vineri, 12 iunie 2009

Eugen Nicolaescu: Medicii de familie, obligati prin lege la munca voluntara

Eugen Nicolaescu: Medicii de familie, obligati prin lege la munca voluntara

(...)
Legea, în forma iniţiată de Guvern, are un caracter arbitrar şi imoral, fiind dată în disperare şi în dispreţ, fiindcă este clar că oficialii Ministerului Sănătăţii vor să facă rost de servicii medicale în mod gratuit; se impune în mod neloial şi necinstit medicilor de familie asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
(...)

Este imoral şi ilegal ca statul, prin voinţa sa arbitrară să impună ca aceste servicii medicale să se acorde tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu şi să nu fie plătite.

Cred că timpul muncii voluntare a trecut, iar acest proiect de lege - adoptat de către Parlament ! - înseamnă de fapt o reîntoarcere înainte de 1989.
(...)
O ultimă concluzie pentru amatorul în ale managementului de la bietul Minister al Sănătăţii: cei care nu au bani pentru un autoturism vor primi de la stat gratis un Ferrari luat cu japca de la firma lui privată.

Stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 10 iunie 2009
Extras:
Damian Florea
În legătură cu ceea ce vroiam să spun, este faptul că s-a vorbit aici despre muncă voluntară şi s-a vorbit un pic cam în sensul că e ceva depăşit, vetust. Aş vrea să nu încurajăm chestiunea asta, pentru că eu încă mă mai gândesc să fiu voluntar la multe acţiuni şi probabil şi mulţi colegi rezonează cu chestiunea asta şi, dacă aruncăm cu anatemă în această sintagmă, nu este bine.
Mai mult decât atât, e vorba despre o tradiţie. Întâmplarea face să mă cheme şi Damian şi medicii fără de arginţi, Cosma şi Damian, merg în religia noastră şi în religie în general.
Deci, haideţi să nu tratăm problema atât de rigid când este vorba de medici şi de actul medical, pentru că Hipocrat şi, cum spuneam mai devreme, Damian şi Cosma nu luau tot timpul un onorariu pentru ceea ce făceau.
Vă mulţumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu