joi, 10 noiembrie 2011
Vaccinarea antigripală
luni, 24 octombrie 2011
Voluntariat pentru educația pacienților
luni, 29 august 2011
SIUI reclamat și de alți medici
joi, 25 august 2011
La Urgențe sau la medicul de familie ?
miercuri, 17 august 2011
Medici de familie căutați
luni, 8 august 2011
Investiții riscante în cabinete
duminică, 7 august 2011
Programul medicului de familie
luni, 1 august 2011
Săptămâna alăptării
joi, 21 iulie 2011
Reforma ar trebui să aibă încredere în medicii de familie
sâmbătă, 16 iulie 2011
Rețete pentru boli cronice
vineri, 8 iulie 2011
Împreună Pentru Sănătate Rurală
joi, 7 iulie 2011
Prioritățile primăriei București
marți, 5 iulie 2011
SIUI nu merge
marți, 28 iunie 2011
Ce nu au obţinut medicii de familie
duminică, 26 iunie 2011
Împreună pentru fiecare 2011
sâmbătă, 25 iunie 2011
Consultaţii la domiciliu
Dimensiunea "fraudei" cu reţete
marți, 21 iunie 2011
Frauda cu reţete compensate
duminică, 19 iunie 2011
Reforma în Sănătate
sâmbătă, 18 iunie 2011
Ce au obținut medicii de familie
miercuri, 15 iunie 2011
Neasigurat în SIUI
marți, 14 iunie 2011
Minciuni de 9000 euro
Mediafax, parte a trustului pro-intoxicărilor de presă, continuă şirul ştirilor inventate.
joi, 9 iunie 2011
Muncă nelimitată, venituri plafonate
miercuri, 8 iunie 2011
Finanţarea sănătăţii pe înţelesul tuturor
vineri, 3 iunie 2011
Reţete pentru "morţi"
Medicii de familie explică, pacienţii şi medicii din ambulator îi susţin
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a participat la emisiunea Ediţie de prânz la postul B1 TV, unde a vorbit despre situaţia explozivă din sistemul medical, nemulţumirile medicilor şi acuzaţiile autorităţilor statului.
În aceeaşi emisiune au fost prezenţi şi dl. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator. Toate cele trei organizaţii fac parte din Alianţa Pentru Sănătate din România, constituită din necesitatea realizării şi implementării unor masuri pentru atenuarea degradării progresive a sistemului de sănatate din România.
Emisiunea poate fi urmărită pe siteul b1tv.ro.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dr. Marina Pîrcălabu, a oferit un interviu Radio România Actualităţi, care poate fi ascultat pe siteul AMF Mures şi a avut o intervenţie prin telefon în emisiunea Business Box pe postul Money Channel, care poate fi urmărită pe money.ro.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a răspuns întrebărilor reporterilor Antena3. Înregistrarea poate fi vizionată pe siteul antena3.ro.
joi, 2 iunie 2011
"Un război la care am visat de mult" - Vlad Mixich
joi, 26 mai 2011
Analize și consultații "gratuite", "cu discount 60%"
luni, 11 aprilie 2011
joi, 17 martie 2011
Telemedicină în cabinetele medicilor de familie din regiunea Nord-Est
În ciuda problemelor generate de decidenți, medicii de familie își respectă profesia și caută soluții pentru ca pacienții lor să beneficieze de cele mai bune servicii medical și de metodele moderne de diagnostic și tratament. Un exemplu în acest sens îl constituie cei 240 de medici de familie din Regiunea Nord-Est (județele Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacău) care iau parte la proiectul E-Cord Center - Multiplicarea şi proximizarea serviciilor de electrocardiografie.
Acesta a fost realizat la inițiativa dr. Mihaela Grecu, medic primar cardiolog la Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. G.I.M. Georgescu” din Iași, cu sprijinul asociațiilor județene ale medicilor de familie și cu finanțare europeană prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice Axa 3, obținută cu sprijinul Fundației Corona din Iași.
"Acest parteneriat denotă preocuparea medicilor de familie pentru creşterea calităţii actului medical şi oferă bolnavilor o serie de consultaţii în sfera bolilor cardiovasculare. În acest proiect sînt implicaţi 240 de medici de familie din Regiunea Nord-Est. La nivelul judeţului, vor fi aproximativ 50 de medici de familie, în special din mediul rural. Pacienţii nu vor mai trebui să meargă la Iaşi pentru consultaţii, ci vor merge direct la medicul de familie. Medicii implicaţi în proiect vor primi electrocardiografe şi un laptop, împreună cu softurile necesare, pentru a transmite Institutului de Boli Cardiovasculare datele pacienţilor. Proiectul se va derula pe o perioadă de cinci ani şi de el vor beneficia cel puţin 50 de pacienţi înscrişi la medicii de familie care au contract cu Institutul", a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie şi Medicină Generală Neamţ. (ziarulderoman.ro)
Luni a fost lansat și portalul de educație medicală continuă on-line al Societății Naționale de Medicina Familiei, www.formaremedicala.ro.
vineri, 11 martie 2011
Medicul satului
România Liberă a publicat două interviuri cu dr. Cătălin Petrencic, medic de familie în Mânăstirea jud. Călăraşi și dr. Mihaela Pop, medic de familie în Grația, jud. Teleorman. Titlul articolului este deosebit de sugestiv: Cine îi face bine pe tanti Joiţa şi nea Alecu.
luni, 7 martie 2011
Interviu Dr. Adrian Dărăbanțiu
Pe Arad Online poate fi citit un interviu cu președintele Patronatului Medicilor de Familie Arad, dr. Adrian Dărăbanțiu, despre Contractul 2011-2012 și ce noutăți aduce pentru pacienți.
Interviul poate fi citit aici.
duminică, 27 februarie 2011
Ce înseamnă plata per capita (pe listă)
Ce înseamnă plata “per capita”, greșit denumită plată “pe listă”
Pe scurt, este un abonament, similar celui din sistemul medical privat, achitat însă de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și nu direct de către pacient, cabinetelor de medicina familiei.
Cât costă abonamentul ?
În plata “per capita” cabinetului de medicina familiei i s-au plătit de către CNAS, în anul 2010, 2,7 lei/lună pentru fiecare pacient înscris, cu excepția sugarilor și vârstnicilor, pentru care CNAS a plătit 4,2 lei/lună.
Până în anul 2010, când a fost schimbat drastic contractul-cadru, în plata “per capita” erau incluse toate consultațiile oferite de medicul de familie. Altfel spus, un abonament care includea consultații nelimitate.
Ce include abonamentul ?
Din anul 2010, în plata “per capita”, deci în plata “abonamentului”, sunt incluse următoarele servicii și consultațiile aferente acestora:
o vaccinările copiilor și adulților
o examenele specifice ale gravidei (12 consultații pentru o sarcină)
o examenele specifice ale sugarului (9 consultații între 1-18 luni)
o examenul anual al pacienților
o controlul trimestrial al majorității pacienților cronici
o depistarea cazurilor noi de TBC, boli endemoepidemice
o consultațiile pentru urgențele medico-chirurgicale
o serviciile de consiliere pentru promovarea sănătății - educație medico-sanitară, consiliere pentru prevenirea și combaterea factorilor de risc, precum și consilierea antidrog
o serviciile de planificare familiala.
Restul consultațiilor au fost plătite de CNAS în anul 2010 prin plata “per serviciu”, însă limitate la 20 consultații/zi:
o consultație pentru boală acută sau cronică – 4,95 lei
o consultație pentru monitorizarea (evaluarea) anumitor boli cronice – 4,95 lei
o consultație la domiciliu – 13,5 lei
Până în anul 2010, în plata “per capita”, erau incluse toate consultațiile.
Câteva servicii medicale erau plătite de CNAS distinct (plata “per serviciu”):
o vaccinare (6 lei),
o examenele specifice ale gravidei (12 lei) și ale sugarului (9-22 lei),
o examen anual al pacienților (5 lei),
o control trimestrial al unor pacienți cronici - diabet, insuficiență cardiacă și AVC (5 lei),
o depistarea unui caz nou de TBC (30 lei) sau boli endemoepidemice (5 lei),
o consultații la domiciliu (15 lei),
o consultații pentru urgențe medico-chirurgicale (9 lei),
o serviciile de planificare familiala (5 lei).
Care sunt sumele totale plătite de CNAS cabinetelor de medicina familiei ?
Variază, în funcție de numărul de pacienți, de categoriile de vârstă, de cererea de consultații și de gradul profesional al medicului. Până la anularea sporurilor pentru mediul rural, variază și în funcție de aceste sporuri.
Până în anul 2010, pentru servicii, CNAS plătea în general o sumă între 500 și 1000 lei/cabinet, iar abonamentul “per capita”, pentru 1600 de pacienți (media pe țară), aproximativ 5000 lei lunar.
Din anul 2010, pentru servicii (consultații), CNAS plătește maximum 2349 lei (sumă aferentă pentru limita maximă impusă de 20 consultații/zi și o consultație la domiciliu/zi) și pentru abonamentul “per capita” maximum 7000 lei (sumă aferentă pentru numărul maxim de pacienți înscriși, 2200). În realitate însă, puține cabinete ating valorile maxime, media fiind 1500 lei pentru servicii (consultații) și 4000 lei pentru „per capita”.
Sumele efective în lei plătite cabinetelor pentru fiecare serviciu, consultație sau pacient, pe care vi le-am prezentat în acest document, rezultă în urma unor formule de calcul existente în Normele de aplicare ale Contractului-Cadru. Aceste formule au la baza
- un număr de puncte “per capita” (PC) aferent fiecărei categorii de vârstă și
- un număr de puncte “per serviciu” (PS) aferent tipurilor de consultații,
care se înmulțesc cu valorile în lei ale punctelor (valori hotărâte anual prin norme, de CNAS) pentru a obține suma efectivă plătită cabinetelor.
De exemplu:
• consultația la domiciliu are 15 puncte “per serviciu” aferente iar cea la cabinet 5,5
• în 2010 valoarea în lei a punctului “per serviciu” a fost de 0,9 lei
Deci consultația la domiciliu este plătită cabinetelor de medicina familiei cu 15*0,9 = 13,5 lei iar consultația la cabinet cu 5,5*0,9 = 4,95 lei
o pentru categoria de vârstă 4-59 ani sunt alocate anual 7,2 puncte “per capita”
o în 2010 valoarea în lei a punctului “per capita” a fost de 4,5 lei
Deci “abonamentul” plătit de CNAS cabinetului de medicina familiei, pentru un pacient cu vârsta între 4-59 ani, este de 7,2*4,5 = 32,4 lei anual, adică 2,7 lei lunar.
Surse:
http://www.cnas.ro/informatii-publice/valoarea-punctelor/valoarea-definitiva-a-punctului
http://www.cnas.ro/norme-contract-cadru/norme
http://www.cnas.ro/norme-contract-cadru/contract-cadru
Preluat din comunicatul de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei din 12 februarie 2011.
UPDATE iunie 2011: Începând cu 1 iunie 2011, o parte din consultațiile din "abonamentul" per capita vor fi decontate de CNAS distinct, ca servicii (consultații), deoarece și plata aferentă per capita s-a diminuat în 2011.
miercuri, 16 februarie 2011
Cu cât finanțează medicul de familie proiectul eSănătate al statului român
Președinții caselor județetene de asigurări de sănătate și chiar și șeful CNAS declară în presă că acuzațiile reprezentanților medicilor de familie sunt nefondate, informatizarea nereprezentând un efort financiar așa mare pentru cabinetul de medicina familiei.
Lucian Duță declară pentru evz.ro "cititorul de carduri nu costă mai mult de 100 euro". Realitatea însă îl contrazice, ca de obicei: în Franța cititoarele pornesc de la prețul de 130 euro fără TVA pentru modelele fixe și 300 euro fără TVA pentru modelele portabile. Probabil în România CNAS va solicita cititoare portabile, pentru a controla dacă medicii de familie chiar văd pacienții la domiciliu, unul din motivele introducerii cardului fiind acest control al serviciilor. Și probabil că prețurile cititoarelor vor fi mult mai mari decât în Franța, date fiind taxele și comisioanele. De ce am ales modelul francez ? Pentru că acesta se pare că va fi cel folosit și în România, conform licitației pentru cipuri a Ministerului.
Pentru acces internet sunt necesare două surse, conform Ordinului 1571/2010 pentru implementarea eSănătate, care prevede "soluţii de internet de bandă largă şi de back-up pentru acestea". Ordinul nu cere și o viteză minimă, dar probabil 2Mbps sunt suficienți, fiind și viteza maximă care este, cu indulgență, disponibilă și în satele unde medicii de familie se încăpățânează să asigure asistentă medicală, în ciuda dezinteresului politicienilor. Această soluție fixă de internet, prin cabluri de cupru, disponibilă cât timp cablurile nu se fură, costă 3,5 - 5,5 euro/luna, TVA și modem incluse.
Pentru varianta de rezervă există soluții mobile de internet de bandă largă, de tip EDGE/3G. Disponibilitatea variază în funcție de acoperire, care face să varieze și prețul. Probabil că 20 euro/lună este o apreciere corectă a costului soluției de rezervă. Cu siguranță că aproximativ 25 euro/lună pentru accesul internet nu reprezintă o cheltuială foarte mare, însă se adaugă la restul cheltuielilor cabinetului medical, în condițiile în care veniturile au scăzut în ultimii trei ani cu 52%. Și reprezintă o cheltuială obligatorie, prin lege, la fel ca cele pentru autorizații, evaluări, certificări, apărute în acest an.
Update: Conform declarațiilor președintelui Băsescu din aprilie 2010, accesul la comunicații electronice pe bandă largă, pentru comunicațiile mici, urbane și rurale se dorește să atingă un procent de 55% până în 2012. Conform ANCOM, in iunie 2010, doar 50% din gospodăriile din mediul rural aveau acces la internet fix, iar in noiembrie 2009, gradul de penetrare al serviciilor de internet mobil la suta de locuitori era de doar 32%. Medicii de familie din toate localitățile României, inclusiv cele din mediul rural, sunt obligați să aibă până la 31 martie 2010 două surse de internet.
În plus, există fonduri europene pentru informatizare, mai ales în mediul rural, pe care un cabinet medical nu le poate accesa, dar o soluție la nivelul autorităților statului s-ar fi putut găsi, dacă se dorea. Iar transmisia de date se anunța în 2008 ca fiind una securizată, aflată în grija Serviciului de Transmisiuni Special (STS), care în prezent a dispărut din frăția SIUI.
Pentru acces continuu la electricitate, mai ales în zonele rurale, este nevoie de un UPS, pentru care prețurile variază între 40 și 200 euro. Iar în zonele unde întreruperile de curent sunt de mai lungă durată, este necesar un generator, care costă între 100 și 300 euro, plus costul benzinei.
Ordinul prevede și necesitatea de a achiziționa tehnică de calcul, însă aceasta a fost asigurată în 2008 de Ministerul Sănătății, pentru implementarea programului de evaluare a stării de sănătate, inițiat de ministrul Eugen Nicolăescu. Calculatoarele și imprimantele asigurate medicilor prin contract de comodat sunt folosite zilnic de o treime din medicii de familie, conform declarației dr. Sandra Alexiu, secretar SNMF, și după cum se poate observa și în reportajele televiziunilor din cabinetele medicilor de familie. Toți medicii de familie însă raportează electronic serviciile medicale către CNAS de aproximativ 10 ani, și de 3 ani în sistemul SIUI. Calculatoarele primite în urmă cu 3 ani pot necesita îmbunătățiri pentru o bună funcționare a soluțiilor software impuse de CNAS (de exemplu creșterea memoriei RAM, aproximativ 20 euro), iar cele mai multe au necesitat deja înlocuirea bateriei, adică alți aproximativ 70 euro.
Același ordin 1571/2000 prevede și necesitatea certificatului digital (semnătura electronică) pentru raportarea serviciilor medicale. Acest certificat este necesar și în relația cu alte instituții, cum ar fi ANAF, însă reprezintă o cheltuială suplimentară de 40-50 euro fără TVA anul acesta și 30 euro fără TVA apoi anual.
În afara costurilor, este cel puțin ciudată și decizia Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a se purta precum un angajator cu medicii de familie. Proiectul de Norme pentru implementarea cardului de sănătate prevede:
"Art 7 - (3) Informaţiile medicale minime stocate în format electronic, vor fi editate de medicul de familie pe listele căruia figurează asiguratul."
Medicul de familie nu este salariat nici al MS, nici al CNAS, nu i se pot trasa sarcini nici măcar prin hotărâri de guvern. Cabinetul medicului de familie are un contract de furnizare de servicii cu CNAS. Editarea datelor pe card ar putea reprezenta un serviciu, plătit separat, stipulat în contract. Plata acestui serviciu ar putea finanța angajarea unui operator PC care să se ocupe de aceste lucruri, astfel încât medicul să își dedice întreaga atenție pacientului, în cele 15 minute alocate consultației de CNAS, și să scape astfel și de birocrația reclamată chiar de ministrul Cseke Attila la preluarea mandatului !
"Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri cum se întâmplă acum."
Probabil ordinul de a completa, în plus, și datele de pe cardul de sănătate, face parte din planul d-lui ministru de a reda demnitatea medicului ?
Revenind cu privirea spre alte zări, poate fi folosit modelul francez: medicii de familie francezi nu au fost obligați să se informatizeze, ci stimulați prin recompense financiare ! Aceeași viziune, a stimulării financiare a medicilor pentru informatizare, există și în Statele Unite. Lucian Duță, președintele CNAS, chiar declară în articolul evz.ro că "Asemenea proteste [n.n. la adresa informatizării] s-au întâmplat în toată lumea". Doar despre proteste a aflat, despre masurile luate de casele de asigurări din toată lumea nu a aflat dl. președinte Duță ?
duminică, 13 februarie 2011
Sănătate de 10 lei
Sănătoși cu doctor Otilia
Dr. Otilia Țigănaș, medic de familie în comuna Hășmaș, jud. Arad, prezintă emisiunea "Sănătoși cu doctor Otilia" pe postul Baricada TV.
"Vreau să explic oamenilor termenii medicali pe limba lor. Este o emisiune interactivă. O parte din explicațiile mele vor fi cele pe care le presupun. Cam știu ce nedumeriri au oamenii. O alta parte vor fi răspunsuri la întrebările lor, de obicei cu invitați pe care o să-i aduc în emisiune. ", a declarat dr. Țigănaș pentru același post.
Emisiunea poate fi urmărită în direct în fiecare vineri începând cu ora 17, sau în arhivă.
miercuri, 9 februarie 2011
Schema de vaccinare 2011
Calendar de vaccinare 2011 conform Programului Național de Imunizare, finanțat de Ministerul Sănătății
Vârsta recomandată - Vaccin - Comentarii
Primele 24 de ore - Hep B - În maternitate
2-7 zile - BCG - În maternitate
2 luni - DTPa-VPI-Hib, Hep B - Simultan - la medicul de familie
4 luni - DTPa-VPI-Hib - Simultan - la medicul de familie
6 luni - DTPa-VPI-Hib, Hep B - Simultan - la medicul de familie
12 luni - DTPa-VPI-Hib, RRO - Simultan - la medicul de familie
4 ani - DTPa - la medicul de familie
7 ani (în cls I-a) - RRO - Campanii şcolare
9 ani (în cls III-a) - VPI - Campanii şcolare
14 ani (în cls VIII-a) - dT - Campanii şcolare
Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi
Aceste vaccinări se efectuează fără costuri suplimentare, fiind finanțate de Ministerul Sănătății. Dacă părinții doresc un alt tip de vaccin (de la alt producător) decât cel furnizat medicilor de familie de către Direcțiile de Sănătate Publică din subordinea ministerului, sau alte vaccinuri suplimentare, își pot cumpăra vaccinurile din farmacii sau de la distribuitori. Atenție ! Vaccinurile trebuie păstrate și transportate în anumite condiții, menționate pe ambalaj. Întrebați în farmacie sau distribuitorul.
Este recomandat ca vaccinările să se efectueze în spații dedicate (puncte de vaccinare, camere de tratament) din unități sanitare autorizate, în urma unei consultații medicale realizate de medicul de familie sau pediatru.
luni, 7 februarie 2011
Consiliere telefonică - 1363 CallMed
Medicii de familie pot fi sunați de pacienții lor începând din ianuarie 2011 folosind CallMed. Acesta este un serviciul de consiliere medicală telefonică, disponibil prin apelarea unui număr scurt cu suprataxă (0,95 euro/minut + TVA). Numărul CallMed este 1363 și este apelabil din rețelele Vodafone, Orange, Cosmote și Romtelecom. La primul apel, pacientul trebuie să tasteze codul unic al medicului său de familie. De la al doilea apel, conectarea cu medicul de familie se face automat.
Pentru a afla codul unic al medicului de familie, pacientul își poate întreba medicul sau poate verifica pe siteul www.callmed.ro, unde poate afla și alte detalii despre CallMed.
CallMed este un serviciu lansat de Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov și susținut de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Conform unui articol din Gândul, "În curând, nu doar medicii de familie vor fi incluşi în sistem, dar şi medicii specialişti. "Porţiunea aceasta de serviciu este în fază de proiect şi de testare pentru că necesită resurse de IT suplimentare. Dar nu va mai dura mult până vom reuşi şi lucrul acesta. Pacientul va forma tot 1363 şi imediat zero. Atunci va apărea un robot care îi va spune: tastaţi codul medicului căutat şi pacientul va tasta codul cardiologului, care îi va răspunde", spune Marina Pîrcălabu."
"Asta dorim. Să fim aproape de ei (n.n. pacienți). S-ar putea ca unii să nu apeleze niciodată la acest serviciu. Însă existenţa acestui serviciu generează o siguranţă. Când am o problemă, pot să-mi apelez medicul de familie la orice oră, iar el îmi va răspunde. Este motivat să-mi răspundă, iar eu îmi plătesc această solicitare. Este un serviciu privat."
duminică, 6 februarie 2011
Declarațiile contradictorii ale dl. Dorin Ionescu
Dl. Dorin Ionescu, director general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a facut următoarele precizări, legate de contractul cadru pentru 2011-2012:
"În cazul serviciilor medicale efectuate la cererea asiguraţilor, s-a prevăzut explicit că niciun furnizor de servicii medicale nu poate elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate ori decontate de casele de asigurări de sănătate, aceste servicii fiind acordate în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate. Deşi erau prevăzute şi în Legea sănătăţii, medicii nu înţelegeau, aşa că am făcut precizarea explicit. Serviciile medicale la cerere se plătesc"
Să recapitulăm ce nu înteleg medicii:
- De la 1 aprilie 2010 a intrat în vigoare ordinul prin care consultațiile la medicul de familie pot fi acordate doar în urma programării și trebuie sa aibă o durată medie de 15 minute.
- Programul contractat de casa de asigurări cu medicii de familie este de 5 ore la cabinet și 2 ore pe teren (vizite la domiciliu).
- Singurele consultații care nu trebuie programate sunt cele pentru urgențe medico-chirurgicale. Rezolvarea acestora poate dura însă în medie mai mult de 15 minute, care se scurg tot din totalul de 5 ore.
- Ceea ce nu reprezintă consultație programată sau pentru urgență medico-chirurgicală, reprezintă serviciu medical la cerere, se taxează și nu se pot elibera rețete compensate sau bilete de trimitere.
Din toate cele de mai sus rezultă că:
- medicii de familie pot consulta, conform legii, nu mai mult de 20 de pacienți în timpul programului de 5 ore;
- serviciile la cerere (neprogramate, care nu sunt urgențe medico-chirurgicale) pot fi taxate.
Poate explica atunci dl. Dorin Ionescu de ce CNAS afirma în urmă cu câteva luni că taxele percepute de medicii de familie erau ilegale ? Și de ce afirma chiar domnia sa într-o emisiune că se pot elibera rețete compensate și bilete de trimitere tuturor celor care le solicită, chiar și peste numărul de 20 pacienți pe zi, dacă legea era așa de clară chiar și înainte de aceste precizări ?
Articolul Mediafax despre noutățile contractului cadru și normelor de aplicare pentru 2011-2012 poate fi citit aici.
miercuri, 19 ianuarie 2011
Nici o săptămână fără o nouă lege
Ministerul Sănătății a emis în ultimele săptămâni foarte multe proiecte de legi și ordonanțe care vizează medicina de familie. Întotdeauna s-a declarat că medicina de familie este foarte importantă, deci nu ar trebui să mire toată această atenție concentrată.
Totul a început cu dorința de a modifica modul în care se acordă sporurile de rural, prin tăierea acestora.
A continuat cu proiectul prin care Ministerul dorea ca orice medic din România, care opta sa devină medic specialist de medicina familiei, să o poată face printr-o simplă reconversie profesională de 6 luni, ignorând chiar legile pe care tot Ministerul Sănătății le-a emis, prin care specialitatea de medicină de familie se obține numai după pregătirea specifică, după trei ani de rezidențiat !
O nouă săptămână, o nouă hotărâre de guvern de data aceasta. Fără proiect și dezbateri, în această privință Ministerul a fost hotărât: medicii de familie (în calitatea lor de furnizori) vor cumpăra din fonduri proprii internet de bandă largă, sisteme de back-up, sisteme de rețelistică, adică tot ce este necesar pentru implementarea informatizării sistemului sanitar.
Printre aceste proiecte si hotărâri, tot Ministerul a emis, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Contractul Cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, în care apare cea mai dură ripostă la adresa protestelor medicilor de familie din anii precedenți - amenințarea că refuzul de a semna contractul va duce la preluarea activității (specifice!) a medicilor de familie de către medicii din ambulatoriul de specialitate. Desigur, Ministerul și CNAS nu s-au gândit să întrebe și pe respectivii medici dacă pot sau măcar dacă își doresc să preia această activitate. Probabil nici foarte multe întrebări despre regimul în care se aplică astfel de tactici nu și-au pus.
Ultimul proiect, apărut astăzi, readuce la lumină de fapt un proiect vechi de doi ani, combătut intensiv la vremea sa - obligarea medicilor de familie să asigure permanența și servicii de medicină de urgență în centrele de permanență. Discuții pe această tema au fost prezentate pe blog aici și aici.
Oare ce proiect reapare săptămâna viitoare ? Call centre ? Programul de screening de cancer de col uterin, în care medicii de familie sunt simplii poștași ?