joi, 15 octombrie 2009

Presa: Medicii de familie boicotează testarea pentru cancer de col uterin.




Pe postul Antena 1 a fost difuzat un reportaj în care medicii de familie sunt acuzați că boicoteză programul național de prevenire a cancerului de col uterin, care a fost lansat pe 1 octombrie 2009.

”Un program care poate salva femeile, risca sa se transforme intr-un fiasco. Testarea gratuita impotriva cancerului de col uterin e boicotata de medicii de familie.

Lasat fara ministru, Ministerului Sanatatii nu pare sa-i pese prea mult de program. Desi au trecut doua saptamani de cand testarea gratuita trebuia sa inceapa pana acum nu s-a facut nicio analiza.”


În realitate, chiar Ministerul Sănătății este cel care boicotează programul, prin indiferența manifestată față de repetatele încercări de dialog inițiate de reprezentanții medicilor de familie. Încă de la publicarea proiectului programului aceștia din urmă au semnalat problemele existente însă Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură.


”[În cadrul programului] Suntem orice vreți dumneavoastră: poștași, curieri, registratori, dar nu medici.”a declarat pentru Antena 1 Dr. Doina Mihăilă, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În cadrul programului, medicii de familie au doar rolul de a trimite scrisori prin care sa invite femeile între 25 și 64 de ani să se prezinte la cabinetele medicilor ginecologi pentru a face testul Babeș-Papanicolau, de depistare a cancerului de col uterin. Recoltarea pentru acest test ar putea fi realizată și în cabinetele medicilor de familie, acestea fiind dotate în mod obligatoriu și cu masă ginecologică, însă programul Ministerului Sănătății nu permite acest lucru, recoltarea fiind obligatoriu făcută de catre medici ginecologi.


Dincolo de lipsa de respect față de pregătirea profesională arătată astfel de Ministerul Sănătății medicilor de familie, poate merită menționat și aspectul financiar: plata pentru serviciile din cadrul acestui program, pentru care medicul trebuie sa iși prelungească programul normal de lucru, condiție menționată în contractul separat, este de 5 lei/pacient pentru medicul de familie. Acesta este unul din cele doua programe naționale anunțate de Ministerul Sănătății în luna februarie, prin care medicilor de familie li s-a promis ca le vor fi suplimentate veniturile reduse cu peste 30% în anul 2009.

În plus, medicii de familie oricum recomandă pacientelor testarea Babeş-Papanicolau, şi în absenţa acestui program al Ministerului Sănătăţii, având astfel grijă de sănătatea pacientelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu