţinută între veniturile acestor unităţi sanitare şi venitul medicului titular, care evident nu sunt unul şi acelaşi lucru. Mai mult, venitul cabinetului nu este similar salariului medicilor din sistemul bugetar. Din venitul unui cabinet, medicului titular ii revin cel mult 25-30% din venitul cabinetului.

Un cabinet de medicină de familie cu o structură echilibrată de pacienţi şi care are înscrişi pe liste 1500 de asiguraţi (media pe ţară) are un venit mediu în 2008, de 6000 lei din plata per capita şi un venit mediu de 1000 lei din încasările per serviciu, la valorile punctelor corespunzătoare foii de buget din anul 2008. Pentru buna funcţionare a cabinetului, sunt necesare cheltuieli în medie de 5000 lei. Rezultă un venit brut de 2000 lei, din care trebuie plătite cheltuielile de asigurări sociale, contribuţia la FNUASS şi impozitul pe venit. Rămâne un venit net lunar de 1200 lei pentru anul 2008. Detaliile sunt prezentate în anexă.

În anul 2008 finanţarea asistenţei medicale primare a permis dezvoltarea cabinetelor medicale; medicina de familie a devenit mai atractivă şi în acest an noii specialişti de medicină de familie au început să ocupe locurile descoperite de ani de zile, mai ales din mediul rural, preferând această soluţie în locul emigrării sau orientarii spre alte domenii paramedicale.

În condiţiile în care bugetul FNUASS pentru anul 2009 este aproximativ egal cu cel din 2008, in conditiile unui an de austeritate, intelegem stagnarea finantarii asistentei medicale primare ca si in celelalte segmente. Asta nu inseamna ca austeritatea să se resimtă cu preponderenţă în medicina de familie în conditiile în care la unele subcapitole creşte procentul alocat cu până la 40%, iar la celelalte scăderea este cuprinsă între 5% şi maximum 13%.

De aceea SNMF si PNMF solicită păstrarea cel puţin a aceleiaşi foi de buget pentru medicina de familie şi în anul 2009, în scopul continuării funcţionării şi dezvoltării asistenţei medicale primare şi de asemenea cu scopul prevenirii falimentării cabinetelor medicale cu mai puţin de 1500 de asiguraţi înscrişi, adică jumătate din cabinetele medicale din ţară, fapt care ar putea duce la blocarea sistemului sanitar.

Diminuarea bugetului cu 40% va duce la diminuarea venitului cabinetului cu un procent similar, şi va ajunge sub valoarea cheltuielilor necesare, în condiţiile în care costurile menţionate ar rămâne constante. Este ilegal sa micşorăm salariile angajatilor, iar cheltuielile sunt în bună parte neinfluenţabile (utilităţi, tipizate, dezinfectanţi, căldură, energie electrică, telefoane, medicamente pentru urgenţe). Chiar cu o reducere drastică a cheltuielilor, se va ajunge la închiderea a unui procent de 40-50% din cabinetele de medicină de familie. Medicii şi asistentele vor alege un alt drum, usor de prevăzut.

Asta înseamnă însă şi o deteriorare gravă a sistemului de sanatate şi aşa fragil, înseamnă că o buna parte a populaţiei va rămâne fără serviciile medicale de bază.

Vă rugăm să analizaţi aceste aspecte şi să ne ajutaţi în rezolvarea unei situaţii profund îngrijorătoare pentru noi.

Preşedinte Societatea Nationala de Medicina de Familie
Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu
Preşedinte Patronatul National al Medicilor de Familie
Dr. Doina Mihăilă
ANEXĂ
Fişă lunară de venituri şi cheltuieli pentru un cabinet medical de medicină de familie cu un medic titular specialist de medicină de familie, având o listă de 1500 asiguraţi.
Venituri 2008:
- Contract cu Casa de asigurări:
- Plata per capita 6000 lei
- Plata per serviciu 1000 lei
- Servicii nedecontate din FNUASS 300 lei
TOTAL 7300 lei

Cheltuieli 2008:

Cheltuieli salarizare personal (asistenţi, contabil, femeie de serviciu, operator PC) - 2800 lei
Utilităţi (electricitate, încălzire, apă-canal-salubritate, telefon, internet - 500 lei
Medicamente şi materiale sanitare - 500 lei
Consumabile (formulare tipizate obligatorii, birotică, papetărie) - 200 lei
Materiale curăţenie, dezinfecţie, sterilizare - 300 lei
Contracte de prestări servicii din partea terţilor (deşeuri medicale, service aparatură medicală, metrologie, service informatică şi softuri medicale) - 200 lei
Licenţe soft - 100 lei
Instrumentar medical - 200 lei
Educaţie medicală continuă obligatorie (40 puncte anual) - 200 lei
Mici reparaţii, întreţinere - 100 lei
TOTAL LUNAR - 5100 lei


Venit brut medic 2008 2200 lei
CAS 600 lei
FNUASS 121 lei
Impozit 16% 237 lei
Venit net lunar 2008 1242 lei

Diminuarea bugetului cu 40% va duce la diminuarea venitului cabinetului cu un procent similar, şi va ajunge la 4500 lei, sub valoarea cheltuielilor necesare, în condiţiile în care costurile menţionate ar rămâne constante. Chiar cu o reducere drastică a cheltuielilor, tot ceea ce se poate obţine este egalizarea cheltuielilor cu veniturile, ceea ce duce la un venit nul pentru medic. Asta se numeşte FALIMENT!

Anunt pacienti

Stimaţi pacienţi,

Din data de 1 aprilie 2009 este posibilă închiderea (desfiinţarea) cabinetului, împreuna cu majoritatea cabinetelor medicale de medicină de familie din localitate şi din ţară, în condiţiile scăderii cu 40% a bugetului alocat medicinii de familie şi deci a veniturilor cabinetului şi creşterii în raport cu Euro a cheltuielilor de întreţinere a cabinetului: utilităţi (curent, căldură, telefon, deşeuri), materiale sanitare (seringi, ace, dezinfectant, detergent etc.), tipizate (formulare reţete, concedii, adeverinţe, chitanţe), consumabile - papetărie, impozite, salariu asistentă, femeie de serviciu.

Dacă acest lucru regretabil se va întâmpla, după 01.04.2009, pentru orice serviciu medical veţi fi nevoiţi sa vă adresaţi ambulatoriilor, spitalelor, ambulanţei, camerelor de gardă.

Pentru lămuriri suplimentare (apel gratuit):

TelVerde "Ce te doare?” (Min Sănătăţii): 0800.800.855
Tel-verde (CNAS): 0800.800.950

Va mulţumim pentru înţelegere !