miercuri, 22 aprilie 2009

Birocratia sufoca medicii de familie



Doua articole despre birocratia care ocupa cea mai mare parte a timpului din activitatea medicului de familie:

Adevarul: Birocraţia, boala medicului de familie

Medic.ro: Birocratia si medicul de familie

Timpul necesar completarii tuturor actelor scade considerabil prin folosirea calculatorului si a unui soft medical dedicat activitatii medicului de familie. Cativa medici de familie au inceput sa foloseasca softuri de cabinet din urma cu mult timp. Incepand cu luna mai 2008, data cand Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a pus la dispozitia medicilor de familie prin contract de comodat laptopuri si imprimante pentru Programul National de Evaluare a Starii de Snatate, din ce in ce mai multi medici de familie folosesc calculatorul in activitatea zilnica de la cabinet insa acest lucru este ingreunat de cerintele legale prin care nu se accepta exclusiv varianta electronica a fisei medicala, a registrului de consultatii si a altor documente medicale.

Interviu medic.ro



Interviu cu dr. Carmen Tronea, medic de familie, in revista Medic.ro

Si-a inceput activitatea in urma cu 30 de ani intr-un sat din Mehedinti, cu oameni simpli si muncitori. Cu un minimum de instrumente, printre coclauri, a avut parte numai de bucurii in comuna in care satenii isi scoteau palaria inaintea ei. Nu poate compara cu nimic experienta din rural care i-a adus cea mai mare satisfactie.

Dupa ce a fost doctorita satenilor, in 1991 s-a mutat in Drobeta-Turnu- Severin, unde a incercat si inca mai incearca sa le fie doctorita si orasenilor. O fire optimista, dr. Carmen Tronea pledeaza pentru respectul care trebuie acordat medicului de familie. A raspuns cu placere intrebarilor pregatite cu grija, dand de gol o atitudine ferma.


Articol intreg