miercuri, 19 ianuarie 2011

Nici o săptămână fără o nouă lege



Ministerul Sănătății a emis în ultimele săptămâni foarte multe proiecte de legi și ordonanțe care vizează medicina de familie. Întotdeauna s-a declarat că medicina de familie este foarte importantă, deci nu ar trebui să mire toată această atenție concentrată.

Totul a început cu dorința de a modifica modul în care se acordă sporurile de rural, prin tăierea acestora.

A continuat cu proiectul prin care Ministerul dorea ca orice medic din România, care opta sa devină medic specialist de medicina familiei, să o poată face printr-o simplă reconversie profesională de 6 luni, ignorând chiar legile pe care tot Ministerul Sănătății le-a emis, prin care specialitatea de medicină de familie se obține numai după pregătirea specifică, după trei ani de rezidențiat !

O nouă săptămână, o nouă hotărâre de guvern de data aceasta. Fără proiect și dezbateri, în această privință Ministerul a fost hotărât: medicii de familie (în calitatea lor de furnizori) vor cumpăra din fonduri proprii internet de bandă largă, sisteme de back-up, sisteme de rețelistică, adică tot ce este necesar pentru implementarea informatizării sistemului sanitar.

Printre aceste proiecte si hotărâri, tot Ministerul a emis, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Contractul Cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, în care apare cea mai dură ripostă la adresa protestelor medicilor de familie din anii precedenți - amenințarea că refuzul de a semna contractul va duce la preluarea activității (specifice!) a medicilor de familie de către medicii din ambulatoriul de specialitate. Desigur, Ministerul și CNAS nu s-au gândit să întrebe și pe respectivii medici dacă pot sau măcar dacă își doresc să preia această activitate. Probabil nici foarte multe întrebări despre regimul în care se aplică astfel de tactici nu și-au pus.

Ultimul proiect, apărut astăzi, readuce la lumină de fapt un proiect vechi de doi ani, combătut intensiv la vremea sa - obligarea medicilor de familie să asigure permanența și servicii de medicină de urgență în centrele de permanență. Discuții pe această tema au fost prezentate pe blog aici și aici.

Oare ce proiect reapare săptămâna viitoare ? Call centre ? Programul de screening de cancer de col uterin, în care medicii de familie sunt simplii poștași ?