joi, 30 aprilie 2009

Co-plata, de la 1 septembrie


Ministerul Sanatatii a revenit asupra anuntului de introducere a co-platii pentru serviciile medicale de la 1 iulie 2009. Conform Realitatea TV, ministrul Bazac a declarat ca introducerea co-platii va fi realizata incepand cu 1 septembrie 2009:

Românii vor avea mai puţine servicii medicale gratuite. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la o dezbatere a Guvernului Privat că din toamnă va introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Asta înseamnă că vom da bani pe majoritatea serviciilor medicale din spitale.

"Pachetul de servicii va fi gata la 1 iulie, dată la care vom defini exact ce înseamnă şi coplata. Pachetul de servicii îl vom implementa de la 1 septembrie, astfel încât să avem timp pe perioada verii să facem o campanie de informare. O campanie corectă de informare poate arată avantajele coplăţii", a explicat Bazac.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara pentru Realitatea ca sistemul de sănătate din România nu este pregătit pentru introducerea mecanismului de coplată a serviciilor medicale, care ar fi un demers strict demagogic al actualului Guvern.

"Dacă sistemul sanitar românesc ar fi avut mai mulţi bani atunci ne-am fi putut gândi la o coplată rezonabilă, adică undeva la 9% din tarifele care se practică azi, dar cum sistemul are bani mai puţini ca în 2008, şi care oricum sunt cu mult mai puţini decât e nevoie în sistem, atunci coplata poate ajunge şi la 40-50% din tariful unei prestaţii medicale", a spus Eugen Nicolăescu.

Noutati despre gripa porcina - virusul A(H1N1)



Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul de alerta de la 4 la 5, adica acelasi virus gripal s-a transmis la nivel de comunitate in cel putin doua tari din aceeasi regiune OMS.

Pana pe 30 aprilie 2009, Centrul de control si preventie a bolilor din Statele Unite raporteaza 93 de cazuri de imbolnaviri confirmate prin analize de laborator si un deces (in statul Texas). In Mexic sunt 99 de cazuri si 8 decese confirmate prin analize de laborator. Conform Centrului European de control si prevenire a bolilor pana pe 30 aprilie 2009 au fost confirmate 19 cazuri de imbolnavire in Uniunea Europeana (Spania, Marea Britanie, Austria si Germania).

Ministerul Sanatatii din Romania a emis un nou comunicat de presa:
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii:

1. intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
2. în lipsa batistei, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manșetei (nu se recomandă strănutul în palmă)
3. evitarea automedicaţiei
4. evitarea călătoriilor în țările care s-au anunțat posibile cazuri de îmbolnăvire. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală

Gripă umană cu noua tulpină de virus

Gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic.
Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obișnuite.

Recomandări pentru călători

Orice persoană care prezintă semne de gripă – febră, simptome respiratorii - și care s-a intors, în ultimele 7 zile, din zonele în care au fost înregistrate cazuri, trebuie să se prezinte la medic și să evite automedicaţia.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere următorele:
o izolarea la domiciliu ;
o purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu) ;
o anunţarea imediată a medicului de familie ;
o în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).


Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătății a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către 9 spitale de boli infecțioase.

Pentru a se evita raspandirea ideei gresite ca virusul se transmite prin consumul carnii de porc, se prefera denumirile noul virus gripal A(H1N1) - Novel influenza virus A(H1N1) sau gripa mexicana.

duminică, 26 aprilie 2009

Despre gripa porcina



Gripa porcina este o boala respiratorie in general intalnita la porcine, cauzata de virusul gripal porcin tip A, identificata pentru prima oara in anul 1930. Deoarece virusul gripal (uman, porcin, aviar) se modifica de la an la an, avand o mare capacitate de recombinare, si deoarece forme diferite de virus (uman, porcin, aviar) pot infecta concomitent diverse specii, pot sa apara variante amestecate ale virusului gripal. De exemplu, porcinele pot fi infectate concomitent cu virusul gripal porcin, uman si/sau aviar si poate astfel sa apara un virus gripal uman porcin. Un astfel de virus poate infecta oamenii care intra in contact direct cu porcii (lucratorii din fermele de porci, din abatoare).

Conform Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pana in anul 2005, in Statele Unite, a fost intalnit doar cate un caz de gripa porcina la om pe an sau o data la doi ani. Din decembrie 2005 pana in februarie 2009 au fost observate 12 cazuri confirmate prin analize de laborator la om, pe teritoriul Statelor Unite.

