vineri, 22 mai 2009

Mit - Adeverințe pentru sport (Bacalaureat)


Mit - "Medicul de familie nu vrea să elibereze adeverința pentru proba de sport la Bacalaureat / pentru orele de educație fizică !"

FALS !

Medicul de familie nu are competența să evalueze capacitatea de efort și posibilitatea de a efectua probe sportive și nu eliberează adeverințe cu menţiunea apt pentru sport, asa cum solicită, abuziv, unele licee pentru Bacalaureat și unii profesori de educație fizică pentru orele din programa școlară. În Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei nr. 653/25.09.2001 publicat în Monitorul Oficial nr. 777/05.12.2001, privind asistența medicală a preșcolarilor, elevilor și studenților, Anexa 1, punct a, aliniat 4 se precizează că medicul școlar "eliberează adeverințe pentru competiții sportive" și la aliniatul 12 "eliberează scutiri medicale, parţiale sau totale, de la orele de educaţie fizică şcolară".

Mai mult, evaluarea capacității de efort este de competența unei anumite specialități medicale numită "medicină sportivă". Doar medicul de medicină sportivă poate folosi sintagma "apt pentru sport", în urma unei examinări medicale specifice. Consultația și adeverința eliberată de medicul de medicină sportivă se pot face contra cost, nefiind decontate de casa de asigurări.

Medicul de familie poate elibera, tot contra cost, o adeverință medicală cu mențiunea “sănătos clinic la momentul consultului. Nu este în evidență cu boli cronice sau neuropsihice.”

Alte mituri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu