miercuri, 13 mai 2009

SNMF - Comunicat de presa



Iata ca ne revedem la o noua manifestare dedicata medicilor de familie. Impreuna cu Pharma Business, Societatea Nationala de Medicina de Familie este gazda primei editii a evenimentului Medical Forum. Va fi un eveniment itinerant, cu locatii in cele mai importante zone ale tarii. Va fi un eveniment aniversar, caci in acest an se implinesc, iata 10 ani de la debutul sistemului national de asigurari de sanatate. Unde am fost, undeam ajuns, incotro ne indreptam ? Forumul nostru va aborda atat subiecte legate de pregatirea noastra profesionala, cat si teme tintite pe evolutia specialitatii, independenta profesionala, statutul de liber profesionist, management si, nu in ultimul rand pe promovarea sistemelor organizationale in medicina de familie.

Dupa 10 ani, constatam ca am facut multe, foarte multe progrese, ca suntem realmente cel mai dinamic segment al sistemului medical, dar ca mai avem si mai multe de facut... Avem asteptari mari si nevoi mari, vrem sa ne dezvoltam si sa oferim ceea ce pacientii si societatea asteapta de la noi. Pilonul principal pe care se bazeaza sistemul medical este asistenta medicala primara, care asigura acces echitabil la serviciile medicale de baza pentru toata populatia. Suntem primii care am acceptat concurenta reala, bazata pe alegerea pacientilor. Competitia si independenta profesionala au fost motorul dezvoltarii noastre. Acum cativa ani, medicii de familie se gandeau cum sa "prinda" un tratat bun, cum sa obtina o revista de specialitate. Astazi, la intrunirile noastre comparam softuri, algoritmi, studii si ghiduri de practica. Cabinetele noastre incep sa-si schimbe fata. Avem propriile conferinte, simpozioane, reviste, site-uri, grupuri de discutii, colegi cadre universitare. Parca e altceva... Suntem mai bine pregatiti, mai decisi, mai organizati, mai siguri pe ceea ce suntem si ceea ce vrem.

Anchiloza sistemului a fost de multe ori frana in calea dezvoltarii noastre. Incercam sa ne dezvoltam, desi cabinetele noastre, ale celor 11300 de medicide familie "beneficiaza" de o finantare minimala, care in acest an se intoarce spre 5,4% din fondurile FNUASS. Ne incapatanam sa mergem inainte, desi iarasi suntem "segmentul de baza", numai pentru a ne incarca de toate indatoririle neacceptate de altii: permanente, urgente, educatie sanitara, anchete epidemiologice, programe sociale, catastrofe, orice. Suntem baza piramidei, dar oare baza piramidei pe care calca toti ??

Societatea Nationala de Medicina de Familie este organizatia profesionala care confera identitate profesionala membrilor sai. Fidela misiunii sale, SNMF priveste in viitor, incearca sa anticipeze problemele si sa schiteze o politica de dezvoltare a specialitatii noastre. Ne vom incapatana in continuare sa ne promovam specialitatea, sa creem imagine pentru meserie si profesionistii ei. Multi, foarte multi nu au inteles inca ce este medicina de familie, care este rolul ei, care este locul ei in sistemul medical. In viziunea SNMF, locul medicului de familie este in centrul sistemului de ingrijire a sanatatii, impreuna cu pacientul sau. Rolul medicului de familieeste de consilier, de ghid, de coordonator de caz, de aparator al intereselor pacientilor. Medicul de familie se ocupa de oameni, care eventual au boli, si nu de bolile oamenilor. Rolul nostru este de a promova sanatatea si numai uneori de a vindeca boala. In acest sens dorim sa ne implicam in elaborarea si aplicarea tuturor programelor de sanatate care privesc preventia. Este strict necesar sa se inteleaga ca, impreuna cu specialisti din alte domenii, medicii de familie sunt cei care pot decide cum si in ce fel se pot aplica aceste programe.

Comunicarea. Desi ne-am aratat si ne aratam deschisi comunicarii cu administratorii sistemului, MSP si CNAS nu au gasit inca o cale prin care sa putem ajuta la punerea in practica a pasilor necesari sau la eliminarea disfunctionalitatilor din zona noastra de activitate. Numai practicianul din cabinet poate sti cu exactitate care sunt neajunsurile, care sunt solutiile. Statutul medicului de familie. Independenta noastra profesionala, este determinanta in evolutia noastra. Vom face eforturi imense pentru a defini cu limpezime acest statut, caci, evident, nu ne-am putea niciodata intoarce in trecut. Indraznim sa privim spre viitor si credem ca pregatirea profesionala, competitia, calitatea noastra de manageri ai cabinetelor sunt caile de dezvoltare a asistentei medicale primare.

Calitatea serviciilor de asistenta medicala primara. Pentru a ajunge unde ne-am dori, avem nevoie de evidente medicale electronice si de o echipa de asistenta medicala primara. Daca pentru baza de date s-au facut progrese importante, indraznim sa speram ca in viitor vom putea organiza si finanta"echipa de asistenta medicala primara". Dar asta atunci cand asistenta primara va fi intr-adevar "pionul central".... Medicul se va putea concentra pe consultatii, pe preventie. Un membru al echipei va semnala medicului pacientul care trebuie chemat, investigat, programat. Un dietetician, un psiholog, un asistent se vor ocupa de stilul de viata sanatos, de educatie, de programari. Echipa va fi accesibila pacientilor prin telefon sau internet, pentru lamuriri si indrumari. Nu ne opunem ideii de "permanenta", dar dorim sa fim consultati, asa cum s-a promis. Ne opunem ideii de obligativitate, mai ales in conditiile in care nu exista o armonizare a legislatiei pentru asigurarea de catre comunitatile locale si DSP-uri a unor minime facilitati pentru functionarea acestor centre. Comunitatile locale, cu rare exceptii, nu s-au implicat cu nimic. Am solicitat un sediu minimal, plata utilitatilor si paza. Atat ! Marea majoritate a centrelor au functionat numai prin efortul medicilor, garzile nu au fost platite cu lunile. A acorda asistenta medicala nu este numai responsabilitatea medicilor ci si a comunitatilor locale si a unui sistem medical capabil sa plateasca sau nu aceste servicii.

Nu in ultimul rand, dorim sa ne referim la initiativa legislativa pe care am demarat-o. Intitulata "Sanatate pentru toti", initiativa noastra doreste sa puna in practica ceea ce toate guvernele au promis, poate au si incercat,dar prea putin au reusit : finantare pentru sanatate !!! Suntem o tara care nu gaseste niciodata momentul, posibilitatea sau vointa de a acorda sanatatii macar procentul, daca nu si o suma comparabila cu a majoritatii tarilor europene. Acel 6% din PIB (din PIB-ul nostru modest!) pentru sanatate, promis de toti si inca neatins, ar trebui sa devina lege. Daca sanatatea conteaza, daca populatia conteaza, daca votantii conteaza, atunci credem ca legea se va aproba. Initiativa a fost acceptata, a fost publicata in MO numarul 281/29.04.2009, si acum incepem sa strangem semnaturi de la pacientii nostri. Indraznim sa credem ca problema va fi sa transportam dosarele cu semnaturi !! Vrem sa va asiguram ca SNMF, prin cele 40 de filiale active, impreuna cu patronatele medicilor de familie, vor promova cu indarjire cele necesare dezvoltarii noastre.

Stim ca este nevoie de noi. Suntem si asa din ce in ce mai putini, cu indatoriri din ce in ce mai multe. Vrem sa ne facem treaba,vrem ca toti decidentii sa respecte medicii de familie !!!

Consiliul de conducere al SNMF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu