luni, 30 martie 2009

Sondaj: Increderea pacientilor in medicul de familie



Sondaj Colegiul Medicilor din Romania

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la cererea Colegiului Medicilor din Romania privind conditia medicului in Romania, medicii si pacientii sunt nemultumiti de sistemul sanitar. Prof. dr. Vasile Astarastoae a declarat ca potrivit sondajului, medicii isi doresc recunoastere sociala, realizare pofesionala si respect din partea societatii.

Medicii sunt nemultumiti de salarizare, numarul personalului angajat, dotarea tehnica si asigurarea cu medicamente. In UE, venitul mediu al unui medic in 12 tari este de 12.000 euro pe luna, iar venitul minim al unui resident este de 1200 euro in Franta si 1800 euro in Marea Britanie.


Si pacientii isi arata nemultumirea fata de nivelul de salarizare al medicilor, dar si fata de conditiile in care lucreaza acestia. Cota de incredere a pacientilor in medici este mare, mai mare in medicii de familie.

In general, cat de multa incredere aveti in medicul de familie:
Foarte multa - 28,02 %
Multa - 32,57 %
Potrivit - 24,46 %
Putina - 6,14 %
Foarte putina - 4,36 %
Deloc - 3,17 %
Nu pot aprecia - 0,79 %
NR - 0,50%

De ce protesteaza medicii de familie ?



Sunt necesare cateva lamuriri, in special in urma articolelor care au aparut in presa in aceste zile.
Protestul initial al medicilor de familie, din luna februarie 2009, a pornit de la scaderea cu 40%, mentionata in foaia de buget pe 2009, a bugetului pentru asistenta primara (care include si medicii de familie dar si serviciile medicale de tip "ambulator" si Unitatile Primiri Urgente sau serviciul de Ambulanta). De la inceput, medicii de familie nu au cerut "mai multi bani", ci doar aceeasi finantare, aceleasi venituri ale cabinetelor, nu salarii, din 2008. Nu s-au cerut venituri mai mari, nu s-a cerut indexarea veniturilor cu inflatia sau cu cresterea pretului Euro.

Protestul din luna februarie a luat sfarsit in urma negocierilor dintre reprezentantii medicilor de familie (Societatea Nationala de Medicina de Familie/Medicina Generala si Patronatul National al Medicilor de Familie) si reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care au semnat un proces verbal. Conform acestui proces verbal, medicii au acceptat o scadere de 13% a bugetului, si promisiunea ca vor fi acceptati la negocieri reale pentru Contractul-Cadru si Normele de aplicare pe anul 2009, acte care reglementeaza activitatea medicala si finantarea.

In ciuda promisiunilor Ministerului si Casei de Asigurari, pe 25 martie 2009 a fost finalizat prin Hotarare de Guvern Contractul-cadru 2009, care nu continea niciuna din propunerile reprezentantilor medicilor de familie sau ale CMR. Pe 28 martie 2009 a fost convocata Adunarea Generala Extraordinara a SNMF in cadrul Conferintei Nationale a Medicilor de Familie, au fost prezentate prevederile Contractului-Cadru 2009 si s-a supus la vot semnarea acestuia. Votul in unanimitate a fost "Nu semnam !", nu in aceste conditii.

Care sunt nemultumirile medicilor de familie legate de noul Contract-cadru ?

  • reprezentatii medicilor de familie nu sunt acceptati la negocieri reale cu Ministerul Sanatatii si CNAS privind Contractul-cadru sau orice alte acte normative privind activitatea medicilor de familie

  • obligativitatea asigurarii asistentei medicale de urgenta, in centre de permanenta si pe Salvare

Argumentatia Colegiului Medicilor din Romania impotriva acestei prevederi:

- centrele de permanenta si-au dovedit ineficienta acolo unde au functionat
- nu exista spatii in care sa fie amenajate,
- nu pot fi acoperite si decontate, costurile de functionare si personal,
- varianta cu cabinetul MF ca centru de permanenta nu poate fi acceptat pentru simplul motiv, ca nici un medic nu va accepta ca in cabinetul sau sa lucreze in fiecare zi altcineva;
- asocierea ar presupune cel putin 7 medici pentru a respecta conditiile de timp de lucru si timp de odihna impuse de directivele UE,
- arealul ar fi foarte mare si practic adresabilitatea reala ar fi doar din localitatea unde s-ar afla sediul
- functionarea pe timp de noapte a unui cabinet (n.n. sau asistenta pe Salvare!) ar necesita in mod obligatoriu asigurarea cu paza pentru protectia medicilor de familie care sunt in cea mai mare parte femei, lucrand cu asistente tot femei, care s-ar expune unor riscuri usor de imaginat

Argumentatia reprezentantilor medicilor de familie:
- medicina de urgenta este o specialitate separata de medicina de familie, cu curricula separata, specialitate cu pregatire prin rezidentiat, timp de 5 ani, urmat de examen pentru obtinerea specialitatii de medic de urgenta.

  • prescrierea medicamentelor pe DCI (denumire comerciala internationala)

Argumentatia Colegiului Medicilor din Romania impotriva acestei prevederi:
- prescriptia este act medical in portofoliul medicului si vizeaza libertatea de exercitare a profesiei
- protectia asiguratului prin consimtamant informat al pacientului la nivelul furnizorului de servicii medicale, lucru ce nu poate fi realizat in farmacii
- pretul de referinta la acre se deconteaza medicamentele prescrise ramane acelasi ca si in cazul prescriptiei pe DCI deci nu influenteaza fondul FNUAS cu aceasta destinatie
- farmaciile elibereaza foarte rar medicamentele in formele comerciale cele mai ieftine in cadrul DCI-ului, inducand cheltuieli pentru buzunarul pacientului care suporta diferenta dintre pretul de referinta si pretul medicamentului eliberat.
- In cabinetul medicului pacientul este informat sub semnatura in legatura cu pretul formei comerciale pe care o prescrie medicul;
  • lipsa finantarii pentru trimestrul IV al anului 2009 din Contractul-cadru = contract semnat "in alb"

Toate acestea fiind zise, va invitam sa cititi un articol interesant din Evenimentul Zilei, Protestul în viziune românească: noi vrem doar bani.

Medicii de familie nu protesteaza pentru salarii mai mari. Ei vor respectul autoritatilor, vor dreptul de a munci conform specializarii lor, de medicina de familie, nu de urgenta, vor oprirea birocratizarii excesive a activitatii medicale, pentru a oferi timpul cuvenit consultarii si tratarii pacientilor, si nu completarii de formulare, vor garantarea finantarii cabinetelor medicale, pentru a putea asigura in continuare asistenta medicala pacientilor lor, pentru a putea investi in cabinete, pentru a putea achita ratele cabinetelor construite in zonele unde nu existau cabinete medicale.

In opinia unei parti a presei, medicii de familie vor mai multi bani ?



Evenimentul Zilei: Medicii de familie ameninţă cu blocarea sistemului
Multumim ziarului Evenimentul Zilei pentru profesionalism.

Gardianul: Contractul-cadru din Sanatate. Medicii lupta pentru comisionul oferit de firmele de medicamente
"Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu cred ca se va ajunge la “greva”, multi dintre medicii din zonele sarace nefiind de acord cu deciziile luate de conducerea asociatiilor profesionale. De altfel, precedentul protest a fost abandonat tocmai din cauza lipsei de participare a medicilor din tara."
S-a cerut si parerea asociatiilor profesionale vizavi de declaratiile MS ? De ce nu se mentioneaza si controalele abuzive, folosite ca masura de intimidare, impotriva medicilor care au participat la protest ?
"Medicii, stimulati de bonusurile oferite de companii, doresc sa aiba libertatea sa aleaga in locul pacientului, optand de regula pentru produsul cel mai scump, pe motiv ca este si de o calitate mai buna. Confruntati insa cu obligatia de a plati diferenta din buzunar, multi pacienti abandoneaza tratamentul. "
Afirmatia tendentioasa referitoare la bonusurile primite de medici reflecta o necunoastere a situatiei reale cat si reavointa din partea autorului articolului care nu s-a documentat suficient. Nu este de apreciat nici acuzatia, grava, ca medicul ar prescrie medicamentul cel mai scump, in detrimentul bolnavului.

Cotidianul: Medicii de familie vor să lase pacienţii fără compensate şi consultaţii gratuite
Un articol scris profesionist, cu declaratii ale ambelor "tabere". Titlul insa nu se regaseste in continutul articolului ! Medicii de familie nu "vor" sa lase pacientii fara compensate si consultatii gratuite, sunt adusi in aceasta situatie de catre refuzul Ministerului Sanatatii si CNAS de a tine cont de propunerile reprezentantilor si ale Colegiului Medicilor, lucru care reiese de altfel din articol, dar nu si din titlu. In lipsa contractului, medicamentele compensate nu mai pot fi prescrise iar cea mai mare parte a finantarii dispare, medicii fiind astfel nevoiti sa taxeze consultatiile.

Este regretabil ca o parte a presei romanesti nu are inca maturitatea necesara pentru a prezenta nepartinitor, cu profesionalism, evenimentele de interes general, influentand astfel opinia publica. In acest caz, chiar impotriva medicilor de familie, care fac acest protest nu pentru bani, cum este lasat sa se inteleaga de o parte a presei, ci in interesul pacientilor, pentru ca prin deciziile luate de catre Ministerul Sanatatii si CNAS asistenta medicala primara (din care face parte si medicina de familie) se indreapta spre colaps, iar aceasta prabusire a "bazei piramidei sistemului medical" va atrage dupa sine prabusirea intregului sistem medical.