Din martie 2009 pana pe 26 aprilie 2009 au fost confirmate prin analize de laborator 20 de cazuri de gripa porcina la om pe teritoriul Statelor Unite, 20 de cazuri in Mexic si 6 cazuri in Canada. Sunt suspectate cazuri de gripa porcina la om, dar neconfirmate prin analize de laborator, si in Columbia, Brazilia, Spania, Franta, Marea Britanie, Israel si Noua Zeelanda, la persoane care au calatorit in Mexic in perioada (7 zile) dinaintea aparitiei simptomelor. In Mexic au fost raportate peste 800 de cazuri suspectate de gripa porcina la om, si 60 de decese. Nu au fost raportate decese si in alte state.

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare cu cele ale gripei umane: febra, oboseala, lipsa apetitului, tuse. Gripa porcina nu se transmite prin consumul carnii de porc ! Gripa porcina se poate transmite la om prin contact direct cu porcinele (lucratorii din ferme, abatoare). Este posibil ca gripa porcina sa se transmita si de la om la om, asemanator gripei umane.

Masuri generale de prevenire a gripei in sezonul rece:

- Evitati contactul cu persoanele bolnave, aglomeratia; incercati sa stati departe de persoanele sanatoase daca sunteti bolnav;
- Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati servetelul la gunoi;

- Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu lichid antibacterial;
- Evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii - cale frecventa de transmitere a germenilor;

Mai multe informatii puteti gasi pe pagina Centrului European de Preventie si Control al Bolilor, pagina Centrului de Preventie si Control al Bolilor din Statele Unite, pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii si pagina Ministerului Sanatatii din Romania.

OMS - Saptamana Europeana a Imunizarii



Saptamana 20-26 aprilie a fost Saptamana Europeana a Imunizarii, o campanie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Deviza campaniei - "Previne. Protejeaza. Imunizeaza."

Pe siteul campaniei puteti afla "10 mituri despre vaccinare" (in limba engleza).




De Programul National de Imunizare beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei. Vaccinarea se realizeaza prin intermediul medicilor scolari (pentru campaniile scolare, acolo unde acestia exista) si al medicilor de familie. Prezentati-va la medicul dvs. de familie pentru mai multe informatii.

vineri, 24 aprilie 2009

Presa: Doctorita, la un pas de a fi violata de un pacient



Din pacate, temerile privind riscurile la care se supun medicii de familie, in majoritate femei, care raman singure peste noapte in centrele de permanenta, au fost confirmate.

Un tânăr de 19 ani din Marghita a fost arestat preventiv ieri după ce a încercat să violeze o doctoriţă. Victima, angajată a Centrului de Permanenţă din Suplacu de Barcău, era de gardă în noaptea în care bihoreanul a ajuns la dispensar, susţinând că se simte rău.

Articol complet

miercuri, 22 aprilie 2009

Birocratia sufoca medicii de familie



Doua articole despre birocratia care ocupa cea mai mare parte a timpului din activitatea medicului de familie:

Adevarul: Birocraţia, boala medicului de familie

Medic.ro: Birocratia si medicul de familie

Timpul necesar completarii tuturor actelor scade considerabil prin folosirea calculatorului si a unui soft medical dedicat activitatii medicului de familie. Cativa medici de familie au inceput sa foloseasca softuri de cabinet din urma cu mult timp. Incepand cu luna mai 2008, data cand Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a pus la dispozitia medicilor de familie prin contract de comodat laptopuri si imprimante pentru Programul National de Evaluare a Starii de Snatate, din ce in ce mai multi medici de familie folosesc calculatorul in activitatea zilnica de la cabinet insa acest lucru este ingreunat de cerintele legale prin care nu se accepta exclusiv varianta electronica a fisei medicala, a registrului de consultatii si a altor documente medicale.

Interviu medic.ro



Interviu cu dr. Carmen Tronea, medic de familie, in revista Medic.ro

Si-a inceput activitatea in urma cu 30 de ani intr-un sat din Mehedinti, cu oameni simpli si muncitori. Cu un minimum de instrumente, printre coclauri, a avut parte numai de bucurii in comuna in care satenii isi scoteau palaria inaintea ei. Nu poate compara cu nimic experienta din rural care i-a adus cea mai mare satisfactie.

Dupa ce a fost doctorita satenilor, in 1991 s-a mutat in Drobeta-Turnu- Severin, unde a incercat si inca mai incearca sa le fie doctorita si orasenilor. O fire optimista, dr. Carmen Tronea pledeaza pentru respectul care trebuie acordat medicului de familie. A raspuns cu placere intrebarilor pregatite cu grija, dand de gol o atitudine ferma.


Articol intreg

marți, 21 aprilie 2009

Opinia CMR despre permanenta asigurata de medicii de familie



Colegiul Medicilor din Romania a inaintat Comisiei de Sanatate a Senatului Romaniei propuneri la proiectul de modificare a Legii 263/2004 care reglementeaza acordarea asistentei medicale in centrele de permanenta.

CONCLUZII FINALE C.M.R.:
Centrele de permanenta :
- nu au cadru legal de infiintare, organizare si exercitare a profesiei de medic (L 124/1998, L 629/2001);
- nu au cadru legal financiar contabil de inregistrare si decontare a cheltuielilor cu dotare, utilitati, servicii, etc...
- acolo unde au functionat (aprox. 25 din cele peste 100 infiintate), s-au dovedit total ineficiente avand in vedere nivelul de dotare pentru posibilitatile de diagnostic si de rezolvare a problemelor, pacientii preferand in continuare apelarea la serviciile de urgenta ale ambulantei sau de la camerele de garda ale spitalolor sau ale unitatilor de primiri urgente (U.P.U.).
- nu ar respecta normele europene privind timpul de lucru si de odihna al medicilor si al asistentilor medicali
- ar trebui asigurate cu paza permanenta pentru protectia personalului medico-sanitar (in mare majoritate femei);
- ar introduce costuri mari si ineficiente fata de costurile estimate in cazul in care s-ar accepta serviciile platite la domiciliul pacientilor in afara orelor de program pentru medicii de familie, fiecare pentru pacientii de pe propria lista (50 RON/solicitare fata de 319 RON/solicitare pentru serviciile facute cu ambulanta arondata centrului de permanenta).
(...)


Articol intreg

luni, 20 aprilie 2009

Schema de vaccinare

Actualizare: Noua schemă de vaccinare valabilă din 22 august 2012 este disponibilă aici.

Incepand cu 1 decembrie 2008, schema de vaccinare folosita in Romania este:

  • in primele 24 de ore de la nastere - anti-hepatita B
  • 4-7 zile - anti-tuberculoza (BCG)
  • doua luni - anti- diftero-tetanic-pertussis acelular (DTPa), anti-poliomelita inactivat (VPI), anti-hepatita B
  • patru luni - DTPa, VPI
  • sase luni - DTPa, VPI, anti-hepatita B
  • un an - DTPa, VPI, anti-rujeolic-rubeolic-oreion (RRO)
  • 4 ani - DTPa
  • 7 ani (clasa I)- RRO
  • 14 ani (clasa a VIII-a) - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")
  • 24 de ani si, ulterior, din zece in zece ani - anti-diftero-tetanic pentru adulti (dT) ("antitetanos")

Toate acestea fac parte din Programul National de Imunizare de care beneficiaza, gratuit, toti cetatenii Romaniei.

Alte vaccinuri disponibile pe piata dar care nu sunt acoperite de Programul National sunt cele pentru prevenirea infectiilor cauzate de haemophylus influenzae tip B, rotavirus, virusul papilomma uman si cele contra pneumoniei, meningitei, varicelei, gripei si hepatiei A. Acestea pot fi cumparate de la farmacie de catre beneficiar si administrate de catre personalul medical, contra cost. Personalul medical nu are dreptul sa comercializeze vaccinul, acesta trebuie cumparat de la farmacie.

Discutii: Plata in functie de performanta



Printr-un comunicat de presa din 16.02.2009, Ministerul Sanatatii anunta: Veniturile medicilor de familie în anul 2009 vor ține cont de performanța fiecărui cabinet în parte.

Pe blogul dr. Marinela Olaroiu van der Heuvel gasim un punct de vedere referitor la acest comunicat de presa:

Sistemul P4P s-a introdus in UK fara efectuarea in prealabil a unui studiu pilot care, potrivit multora, ar fi evitat o parte dintre inconveniente. Una dintre consecintele neprevazute a fost cresterea numarului de asistenti medicali angajati la cabinetele de medicina generala. Informatiile incomplete, de ex. despre pacienti, s-a constat ca pot fi sursa de eroare prvind cuantumul platilor. Nu exista inca indicatori pentru masurarea problemelor psihosociale atat de frecvente in asistenta primara de oriunde, sau a problemelor gastronintestinale cronice. Si se spune ca P4P ar retribui doar o mica parte din munca pe care o desfasoara in mod curent un medic generalist.

Din comunicatul MS reiese ca un sistem P4P va fi introdus in asistenta primara din primele zile ale celui de al doilea trimestru al acestui an (?!). Nu se mentioneaza daca va fi precedat de un studiu pilot si este de asteptat sa fie introdus… orbeste? Consecinta ar putea fi un ”big bang” garantat care sa pulverizeze resursele si asa limitate ale sistemul sanitar fara a imbunatati in prima instanta calitatea actului medical din asistenta primara si/ sau satisfactia pacientului.

Articol intreg

joi, 16 aprilie 2009

Ce boli nu necesita bilet de trimitere ?



