miercuri, 11 februarie 2009

Scrisoare deschisa catre ministrul Sanatatii

Domnule ministru,

In numele mai multor medici francezi , de origine romana, ingrijorati de ce se intimpla in Romania cu medicii si cadrele paramedicale, vrem sa tragem semnalul de alarma in fata comunitatii europene din care faceti parte de doi ani. Daca inainte de intrarea Romaniei in CE situatia sanitara a tarii era degradata si fara egal in tarile din CE , de doi ani asistam la o catastrofa care poate avea repercursiuni pe termen lung pentru viitorul tarii.

Politica "usoara" si cu totul neadaptata realitatii dusa de politicieni romani in ultimii 15 ani ,se adauga dificultatilor economice inerente aceste perioade de "tranzitie".

Mai recent valul sau vagul de emigrari al bluzelor albe in occident nu face decit sa agraveze situatia grea a "sanatatii" sistemului de ingrijiri din tara.

Venirea noului ministru era asteptata ca "mintuire" ca o ultima solutie.Iata insa ca ultimele "evenimente ", precum si campania de denigrare a medicilor romani va fi foarte rau traita de acesti "eroi" in domeniul sanatatii ,ultimul bastion de cadre care, pentru bac plus 11 ani lucreaza pe o suma care aici este limita de saracie.In ultimi doi ani ,m-am ocupat indirect de "racolarea" de medici romani pentru a acoperi deficitul de generalisti aici in Franta.

Daca numarul celor care au parasit Romania pentru a ingriji alte "natii" se ridica la peste 4000 ,recenta campanie de calomniere a medicilor si conditiile mizerabile pe care le oferiti acestor"luptatori pentru sanatatea poporului roman " ,nu va face decit sa goleasca tara ce tot ce avem mai bun.

Daca nu vreti sa ajungeti ca medicii din lumea a treia sau a patra sa va ingrijeasca si pina nu este prea tirziu ,treziti va la realitate si "schimbati macazul" cum zice romanul.

Noi,medicii de origine romana din Franta,sintem gata sa participam activ la aceste schimbari si sa putem oferi colegilor de "suferinta" hotariti sa ramina in tara conditiile unei medicini de calitate,posibilitatea ca exercitiul medicinii sa devina o bucurie si nu un cosmar ca azi.

Veti ramine poate in istoria romaniei,ministrul care nu a trecut pe linga aceasta ocazie unica de "a salva" sanatatea romanilor.Modele de urmat exista,comunitatea europeana aduce aportul ei financiar,nu lipseste decit vointa politica si cuvintul unui ministru curajos.

Daca stiu bine sintem amindoi absolventi de la Carol Davilla , un strain care a oferit Romaniei o scoala medicala de renume

DR.CIPRIAN VAJEU
FRANCE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu