sâmbătă, 24 octombrie 2009

Hotnews.ro: Despre vaccinarea contra gripei H1N1



"Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua," a declarat Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, la emisiunea Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW.

Rodica Tanasescu:

* Nu intotdeauna comunicarea dinspre Ministerul Sanatatii catre populatie a fost perfecta si nu e prima data. Probabil se considera ca este subinteles acest aspect.
* Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua.
* Nu este vorba de faptul ca pacientul isi asuma urmarile unui tratament, el este informat asupra unei manevre medicale.
* Pacientul ar trebui sa semneze si in cazul in care refuza un tratament ceea ce inseamna ca isi asuma responsabilitatea si in caz de imbolnavire.
* Consimtamantul informat al pacientului este firesc, si este firesc in cazul oricarui vaccin si a oricarei manevre.
* Riscurile imbolnavirii nu se refera atat la evolutia cazurilor de gripa zisa porcina pana acum pentru ca nu au fost cazuri nici foarte multe, nici foarte grave.
* Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc
* Exista o instabilitate genetica a acestui virus care ar putea duce la niste mutatii si in cazul acesta a unor boli mai serioase.
* Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti.

Puteti asculta emisiunea si urmari interviul pe siteul Hotnews.ro.