luni, 6 aprilie 2009

Sustinere: Inima Copiilor pentru Marie Curie



medic-de-familie.blogspot.com sustine campania "Inima Copiilor pentru Marie Curie".

Pentru copiii cu probleme cardiace grave exista o singura solutie: interventia chirurgicala - adeseori urgenta si foarte specializata.
In tara noastra se nasc anual peste 900 de copii cu probleme cardiace grave, iar pentru ei exista prea putine centre in care pot fi operati si tratati.
Este nefiresc, complicat si mult prea costisitor sa trimitem toti copiii bolnavi pentru tratament in strainatate. Uneori e imposibil! Uneori e foarte urgent!
In partea de sud a tarii nu exista nici centru de cardiochirurgie pediatrica.
La
spitalul Maria Sklodowska Curie (fost Budimex) exista o aripa de spital nou construita unde urmeaza sa functioneze primul departament de chirurgie cardiaca din Bucuresti dedicat exclusiv copiilor.



Despre concediul medical



Acte necesare pentru concediul medical. Cum beneficiez de concediul medical la medicul de familie ?

Pentru a beneficia de concediu medical de la medicul de familie trebuie să fiţi înscris pe lista unui medic de familie care are convenţie pentru eliberarea concediilor medicale. Daca, în urma consultaţiei, medicul consideră că puteţi beneficia din punct de vedere medical de concediu medical, trebuie să îi prezentaţi acestuia o adeverinţă-tip de salariat din care să reiasă plata contribuţiei pentru sanătate, dacă nu aţi adus altă adeverinţă de salariat în ultimele 3 luni, precum şi o adeverinţă în care să fie menţionat numărul de zile de concediu medical de care aţi beneficiat în ultimele 12 luni. Aceste adeverinţe sunt eliberate de către departamentul resurse umane al instituţiei sau firmei unde sunteţi angajat.

Atenţie ! Data de început a concediului medical nu poate să depăşească cu mai mult de 24 de ore (o zi) data emiterii concediului medical. Exemplu: dacă necesitaţi concediu medical pentru perioada 22-24 aprilie, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie, şi acesta să vă elibereze certificatul de concediu medical, în data de 22 sau 23 aprilie.

În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, certificatul de concediu medical va fi eliberat, pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice, de către medicul care a asistat urgenţa (care poate fi medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardă, structuri de primire urgenţe, ambulanţă, centru de permanenţă). Dupa cele cinci zile, dacă este necesar, concediul poate fi prelungit de către medicul de familie, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţă (06).

Orice certificat de concediu medical trebuie luat în evidenţă (vizat) de către medicul dvs. de familie. Pentru aceasta, trebuie doar să vă prezentaţi cu certificatul de concediu medical la medicul dvs. de familie, care va nota seria şi numărul certificatului şi diagnosticul în fişa dvs. medicală şi în registrul de consultaţii.

Pentru informaţii suplimentare şi consultarea bazei legale puteţi vizita pagina CAS Iaşi.

Medicul dvs. de familie nu vă poate acorda concediul medical la "indicaţia" unui alt medic, indiferent de specialitate, fiecare medic fiind responsabil pentru activitatea proprie, conform Codului deontologic şi contractului cu CNAS.

Daca, totuşi, medicul dvs. de familie a făcut acest lucru la indicaţia altor medici, aceasta a fost din respect pentru dvs., din dorinţa de a avea grijă de sănătatea dvs. şi de a nu vă purta pe drumuri. În acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizări (amenzi) din partea CNAS iar daca situaţia se repetă se poate merge până la anularea contractului cu CNAS. Solicitaţi deci eliberarea concediului medical medicului care va consultă şi vă stabileşte diagnosticul.

De menţionat este şi faptul că angajatorul nu are dreptul legal de a refuza un concediu medical emis cu respectarea prevederilor legale. Practica unor angajatori de a numi un medic agreat, frecvent din sectorul privat, cu care firma are contract pentru asigurarea serviciilor medicale angajaţilor, şi de a solicita angajaţilor să se prezinte doar la acel medic pentru concediile medicale, este ilegală. Pacientul are dreptul să îşi aleagă medicul iar angajatorul are obligaţia de a nu refuza concediile medicale emise de orice medic care are convenţie de acordare a concediilor medicale, încheiată cu casa de asigurări.

Este ilegală şi solicitarea prezentării pacientului la medicul agreat înainte sau după obţinerea concediului de la alt medic, pentru a primi o adeverinţă care să ateste boala sau pentru a fi vizat concediul. Medicul care eliberează concediul este unicul răspunzător pentru actul medical emis şi nu stabileşte diagnosticul "cu acordul" sau "la indicaţia" unui alt medic. Avizarea concediilor medicale se face doar de către medicul de familie la care este înscris pacientul şi nu are scopul confirmării diagnosticului, acesta neputând fi infirmat de medicul de familie, ci doar a luării în evidenţă şi a consemnării în fişa medicală a pacientului.

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii din aprilie 2010, au fost adăugate noi condiţii de acordare a concediului medical.

Mit - Prescrierea anumitor medicamente



Mit: "Medicul de familie nu vrea sa-mi dea un anumit medicament !"

FALS !

Pe 15 iulie 2008 (ziua in care a fost ucis dr. Dan Velcelean), Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au emis un ordin prin care au fost stabilite protocoale de prescriere a anumitor medicamente. Aceste protocoale au devenit obligatorii din 15 octombrie 2008.

Ce inseamna aceste protocoale pentru pacienti ? Anumite medicamente, pentru anumite boli, nu pot fi prescrise direct de catre medicul de familie, in urma consultului. Tratamentul cu aceste medicamente poate fi initiat doar de catre medicul de o anumita specialitate.

Exemplu: Tratamentul cu Vessel Due F (sulodexidum), antitrombotic, poate fi initiat doar de catre medicii diabetologi (piciorul diabetic, nefropatia diabetica, retinopatia diabetica, arteriopatia diabetica), internisti (preventia recurentei trombozei venoase profunde, insuficienta venoasa cronica, ulcere de gamba), nefrologi (nefropatia diabetica), cardiologi (boala ocluziva arteriala periferica, TVP), dermatologi (ulcerul de gamba, piciorul diabetic), chirurgie vasculara - angiologi, flebologi (ulceratii gambiere), ortopezi (arteriopatie diabetica), oftalmologi (tromboza vaselor retiniene - retinopatie diabetica), hematologi (monitorizarea reologiei sangelui si hemodinamica, factorilor de risc pentru afectiunile vasculare si progresia bolii vasculare).

Recomandam si citirea postarii Mit - Transcrierea retetelor.