duminică, 17 noiembrie 2013

Medicina primară din mediul rural, în viziunea Pro TV

Emisiunea "România, te iubesc !" a postului Pro TV (trustul Media Pro) a prezentat în această seară viziunea proprie a situației medicinei primare din mediul rural românesc, dar mai ales a vinovaților responsabili de această situație.

Concluziile nespuse dar sugerate ale redactorilor "România, te iubesc !" sunt clare: medicii de familie sunt cei mai mari vinovați. Cea mai mare parte a timpului de emisie a fost alocat câtorva exemple negative de medici de familie și vocii redactorului care a explicat o parte din regulile sistemului pe care unii medici de familie le încalcă în dezavantajul pacienților. Conform emisiunii, majoritatea medicilor de familie lipsesc de la programul de lucru afișat, deși iau bani pentru pacienții înscriși pe liste, pacienți pe care o parte din medicii intervievați spun că nu i-au văzut vreodată.

Exemplele pozitive sau neutre sunt prezentate ca excepții. Doar câteva minute din cele 60 de minute ale emisiunii au fost dedicate acelor medici de familie care s-au mutat din orașul natal în sat și sunt la dispoziția pacienților zi și noapte, celor care și-au investit proprii bani în cabinet pentru a-l dota, renova sau chiar construi de la pământ, fără perspectiva recuperării investiției în situația subfinanțării medicinei primare sau medicilor de familie care vin la cabinet înainte de începerea programului chiar și după o gardă de noapte în centrul de permanență.

Deși au fost prezentate câteva informații legate de vârsta și genul medicilor de familie români, având ca sursă Organizația Mondială a Sănătății, mai exact raportul asupra medicinei primare realizat de OMS în anul 2011, redactorii emisiunii au ignorat cu desăvârșire toate informațiile din raport referitoare la accesul pacienților, dotări și chiar gradul de mulțumire al pacienților români vizavi de medicii lor de familie din mediul rural. Raportul OMS a fost realizat în urma unui studiu care a avut la bază un chestionar validat pe criterii științifice, utilizat în mai multe țări, tradus și adaptat României de experții OMS, care au cules datele deplasându-se în toate regiunile României. Redactorii "România, te iubesc !" s-au rezumat să prezinte câteva opinii cu mare impact emoțional ale câtorva pacienți nemulțumiți de absența de la cabinet a medicului în momentul prezenței reporterilor în sat.

Doar câteva minute au fost alocate și autorităților iar declarațiile acestora au fost comentate neutru de reporteri, deși aceștia poartă cea mai mare responsabilitate privind situația medicinei primare din mediul rural. Primarii din localitatățile vizitate nu au fost chestionați despre sprijinul acordat medicilor, dincolo de asfaltarea drumurilor. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu a fost întrebat despre problemele legislative și de finanțare legate de cabinetele din mediul rural, ci doar despre modalitățile de control. Tot președintele CNAS nu a fost întrebat care este sursa afirmațiilor halucinante și nefondate pe care le-a făcut despre centrele de permanență: "este posibil ca aceste centre nici să nu funcționeze în orele de noapte!" și "centrele nu și-au dovedit eficiența." Pe www.cnas.ro nu există nici un raport asupra activității centrelor de permanență.

Unele afirmații ale prezentatorului și reporterului "România, te iubesc !" sunt nefondate și vădit răuvoitoare:
"Pentru 9 milioane de români, medicul de familie este doar purtătorul de halat alb care dă rețete"(n.n. 9 milioane reprezintă populația care locuiește în mediul rural. Emisiunea nu a prezentat un studiu care să respecte rigorile științifice asupra percepțiilor locuitorilor din mediul rural, care să stea la baza acestei afirmații.)

"Venitul medicului de familie = 2500 euro/lună" (n.n. 2500 euro/lună este media facturilor lunare decontate de cabinete de la Casele de Asigurări de Sănătate, nu venitul personal al medicului. Facturile sunt în lei, nu euro.)

"Absolvenții de medicină aleg alte specialități deși salariul unui medic de familie este mai mare decât cel al unui medic de spital" (n.n. Venitul personal net al medicilor de familie nu este garantat, existând fluctuații date de o multitudine de factori, practica medicilor de familie fiind exclusiv privată și supusă riscurilor financiare ale unui liber profesionist. Ca venit brut mediu, organizatiile medicilor de familie prezintă suma de 2000 lei. Venitul personal net al unui medic din spital este garantat prin grila bugetară și pornește de la 2000 lei la care se adaugă sporuri, gărzi și toate beneficiile oferite de Contractul Colectiv de Muncă pe ramură sanitară.)

"Absolvenții aleg să facă o specializare" (n.n. Medicina de familie este o specializare - specialitate - cu durată de pregătire post-universitară de 3 ani.)

"Medicii de familie nu au accesat fondurile europene disponibile pentru cabinete" (n.n. Contribuția de 30% cu care trebuiau să participe medicii de familie a fost peste puterile financiare ale acestora. Accesarea unui credit bancar ar fi fost o decizie neinspirată în condițiile subfinanțării, fără posibilitatea returnării creditului. Criteriile pentru aprobarea proiectelor nu au fost gândite pentru cabinetele medicilor de familie din mediul rural, abia spre sfârșitul anului 2012 fiind modificate pentru a ușura relativ accesul medicilor de familie. Un studiu mai aprofundat al cauzelor ar fi fost necesar pentru reporterul Pro TV care și pe pagina Facebook a emisiunii a continuat să prezinte trunchiat realitatea, fără a menționa și că din luna iulie 2009 primăriile sunt obligate prin lege (OUG 68/2008, Art. 33) să repare și doteze dispensarele.)

Verificând aleator unul dintre exemplele negative prezentate în emisiune, realitatea se dovedește a fi departe de cele prezentate publicului. Dr. Laura Monica Lăcătușu nu figurează pe siteul CJAS Vaslui cu punct de lucru în satul Hârșova ci doar cu un cabinet în orașul Vaslui. Exact cum a declarat medicul, care a spus adevărul atunci când a afirmat că face voluntariat în satul Hârșova, în cabinetul social înființat de o fundație. Deși reporterul pare să cunoască adevărul, menționând extrem de rapid că "am aflat de la Casa de Asigurări că doctorița are cabinet în Vaslui și am sunat-o", totuși în final prezentatorul spune apăsat și acuzator: "Voluntariatul invocat e o minciuna sfruntata, pe care medicul Laura Lacatusu le-o spune de ani buni oamenilor simpli de la tara."

Cel puțin ciudat este și montajul emisiunii. Prezentatorul emisiunii acuză: "A disparut dispensarul rural si in locul sau au aparut puncte de lucru, cu usi incuiate cu lunile, la care bati degeaba. Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara ... mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari. Si dupa ce ca medicina de familie e slab finantata, sistemul e si fraudat." Imaginile prezentate imediat după această introducere sunt din Botoșani, unde Dr. Paul Șerban și soția sa, ambii medici de familie, lucrează în cabinete moderne, dotate și asigură îngrijiri pacienților din două comune. Nu este prezentată nici o fraudă sau vreun punct de lucru cu lacăt pe ușă ! După această prezentare de fix 42 de secunde a unui exemplu pozitiv, este prezentat un medic de familie din Statele Unite ale Americii care "face telemedicină". Trecând peste definiția eronată a telemedicinei, se observă că reporterul ignoră faptul că și în România toți medicii de familie prescriu rețete electronice, majoritatea de mai mult de un an, de când sistemul era încă în faza de testare. Și că singurul motiv pentru care pacientul trebuie să viziteze lunar cabinetul să ia o copie a rețetei electronice tipărite (deși aceasta este văzută de farmacie online pe server și pacientul cu schemă de tratament stabilă ar putea să se prezinte direct la farmacie, ca în SUA) este lipsa de dorință a CNAS de a implementa acest concept. Similar, și medicii de familie din România ar putea accesa electronic analizele pacienților efectuate în spitalele românești, dacă CNAS ar fi implementat aceste funcționalități în sistemul informatic SIUI existent în varianta online din 2010 și dacă spitalele ar fi accesat fonduri europene pentru a se informatiza în perioada 2008-2013. Nici mult așteptatul Dosar Electronic al Pacientului nu pare că va rezolva această problemă, spitalele nefiind pregătite iar laboratoarele de analize și centrele de imagistică nefiind cuprinse în proiect.

Responsabilii emisiunii "România, te iubesc !" au ratat șansa imensă a inițierii unei dezbateri reale, corecte, asupra problemelor existente în mediul rural din punct de vedere al accesului românilor la serviciile medicale. Au ales să trateze subiectul superficial, exploatând excepțiile și cautând mai mult senzaționalul.

Nu este prima oară când trustul MediaPro dă dovadă de reavoință în ceea ce privește medicina de familie românească. Așa cum medicii depun Jurământul lui Hippocrate și trebuie să respecte codul deontologic al Colegiului Medicilor, la fel și jurnaliștii au un cod deontologic care îi obligă să redea realitatea obiectiv, nepărtinitor. Realitatea tristă este că și între medici și între jurnaliști există exemple care nu fac cinste breslei. Nu putem spera decât că numărul lor este cât mai mic raportat la total.