Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a acuzat medicii în ultimele luni că fac fraude importante cu banii asiguraților cu rețetele compensate și gratuite.
O analiză a articolelor din presă din anii 2002-2005 ne arată adevărul - CNAS și Ministerul Sănătății, în calitate de ordonatori de credite și având putere de decizie privind regulile din sistem, sunt direct responsabili de existența şi posibilitatea realizării fraudelor. În anul 2004 s-au luat decizii privind securizarea formularelor pe baza cărora se eliberează medicamentele, formulare care sunt plătite de medici (!) și frauda nu ar fi trebuit să mai fie posibilă. Din 2008 s-a implementat sistemul informatic (SIUI), foarte costisitor, care a avut același scop - eliminarea fraudei ! SIUI a fost plătit de către CNAS din banii asiguraților dar în același timp fură și din banii medicilor în fiecare lună, prin erorile pe care le generează și prin refuzurile la plată. Cu toate acestea, autorităţile statului acuză toți medicii de fraudă și pozează în apărători ai asiguraților și buni administratori ai banilor.
Prof. Turlea ne-a asigurat ca se va autosesiza si va ordona o anchetare a Casei Judetene de catre corpul de audit al CNAS. "Mi-e greu sa cred ca fara complicitatea unor persoane din Casa de Asigurari s-ar fi putut deconta retete pentru diabetici de 102 ani (!?) sau a caror adresa nu se regaseste in acte. Trebuie vazut daca s-au respectat normele in vigoare"
In lipsa unui control strict al retetelor compensate si gratuite, pierd farmacistii, pacientii si medicii (septembrie 2003)
Casa de Asigurari trebuie sa inceteze cu "licitatiile atipice" (octombrie 2003)
In urma semnalelor din Adevarul, Ionel Blanculescu, ministrul Sanatatii, a cerut Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa intrerupa "licitatia" pentru retetele de medicamente compensate si gratuite. CNAS a optat pentru o selectie de oferte, cu toate ca suma pusa in joc este de peste 15 miliarde de lei. CNAS a descoperit smenul ideal: organizeaza licitatii dubioase, desi nu are fonduri, angajand banii medicilor. In primavara, conducerea CNAS a mai generat un scandal. Presedintele, Eugeniu Turlea, a organizat o "licitatie", in urma careia a stabilit ca medicii, farmacistii si asistentii trebuie sa incheie asigurari de malpraxis la 4 societati de asigurari alese de CNAS.
Cum se pot controla retetele compensate si gratuite (septembrie 2003)
CNAS centralizeaza spaga pentru medicamente compensate (octombrie 2003)
Smenurile cu retetele compensate si gratuite de la Casa Nationala - anchetate de ANC(octombrie 2003)
Autoritatea Nationala de Control ancheteaza situatia creata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in urma "licitarii" noilor tipizate pentru medicamentele compensate si gratuite.
Formularele pentru retetele compensate si gratuite au fost securizate de la 1 ianuarie 2004, la initiativa Imprimeriei Nationale. Pana la securizarea acestor prescriptii, numai in Bucuresti, farmaciile au pierdut in jur de 5 miliarde de lei, din cauza ca au onorat retete falsificate.
Noul sistem de compensare functioneaza numai in Capitala (aprilie 2005)
De ieri, orice pacient poate beneficia de medicamente compensate si gratuite in valoare de pana la sapte milioane de lei pe luna. Noul sistem de compensare este functional deja in peste 70 la suta din farmaciile din tara, sustin autoritatile. Astfel, un medic are dreptul sa prescrie unui bolnav medicamente de maxim un milion de lei pe luna din lista A. Pentru listele B si C, limita este de cate trei milioane de lei pe luna. Limita la prescrierea lunara poate fi depasita cu aprobarea comisiilor de specialitate.
Medicamentele compensate si gratuite se vor scrie pe retete noi (septembrie 2005)
Dupa ce in luna august a fost schimbat modul in care se elibereaza produsele farmaceutice, in loc de denumiri comerciale pe reteta se scrie substanta activa, aceasta masura vine sa intregeasca decizia de acum doua luni a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pe noul formular va trebui scris si codul fiecarei afectiuni, stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Utilizarea codurilor de boala va permite evidentierea statistica a morbiditatii si consumului de medicamente. In viitor, se va putea evalua precis starea de sanatate a populatiei si se va prognoza necesarul de medicamente.
Unde sunt aceste evaluări ? Unde sunt rezultatele regulilor impuse în urmă cu 5-6 ani ? De ce sunt acuzaţi medicii de fraudă, când vinovaţii sunt cei care administrează sistemul, fac regulile şi pot urmări electronic toate reţetele eliberate din 2005 până în prezent ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu