joi, 30 aprilie 2009

Noutati despre gripa porcina - virusul A(H1N1)Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul de alerta de la 4 la 5, adica acelasi virus gripal s-a transmis la nivel de comunitate in cel putin doua tari din aceeasi regiune OMS.

Pana pe 30 aprilie 2009, Centrul de control si preventie a bolilor din Statele Unite raporteaza 93 de cazuri de imbolnaviri confirmate prin analize de laborator si un deces (in statul Texas). In Mexic sunt 99 de cazuri si 8 decese confirmate prin analize de laborator. Conform Centrului European de control si prevenire a bolilor pana pe 30 aprilie 2009 au fost confirmate 19 cazuri de imbolnavire in Uniunea Europeana (Spania, Marea Britanie, Austria si Germania).

Ministerul Sanatatii din Romania a emis un nou comunicat de presa:
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii:

1. intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
2. în lipsa batistei, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manșetei (nu se recomandă strănutul în palmă)
3. evitarea automedicaţiei
4. evitarea călătoriilor în țările care s-au anunțat posibile cazuri de îmbolnăvire. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală

Gripă umană cu noua tulpină de virus

Gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic.
Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obișnuite.

Recomandări pentru călători

Orice persoană care prezintă semne de gripă – febră, simptome respiratorii - și care s-a intors, în ultimele 7 zile, din zonele în care au fost înregistrate cazuri, trebuie să se prezinte la medic și să evite automedicaţia.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere următorele:
o izolarea la domiciliu ;
o purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu) ;
o anunţarea imediată a medicului de familie ;
o în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).


Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătății a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către 9 spitale de boli infecțioase.

Pentru a se evita raspandirea ideei gresite ca virusul se transmite prin consumul carnii de porc, se prefera denumirile noul virus gripal A(H1N1) - Novel influenza virus A(H1N1) sau gripa mexicana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu