luni, 1 august 2011

Săptămâna alăptării



1-7 august este considerată în 170 de ţări, printre care şi România, Săptămâna Mondială a Alăptării. În aceste zile au loc dezbateri şi evenimente pentru promovarea alăptării naturale, la sân, dovedită ca cea mai sănătoasă şi nutritivă formă de alimentare pentru sugar.

Gravidele pot afla informaţii despre alăptare încă din primele luni de sarcină de la medicul lor de familie, în cadrul consultaţiilor prenatale lunare. Pe parcursul internării în maternitate, mama trebuie consiliată în privinţa alăptării de către personalul medical specializat. După ieşirea din maternitate, în timpul vizitei la domiciliul din primele 24 ore, medicul de familie reia informaţiile despre alăptarea la sân.

UNICEF susţine în România promovarea alăptării la sân şi adoptarea unui Cod de Marketing privind substituenţii de lapte matern (formulele de lapte).

Alăptarea este recunoscută ca standardul de aur în ceea ce privește hrănirea sugarului și a copilului mic. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecții (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecții ale urechii sau infecții urinare), alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă și are și beneficii economice, atât pentru mamă, cât şi pentru sistemul de sănătate. Alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli comune copilăriei (diaree sau pneumonie) şi ajută la refacerea rapidă după boală.

La nivel global și european rata de alăptare este în creștere pe când în România rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53% în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.