sâmbătă, 28 martie 2009

Comunicat de presa SNMF si PNMF



COMUNICAT DE PRESA

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Patronatul National de Medicina Familiei (PNMF) in Adunarea Generala Extraordinara comuna din data de 28.03.2009 au analizat situatia sanatatii si in mod special a medicinii de familie si au constatat:

- Desi la intalnirea comuna dintre reprezentantii MS, CNAS, SNMF si PNMF din 16.02.2009 s-a stabilit un calendar lunar de intalniri, desi s-a stabilit ca vor exista intalniri distincte pentru discutia contractului-cadru si a normelor metodologice, factorii de decizie din sanatate nu au dorit sa avem aceste intalniri.
- Desi PNMF, in urma consultarilor cu SNMF, a inaintat propuneri pentru contractul cadru 2009, acestea au fost ignorate in totalitate.
- Existenta unor declaratii ale MS care nu concorda nici cu intelegerile avute initial si nici cu prevederile din proiectul de contract-cadru.
- Publicarea contractului-cadru 2009 in Monitorul Oficial
- Reducerea drastica a procentului alocat medicinii de familie din FNUASS aprobat, care va duce la deficiente grave de acordare a asistentei medicale primare, care vor culmina cu falimentarea unui mare numar de cabinete.

Aceasta situatie a dus la impunerea dictatoriala a urmatoarelor :
- Impunerea muncii fortate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgentei prespitalicesti si consultatii de urgenta la domiciliu, activitati care se gasesc in afara curriculei medicului de familie si depasesc timpul european de munca.
- Eliminarea unor servicii platite distinct in urma modificarii raportului per capita / per servicii, care a dus la o diminuare si mai mare a veniturilor cabinetului.
- Penalizarea cabinetului de medicina de familie care are medic angajat, daca depaseste 23000 puncte anual.
- Impunerea unor sanctiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lasand loc abuzului si arbitrariului.


In aceasta situatie SNMF si PNMF decid nesemnarea contractului pentru 2009, pana ce contractul-cadru si normele de aplicare se vor negocia real cu reprezentantii SNMF si PNMF si celelalte patronate ale medicilor de familie, si se va garanta aplicarea prevederilor negociate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu