vineri, 8 mai 2009
Ce te doare - Ministerul Sanatatii - aprilie
In comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii referitor la sesizarile primite prin serviciul "Ce te doare?" se mentioneaza:
In aceasta perioada, petenții și-au exprimat nemulțumirea față de conduita profesională adoptată de unele cadre medicale în spitale sau cabinete. De asemenea, sunt sesizări privind refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap sau refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii.
Medic-de-familie.blogspot.com, site de informare pentru pacienti, medici, presa si poate chiar ministere, se intreaba daca aceste sesizari nu se refera oare la miturile legate de ceea ce nu vrea sau nu poate sa faca medicul de familie, semnalate pe acest site ?
- refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii este posibil sa fie un refuz justificat prin interdictia legala (norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10) de transcrierea retetelor simple prescrise de un alt medic, din sistemul de stat sau privat, de catre medicul de familie, pe retete gratuite. Mit - Transcrierea retetelor
- refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap este posibil sa fie un refuz justificat prin taxele pe care medicul de familie are dreptul sa le solicite pentru eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sănătate a asiguratilor (conform L95, Sectiunea 6, Art 237, lit g)). - Mit - Taxe abuzive.
In cazul actelor pentru comisiile de expertiza a persoanelor cu handicap, intelegand situatia pacientilor, cei mai multi medici de familie nu solicita nici un fel de taxa, realizand deci servicii medicale pro bono. Aceasta este insa o decizie personala a medicului, nu o obligatie, la care, probabil, unii au renuntat in urma deciziilor CNAS de scadere a veniturilor cabinetelor, decizie care pentru multi medici de familie inseamna falimentul cabinetului sau activitate pro bono permanenta, voluntariat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu