luni, 20 aprilie 2009

Schema de vaccinare

Actualizare: Noua schemă de vaccinare valabilă din 22 august 2012 este disponibilă aici.

Incepand cu 1 decembrie 2008, schema de vaccinare folosita in Romania este:

  • in primele 24 de ore de la nastere - anti-hepatita B
  • 4-7 zile - anti-tuberculoza (BCG)
  • doua luni - anti- diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), anti-poliomelita inactivat (VPI), anti-hepatita B
  • patru luni - DTPa, VPI
  • sase luni - DTPa, VPI, anti-hepatita B
  • un an - DTPa, VPI, anti-rujeolic-rubeolic-oreion (RRO)
  • 4 ani - DTPa
  • 7 ani (clasa I)- RRO
  • 14 ani (clasa a VIII-a) - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")
  • 24 de ani si, ulterior, din zece in zece ani - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")

Toate acestea fac parte din Programul National de Imunizare de care beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei.

Alte vaccinuri disponibile pe piata dar care nu sunt acoperite de Programul National sunt cele pentru prevenirea infectiilor cauzate de haemophylus influenzae tip B, rotavirus, virusul papilomma uman si cele contra pneumoniei, meningitei, varicelei, gripei si hepatiei A. Acestea pot fi cumparate de la farmacie de catre beneficiar si administrate de catre personalul medical, contra cost. Personalul medical nu are dreptul sa comercializeze vaccinul, acesta trebuie cumparat de la farmacie.

Discutii: Plata in functie de performanta



Printr-un comunicat de presa din 16.02.2009, Ministerul Sanatatii anunta: Veniturile medicilor de familie în anul 2009 vor ține cont de performanța fiecărui cabinet în parte.

Pe blogul dr. Marinela Olaroiu van der Heuvel gasim un punct de vedere referitor la acest comunicat de presa:

Sistemul P4P s-a introdus in UK fara efectuarea in prealabil a unui studiu pilot care, potrivit multora, ar fi evitat o parte dintre inconveniente. Una dintre consecintele neprevazute a fost cresterea numarului de asistenti medicali angajati la cabinetele de medicina generala. Informatiile incomplete, de ex. despre pacienti, s-a constat ca pot fi sursa de eroare prvind cuantumul platilor. Nu exista inca indicatori pentru masurarea problemelor psihosociale atat de frecvente in asistenta primara de oriunde, sau a problemelor gastronintestinale cronice. Si se spune ca P4P ar retribui doar o mica parte din munca pe care o desfasoara in mod curent un medic generalist.

Din comunicatul MS reiese ca un sistem P4P va fi introdus in asistenta primara din primele zile ale celui de al doilea trimestru al acestui an (?!). Nu se mentioneaza daca va fi precedat de un studiu pilot si este de asteptat sa fie introdus… orbeste? Consecinta ar putea fi un ”big bang” garantat care sa pulverizeze resursele si asa limitate ale sistemul sanitar fara a imbunatati in prima instanta calitatea actului medical din asistenta primara si/ sau satisfactia pacientului.

Articol intreg