luni, 30 martie 2009

In opinia unei parti a presei, medicii de familie vor mai multi bani ?



Evenimentul Zilei: Medicii de familie ameninţă cu blocarea sistemului
Multumim ziarului Evenimentul Zilei pentru profesionalism.

Gardianul: Contractul-cadru din Sanatate. Medicii lupta pentru comisionul oferit de firmele de medicamente
"Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu cred ca se va ajunge la “greva”, multi dintre medicii din zonele sarace nefiind de acord cu deciziile luate de conducerea asociatiilor profesionale. De altfel, precedentul protest a fost abandonat tocmai din cauza lipsei de participare a medicilor din tara."
S-a cerut si parerea asociatiilor profesionale vizavi de declaratiile MS ? De ce nu se mentioneaza si controalele abuzive, folosite ca masura de intimidare, impotriva medicilor care au participat la protest ?
"Medicii, stimulati de bonusurile oferite de companii, doresc sa aiba libertatea sa aleaga in locul pacientului, optand de regula pentru produsul cel mai scump, pe motiv ca este si de o calitate mai buna. Confruntati insa cu obligatia de a plati diferenta din buzunar, multi pacienti abandoneaza tratamentul. "
Afirmatia tendentioasa referitoare la bonusurile primite de medici reflecta o necunoastere a situatiei reale cat si reavointa din partea autorului articolului care nu s-a documentat suficient. Nu este de apreciat nici acuzatia, grava, ca medicul ar prescrie medicamentul cel mai scump, in detrimentul bolnavului.

Cotidianul: Medicii de familie vor să lase pacienţii fără compensate şi consultaţii gratuite
Un articol scris profesionist, cu declaratii ale ambelor "tabere". Titlul insa nu se regaseste in continutul articolului ! Medicii de familie nu "vor" sa lase pacientii fara compensate si consultatii gratuite, sunt adusi in aceasta situatie de catre refuzul Ministerului Sanatatii si CNAS de a tine cont de propunerile reprezentantilor si ale Colegiului Medicilor, lucru care reiese de altfel din articol, dar nu si din titlu. In lipsa contractului, medicamentele compensate nu mai pot fi prescrise iar cea mai mare parte a finantarii dispare, medicii fiind astfel nevoiti sa taxeze consultatiile.

Este regretabil ca o parte a presei romanesti nu are inca maturitatea necesara pentru a prezenta nepartinitor, cu profesionalism, evenimentele de interes general, influentand astfel opinia publica. In acest caz, chiar impotriva medicilor de familie, care fac acest protest nu pentru bani, cum este lasat sa se inteleaga de o parte a presei, ci in interesul pacientilor, pentru ca prin deciziile luate de catre Ministerul Sanatatii si CNAS asistenta medicala primara (din care face parte si medicina de familie) se indreapta spre colaps, iar aceasta prabusire a "bazei piramidei sistemului medical" va atrage dupa sine prabusirea intregului sistem medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu