joi, 17 martie 2011

Telemedicină în cabinetele medicilor de familie din regiunea Nord-Est



În ciuda problemelor generate de decidenți, medicii de familie își respectă profesia și caută soluții pentru ca pacienții lor să beneficieze de cele mai bune servicii medical și de metodele moderne de diagnostic și tratament. Un exemplu în acest sens îl constituie cei 240 de medici de familie din Regiunea Nord-Est (județele Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacău) care iau parte la proiectul E-Cord Center - Multiplicarea şi proximizarea serviciilor de electrocardiografie.

Acesta a fost realizat la inițiativa dr. Mihaela Grecu, medic primar cardiolog la Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. G.I.M. Georgescu” din Iași, cu sprijinul asociațiilor județene ale medicilor de familie și cu finanțare europeană prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice Axa 3, obținută cu sprijinul Fundației Corona din Iași.

"Acest parteneriat denotă preocuparea medicilor de familie pentru creşterea calităţii actului medical şi oferă bolnavilor o serie de consultaţii în sfera bolilor cardiovasculare. În acest proiect sînt implicaţi 240 de medici de familie din Regiunea Nord-Est. La nivelul judeţului, vor fi aproximativ 50 de medici de familie, în special din mediul rural. Pacienţii nu vor mai trebui să meargă la Iaşi pentru consultaţii, ci vor merge direct la medicul de familie. Medicii implicaţi în proiect vor primi electrocardiografe şi un laptop, împreună cu softurile necesare, pentru a transmite Institutului de Boli Cardiovasculare datele pacienţilor. Proiectul se va derula pe o perioadă de cinci ani şi de el vor beneficia cel puţin 50 de pacienţi înscrişi la medicii de familie care au contract cu Institutul", a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie şi Medicină Generală Neamţ. (ziarulderoman.ro)

Luni a fost lansat și portalul de educație medicală continuă on-line al Societății Naționale de Medicina Familiei, www.formaremedicala.ro.



2 comentarii:

  1. Anonim30/3/11

    Laudabila initiativa . In Grecia sistemul functioneaza f. bine de ani de zile . In special cabinetele de pe insule sau din locuri mai indepartate de spitale sunt dotate cu "teleheart"- EKG-uri care sunt citite direct de un cardiolog. De asemenea acolo exista si posibiliatea ca medicul din cabinet sa ceara un aviz unui specialist de garda in spitalul la care e arondat acabinetul; ceea ce scuteste deseori pacientul d eun drum la specialist

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca se mai intampla si ceva bun in tara asta. Daca n-am fi asa lenesi tara noastra ar prospera.

    RăspundețiȘtergere