sâmbătă, 28 martie 2009

Mit - Salariile medicilor de familie



Incepem astazi un sir de postari despre mituri legate de medicina de familie. Aceste probleme isi gasesc de altfel raspunsurile in alte postari mai vechi, catre care vom face trimitere.

Mit: "Medicii de familie au salarii de 10.000 RON (100 de milioane lei vechi)".

FALS !

Medicii de familie nu sunt salariati, ei nu au "salarii'. Au cabinete private, in general CMI-uri (Cabinet Medical Individual), ale caror patroni sunt. Ca patroni, incheie contracte de furnizari servicii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (Contractul-Cadru), la fel cum incheie si spitalele sau centrele medicale din sistemul privat pentru anumite servicii. Sumele de 10.000 RON vehiculate in presa in ultimul an ca "salarii" ale medicilor de familie reprezinta de fapt valoarea lunara a acestor contracte, deci venitul cabinetului, nu salariul medicului.

Din acesti bani, medicul-patron trebuie sa achite toate cheltuielile cabinetului - curent, caldura, telefon, deseuri - materialele sanitare: seringi, ace, dezinfectant, detergent, tipizatele - formulare retete, concedii, adeverinte, chitante, consumabile - papetarie, asigurare de malpraxis, soft cabinet, internet, salariu asistenta, salariu femeie de serviciu, uneori si contabil si operator PC, impozite si taxe pentru salariile platite, chirie spatiu cabinet sau rate in cazul in care a cumparat spatiul. Ceea ce ramane, aproximativ 25-30% din suma initiala, reprezinta salariul brut al medicului, si din acesti bani medicul trebuie sa isi plateasca singur impozitul pe venit, contributia la sanatate, la fondul de pensii, ca orice liber profesionist. Concret, "salariul" net variaza, in functie de numarul de pacienti, de gradul profesional, de locul de munca (urban sau rural) intre 1200 RON si 3000 RON, in cazuri exceptionale depasind, poate, aceste sume.

Calcule detaliate puteti gasi aici sau aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu