luni, 11 ianuarie 2010

Controale la medicii de familie ?



Printr-un comunicat de presă, secretarul de stat, dr. Adrian Streinu-Cercel, ameninţă medicii de familie cu controale din partea Ministerului Sănătăţii, în urma reclamaţiilor pacienţilor, care susţin ca medicii de familie nu au vrut sa vaccineze contra gripei AH1N1 sau au declarat că nu au avut vaccin.

Este de neînţeles atitudinea secretarului de stat şi a Ministerului, manifestată astăzi public faţă de toţi medicii de familie. Medici de familie pe care zilele trecute ministrul îi aprecia şi cărora secretarul de stat le mulţumea în weekend pentru sprijinul acordat la punctul de vaccinare deschis la Institutul "Matei Balş". Se caută ţapi ispăşitori ?

Nu ar fi fost oare o atitudine mai corectă efectuarea controalelor la medicii de familie reclamaţi punctual de către pacienţi, fără comunicate de presă care să atingă imaginea tuturor medicilor de familie ? Şi, eventual, comunicate apoi presei rezultatele controalelor, fără generalizări ?

Nu ar fi fost oare mai corect să nu se creeze această isterie a vaccinării cu cozi interminabile, în staţii de metrou, cu voluntari, şi cu cadre medicale leşinând, extenuate ? Care este justificarea vaccinării la foc continuu, oriunde, oricum, atunci când medicii de familie, care sunt responsabili de activitatea de prevenţie, deci şi de vaccinare, erau disponibili şi recomandau pacienţilor să se vaccineze în cabinete încă din ultima lună a anului trecut ?

Nu ar fi fost oare mai corect ca Ministerul să verifice dacă Direcţiile Sanitare Publice au asigurat suficiente doze de vaccin, la timp, medicilor de familie, şi nu doar Institutelor şi punctelor de vaccinare înfiinţate peste noapte ?

Update: Într-un nou comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii anunţă rezultatul controlului efectuat în 25 de cabinete din Bucureşti: doze suficiente de vaccin şi o medie de vaccinare de 50-55/zi/cabinet.
Într-un alt comunicat, Direcţiile de Sănătate Publică au fost atenţionate asupra modului cum au organizat campania de vaccinare.