Conform Normelor de aplicare ale Contractului-cadru 2009, Anexa 9, urmatoarele afectiuni, dupa ce sunt confirmate ca fiind cazuri noi, nu mai necesita bilet de trimitere:

1. Infarct miocardic
2. Angină pectorală instabilă
3. Purtătorii de proteze valvulare şi pace-maker
4. Malformaţii congenitale şi boli genetice
5. Insuficienţă renală cronică sub dializă
6. Insuficienţă cardiacă clasa III - IV NYHA
7. Poliartrită reumatoidă cu factor reumatoid pozitiv, inclusiv formele sale clinice (sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă)
8. Bolile de colagen-vasculare (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
9. Leucemiile acute (limfoide şi nonlimfoide)
10. Leucemia mieloidă cronică
11. Leucemia limfatică cronică
12. Aplazia medulară
13. Mielomul multiplu
14. Limfoame non-Hodgkin nodale şi extranodale
15. Boala Hodgkin
16. Anemii hemolitice endo- şi exoeritrocitare
17. Trombocitemia hemoragică
18. Thalasemia majoră
19. Histiocitozele
20. Mastocitoza malignă
21. Telangectazia hemoragică ereditară
22. Purpura trombocitopenică idiopatică
23. Trombocitopatii
24. Purpura trombotică trombocitopenică
25. Boala von Willebrand
26. Coagulopatiile ereditare
27. Tumori mamare
28. Tumori maligne
29. Tumori cu potenţial malign până la elucidarea diagnosticului
30. Diabet zaharat sub tratament cu insulină şi/sau antidiabetice orale
31. Cirozele hepatice decompensate şi compensate
32. Boala Wilson
33. Malaria
34. Tuberculoza
35. Mucoviscidoza
36. Boala Addison
37. Diabet insipid
38. Psihoze
39. Miastenia gravis
40. Boala Parkinson
41. Hemofilie
42. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu by-pass coronarian
43. Status posttransplant de organe
44. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
45. Gravide cu risc obstetrical crescut
46. Prematuritatea (în primul an de viaţă)
47. Malnutriţie proteinenergetică (în primii 3 ani de viaţă)
48. Anemiile carenţiale (până la normalizarea hematologică şi biochimică)
49. Rahitismul evolutiv, forma moderată şi gravă (până la vindecarea radiologică şi biochimică)
50. Astm bronşic în criză
51. Hepatite virale (cronice)
52. Glaucom
53. Alte situaţii la recomandarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi ale
Colegiului Medicilor din România, cu avizul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

NOTĂ:
Prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere pentru afecţiunile de mai sus se face numai în următoarele situaţii:
1. dacă face dovada (printr-o scrisoare medicală) că a fost luat în evidenţă de către medicul de familie şi în intervalul de timp până la următoarea consultaţie la medicul specialist, bolnavul nu necesită să fie monitorizat de către medicul de familie;
2. pentru bolnavii a căror schemă terapeutică trebuie modificată în funcţie de parametrii de monitorizare;
3. medicul de specialitate trebuie să informeze medicul de familie prin scrisoare medicală dacă au intervenit schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică.

miercuri, 15 aprilie 2009

Despre sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania



Sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se bazeaza pe sistemul Bismark (german) care numara, printre altele, urmatoarele principii:
  • cei care pot, platesc ingrijirea celor care nu au de unde (solidaritate)
  • fiecare contribuie cu o cota egala din venituri si primeste aceeasi ingrijire (echitate)

Acest blog fiind unul de informare, nu vom face o analiza a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania. Consideram insa ca inainte de a critica un intreg sistem si de a cere niste drepturi, cei care o fac trebuie sa fie bine informati asupra subiectului. Astfel, pentru o mai buna intelegere a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, va invitam sa cititi cateva articole:

CNAS: Scurt istoric al sistemului de asigurari de sanatate din Romania

CJAS Brasov: Ce este sistemul de asigurari de sanatate ? , Experienta europeana , Modele ale asigurarilor de sanatate

Hotnews: Bismark omorat la Bucuresti

Wikipedia: Healthcare in Germany

UNFPA: Populaţia şi dezvoltarea României – prognoze şi posibile soluţii


Presa: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest



Capital: Tarifele clinicilor româneşti şi-au făcut operaţie de mărire ca în Vest

Tendinţa de aliniere este puţin vizibilă în sectorul public dar mai evidentă în sectorul privat, întrucât în România în­că se practică preţuri care nu au şi o fundamentare economică“, crede Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Din cauza preţurilor mici, pentru a fi competitiv, sectorul privat trebuie să se adapteze, iar singurul loc unde se pot reduce costurile este la plata personalului medical. Acest lucru face ca veniturile personalului să fie uneori de zece ori mai mici decât în UE“, mai spune el.

Situaţia nu este diferită nici în cazul cabinetelor stomatologice. „Preţurile practicate de CNAS sunt preţuri sociale, ele nu reflectă adevăratul cost al prestaţiilor stomatologice şi sunt nemodificate din anul 2002“, spune Augustin Mihai, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România. Deşi diferenţa dintre tarifele din România şi cele din alte ţări europene este încă mare, tendinţa de aliniere este evidentă."

Articol intreg

marți, 14 aprilie 2009

Mit - Formulare medicale



Mit: "Retetele, biletele de trimitere, concediile, adeverintele, fisele sunt primite de medicul de familie de la spital, ASP, CNAS, "stat". "

FALS !

Am precizat in cateva postari anterioare ca medicul de familie este si administratorul (patronul) propriului sau cabinet, nu este salariat "la stat". In baza contractului de furnizare de servicii medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, incheiat cu aceasta, medicul de familie poate prescrie retete compensate sau gratuite, poate elibera bilete de trimitere sau internare si certificate de concedii medicale. Tipizatele cu regim special, imprimate la Imprimeria Romana si distribuite prin CNAS, sunt cumparate de catre medicul de familie din fonduri proprii, adica din venitul cabinetului, obtinut in urma contractului cu CNAS.

Preturile acestor tipizate, cf. paginilor CNAS locale, sunt:
Retete compensate/gratuite (model valabil pana la 30.06.2009): 6,50 lei/carnet cu 50 retete
Retete compensate/gratuite (model valabil de la 01.03.2009): 8,33 lei/carnet cu 50 retete
Certificate concedii medicale: 10,5 lei/carnet cu 50 certificate
Bilete trimitere/internare: 8,31 lei/carnet cu 50 bilete
(T.V.A. inclus)

In afara de aceste tipizate, medicul de familie cumpara, tot din fonduri proprii, alte formulare medicale, cum ar fi adeverinte medicale, retete simple, registru de consultatii, dar si chitantier, registru de plati, facturier s.a. . Fisele medicale de adulti, copii, gravide pot fi tiparite sau xeroxate.

Noile bilete de trimitere sau internare



De la 1 aprilie 2009, trimiterile pentru serviciile medicale clinice si internarile in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, decontate de catre CNAS, se vor realiza folosind exclusiv modelul unic de bilet de trimitere sau internare aprobat prin Ordinul 384/2009 al MS.

Acesta este un formular tipizat cu regim special, in triplu exemplar. Medicii de familie pot cumpara noile formulare de la sediile locale CNAS, pretul unui top fiind de 8,31 lei, inclusiv T.V.A (cf. CJAS Iasi).

vineri, 10 aprilie 2009

Ministerul Sanatatii: Pachet general de servicii si co-plata de la 1 iulie 2009



Legislația privind introducerea pachetului general de servicii și a co-plății va fi finalizată la 1 iulie a.c.

Acesta va presupune o taxă plătită unitatilor de sanatate de către pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi direcționate către furnizorul de servicii, iar cealaltă parte va intra în bugetul unității respective. Ministrul Sănătății analizează posibilitatea ca de la 1 iulie 2009 sistemul de co-plată sa fie aplicat în medicina primară, ambulatorie si pentru de specialitatile și spitale.

Conform comunicatului de presa din 10 aprilei 2009 al Ministerului Sanatatii


joi, 9 aprilie 2009

Mit - Gratis



Mit: La medicul de familie este gratis ! In Romania, mersul la medic, spitalizarea sunt gratis !

FALS !

Serviciile medicale costa ! Costul lor este, majoritar, pana la aparitia pachetului de servicii medicale de baza, acoperit de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care gestioneaza contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CAS), prin decontarea acestor servicii medicale furnizorilor (spitale, ambulator, policlinici, clinici, cabinete medicale individuale, medici de toate specialitatile), in baza contractului-cadru. Practic, banii primiti de la asigurati ("eu platesc asigurari") sunt gestionati de catre CNAS, care acopera costul serviciilor medicale, astfel incat "sanatatea" sa fie "gratis". Nu putem face un decont al serviciilor medicale din Romania, aceasta este treaba anumitor institutii. Insa, retineti, termenul "gratis" este gresit. Corect este "decontat de asigurari" sau "fara plata, in baza asigurarilor".

Si pentru ca anumite comentarii referitoare la platile tacute, foloase necuvenita, spaga, sunt, probabil, inevitabil legate de acest subiect, va invitam sa cititi acest articol si campania Ministerului Integrarii Europene.


Update: Ministerul Sanatatii: Pachet general de servicii si co-plata de la 1 iulie 2009

miercuri, 8 aprilie 2009

Ce este SIUI ? (Sistemul Informatic Unic Integrat)



Informatizarea domeniului medical este o necesitate a secolului XXI. Începând cu anul 2003, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încheiat un contract cu firma SIVECO pentru realizarea unui sistem informatic complex, numit SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat). La sfârşitul anului 2007 - începutul anului 2008, sistemul a început să fie folosit în câteva judeţe-pilot, iar până la sfârşitul anului 2008 toţi medicii de familie din România au început să raporteze serviciile medicale, efectuate în cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind şi SIUI.

Sistemul nu este folosit doar de medicii de familie, ci de toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare ş.a.), însă, luând în considerare domeniul acestui blog, ne vom referi exclusiv la relaţia medicilor de familie cu SIUI. Din cauza numărului mare de instituţii implicate, SIUI nu este în prezent complet funcţional, lucru semnalat atât de utilizatori, cât şi de Colegiul Medicilor din Romania într-un comunicat.

Ce este însa, mai exact, SIUI ?

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) are ca scop raportarea în mod unitar a serviciilor şi activităţilor furnizorilor către CJAS şi gestiunea electronică a calităţii de asigurat a pacienţilor.

Ce face SIUI?

Sistemul Informatic Unic Integrat este un sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care integreaza în reţea casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS) şi furnizorii de servicii de sănătate şi farmaceutice, sub supravegherea CNAS. Integrarea se face pe soft-uri unice, individualizate pe tipuri de furnizori, unice pentru toate CJAS. Sistemul conectează CNAS cu bazele de date ale Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Ce nu face SIUI?

- nu este fişa medicală electronică a pacientului;
- nu serveşte alte instituţii în afară de CNAS;
- tot ce face este să gestioneze datele de identificare ale asiguraţilor, calitatea de asigurat a celor inscrişi pe listă şi serviciile raportate de furnizori.


Câteva articole scrise de medici de familie, legate de experienţa lor cu SIUI:
Sistemul Informatic Unic Integrat - Lectia de anatomie
Lectia de autopsie pe SIUI
şi despre necesitatea unor softuri dedicate activităţii în cabinet a medicului de familie, nu doar pentru raportarea serviciilor:
IT-ul în cabinetul medicului de familie

Actualizare: Articole mai noi de pe blog despre SIUI:
Colegiul Medicilor din România: SIUI nu este funcţional - 12 mai 2009
SIUI - Răspunsul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - 13 mai 2009
Presă - Medic sancţionat pentru raportări incomplete - 22 mai 2009
Din nou despre SIUI - 17 decembrie 2009
Card de sănătate - 1 februarie 2010

Articole si interviuri Pulsmedia.ro



Cateva articole si interviuri interesante despre medici si medicina de familie:

Interviu dr. Razvan Miftode, medic primar MF, reprezentant pentru Romania in Consiliul EURACT

Interviu dr. Aurora Bulbuc Melania

Cabinetul medical individual MF - alternative 2008 - articol de la inceputul anului 2008, inca actual

marți, 7 aprilie 2009

Presa: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar



Prezentam povestea medicului de familie Paul Şerban care a reusit anul trecut, in decembrie 2008, dupa patru ani de procese si tergiversari, sa isi primeasca din partea Casei de Asigurari de Sanatate a judetului Botosani banii cuveniti legal, in baza contractului. Banii castigati au fost folositi pentru achitarea imprumuturilor bancare realizate de medic pentru a renova si dota cabinetele medicale in care isi desfasoara activitatea.

Banii au venit după patru ani de procese şi tergiversări. Concret, dr. Paul Şerban, medic de familie în localitatea botoşăneană Nicşeni, a demascat în 2004 metoda semnării în alb a contractelor dintre cei 70 de medici de familie care profesează în mediul rural şi CAS. Aceştia au fost văduviţi de sporuri pentru condiţii grele, pe care ar fi trebuit să le primească, conform legii. Prin urmare, timp de doi ani, CAS nu a mai plătit milioane de lei care ar fi trebuit să acopere cheltuielile medicilor. „Unii au primit sporuri de 10-15%, alţii deloc. Nu puteam obiecta pentru că semnătura noastră era pe contracte. Eu am ajuns să mă rog la juristul CAS Botoşani ca să îmi pot vedea contractul de muncă. De fiecare dată am fost refuzat”, spune dr. Paul Şerban.

Medicul din Nicşeni nu a văzut altă soluţie decât să declare război CAS şi să-şi ceară în instanţă drepturile. El a calculat că statul îi datorează 77.400 de lei, la care se adăugau penalităţi de întârziere. Nu s-a îndoit nici un moment că va câştiga.

Deşi nu este proprietar al cabinetelor medicale din comunele Nicşeni şi Corlăteni, (n.n. acestea aflandu-se in proprietatea primariilor) Paul Şerban a început să facă investiţii serioase, realizate prin credite bancare.

Am modernizat cabinetele căci m-am săturat să mă tot rog la primărie pentru fonduri. Am reabilitat clădirile care stăteau să cadă, am pus termopane, am cumpărat aparatură nouă şi le-am asigurat oamenilor condiţii medicale normale. Şi ei sunt asiguraţi care îşi achită lunar contribuţiile. Este cea mai bună investiţie făcută vreodată: în oameni şi în profesia mea”, explică Şerban.

Va invitam sa cititi articolele din presa care descriu pe larg evenimentele:
Realitatea.net: Un medic din Botoşani se judecă pentru sporuri salariale cu autorităţile sanitare judeţene
Evenimentul Zilei: Paul Şerban, medicul care a învins din interior sistemul sanitar
Adevarul: Un medic scutură de bani CAS-ul

luni, 6 aprilie 2009

Sustinere: Inima Copiilor pentru Marie Curie



medic-de-familie.blogspot.com sustine campania "Inima Copiilor pentru Marie Curie".

Pentru copiii cu probleme cardiace grave exista o singura solutie: interventia chirurgicala - adeseori urgenta si foarte specializata.
In tara noastra se nasc anual peste 900 de copii cu probleme cardiace grave, iar pentru ei exista prea putine centre in care pot fi operati si tratati.
Este nefiresc, complicat si mult prea costisitor sa trimitem toti copiii bolnavi pentru tratament in strainatate. Uneori e imposibil! Uneori e foarte urgent!
In partea de sud a tarii nu exista nici centru de cardiochirurgie pediatrica.
La
spitalul Maria Sklodowska Curie (fost Budimex) exista o aripa de spital nou construita unde urmeaza sa functioneze primul departament de chirurgie cardiaca din Bucuresti dedicat exclusiv copiilor.



Despre concediul medical



Acte necesare pentru concediul medical. Cum beneficiez de concediul medical la medicul de familie ?

Pentru a beneficia de concediu medical de la medicul de familie trebuie să fiţi înscris pe lista unui medic de familie care are convenţie pentru eliberarea concediilor medicale. Daca, în urma consultaţiei, medicul consideră că puteţi beneficia din punct de vedere medical de concediu medical, trebuie să îi prezentaţi acestuia o adeverinţă-tip de salariat din care să reiasă plata contribuţiei pentru sanătate, dacă nu aţi adus altă adeverinţă de salariat în ultimele 3 luni, precum şi o adeverinţă în care să fie menţionat numărul de zile de concediu medical de care aţi beneficiat în ultimele 12 luni. Aceste adeverinţe sunt eliberate de către departamentul resurse umane al instituţiei sau firmei unde sunteţi angajat.

Atenţie ! Data de început a concediului medical nu poate să depăşească cu mai mult de 24 de ore (o zi) data emiterii concediului medical. Exemplu: dacă necesitaţi concediu medical pentru perioada 22-24 aprilie, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie, şi acesta să vă elibereze certificatul de concediu medical, în data de 22 sau 23 aprilie.

În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, certificatul de concediu medical va fi eliberat, pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice, de către medicul care a asistat urgenţa (care poate fi medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardă, structuri de primire urgenţe, ambulanţă, centru de permanenţă). Dupa cele cinci zile, dacă este necesar, concediul poate fi prelungit de către medicul de familie, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţă (06).

Orice certificat de concediu medical trebuie luat în evidenţă (vizat) de către medicul dvs. de familie. Pentru aceasta, trebuie doar să vă prezentaţi cu certificatul de concediu medical la medicul dvs. de familie, care va nota seria şi numărul certificatului şi diagnosticul în fişa dvs. medicală şi în registrul de consultaţii.

Pentru informaţii suplimentare şi consultarea bazei legale puteţi vizita pagina CAS Iaşi.

Medicul dvs. de familie nu vă poate acorda concediul medical la "indicaţia" unui alt medic, indiferent de specialitate, fiecare medic fiind responsabil pentru activitatea proprie, conform Codului deontologic şi contractului cu CNAS.

Daca, totuşi, medicul dvs. de familie a făcut acest lucru la indicaţia altor medici, aceasta a fost din respect pentru dvs., din dorinţa de a avea grijă de sănătatea dvs. şi de a nu vă purta pe drumuri. În acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizări (amenzi) din partea CNAS iar daca situaţia se repetă se poate merge până la anularea contractului cu CNAS. Solicitaţi deci eliberarea concediului medical medicului care va consultă şi vă stabileşte diagnosticul.

De menţionat este şi faptul că angajatorul nu are dreptul legal de a refuza un concediu medical emis cu respectarea prevederilor legale. Practica unor angajatori de a numi un medic agreat, frecvent din sectorul privat, cu care firma are contract pentru asigurarea serviciilor medicale angajaţilor, şi de a solicita angajaţilor să se prezinte doar la acel medic pentru concediile medicale, este ilegală. Pacientul are dreptul să îşi aleagă medicul iar angajatorul are obligaţia de a nu refuza concediile medicale emise de orice medic care are convenţie de acordare a concediilor medicale, încheiată cu casa de asigurări.

Este ilegală şi solicitarea prezentării pacientului la medicul agreat înainte sau după obţinerea concediului de la alt medic, pentru a primi o adeverinţă care să ateste boala sau pentru a fi vizat concediul. Medicul care eliberează concediul este unicul răspunzător pentru actul medical emis şi nu stabileşte diagnosticul "cu acordul" sau "la indicaţia" unui alt medic. Avizarea concediilor medicale se face doar de către medicul de familie la care este înscris pacientul şi nu are scopul confirmării diagnosticului, acesta neputând fi infirmat de medicul de familie, ci doar a luării în evidenţă şi a consemnării în fişa medicală a pacientului.

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii din aprilie 2010, au fost adăugate noi condiţii de acordare a concediului medical.

Mit - Prescrierea anumitor medicamente



Mit: "Medicul de familie nu vrea sa-mi dea un anumit medicament !"

FALS !

Pe 15 iulie 2008 (ziua in care a fost ucis dr. Dan Velcelean), Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au emis un ordin prin care au fost stabilite protocoale de prescriere a anumitor medicamente. Aceste protocoale au devenit obligatorii din 15 octombrie 2008.

Ce inseamna aceste protocoale pentru pacienti ? Anumite medicamente, pentru anumite boli, nu pot fi prescrise direct de catre medicul de familie, in urma consultului. Tratamentul cu aceste medicamente poate fi initiat doar de catre medicul de o anumita specialitate.

Exemplu: Tratamentul cu Vessel Due F (sulodexidum), antitrombotic, poate fi initiat doar de catre medicii diabetologi (piciorul diabetic, nefropatia diabetica, retinopatia diabetica, arteriopatia diabetica), internisti (preventia recurentei trombozei venoase profunde, insuficienta venoasa cronica, ulcere de gamba), nefrologi (nefropatia diabetica), cardiologi (boala ocluziva arteriala periferica, TVP), dermatologi (ulcerul de gamba, piciorul diabetic), chirurgie vasculara - angiologi, flebologi (ulceratii gambiere), ortopezi (arteriopatie diabetica), oftalmologi (tromboza vaselor retiniene - retinopatie diabetica), hematologi (monitorizarea reologiei sangelui si hemodinamica, factorilor de risc pentru afectiunile vasculare si progresia bolii vasculare).

Recomandam si citirea postarii Mit - Transcrierea retetelor.

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Medici de familie aflati in contract cu CNAS



Casele Judetene de Asigurari de Sanatate au obligatia sa afiseze pe site lista medicilor de familie cu care se afla in contract. In baza contractului, medicii pot asigura asistenta medicala gratuita in limita normelor si pot elibera retete compensate si gratuite.

Pentru a afla care sunt medicii de familie aflati in contract cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate, puteti vizita siteurile CJAS. Lista medicilor de familie se poate gasi in sectiunile "Furnizori" sub numele "medici de familie" sau "asistenta medicala primara".

Pentru a afla care sunt medicii de familie din Bucuresti aflati in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti puteti vizita direct linkul.

vineri, 3 aprilie 2009

Cat timp este valabila o reteta ?



Pentru cazurile cronice - maximum 30 de zile de la data emiterii
In afectiunile acute şi subacute - in mediul urban - 24 de ore de la prescriere, in mediul rural - 48 de ore.
Puteti primi medicamente necesare pentru pana la 3 - 5 zile în afectiuni acute, pana la 8 - 10 zile în afectiuni subacute şi de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice, cu exceptia bolnavilor cu diagnosticul diabet zaharat, pentru care perioada poate fi de pana la 60 de zile. Pentru afectiunile cronice considerate caz nou în prima luna de tratament pot fi prescrise medicamente pentru primele 10 zile, dupa care se aplica reglementarile de mai sus privind bolnavii cu afectiuni cronice. Prescriptia (reteta) medicala eliberata de medicii din spitale la externarea bolnavului cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile.

La externarea din spital, in cazul in care va este recomandat un tratament de care puteti beneficia in regim compensat sau gratuit, trebuie sa primiti de la medicul specialist din spital si reteta compensata sau gratuita, odata cu biletul de externare si cu scrisoarea medicala pentru medicul de familie.

Text preluat partial de pe pagina CAS Maramures.

Numărul de zile pentru care este valabilă rețeta este înscris pe aceasta într-un chenar în partea dreaptă.

Cum puteti beneficia de retete compensate sau gratuite ?



Puteti beneficia de retete (prescriptii) medicale compensate sau gratuite de la orice medic aflat in relatie contractuala cu CNAS, daca sunteti asigurat CNAS, prezentand dovada calitatii de asigurat.

Lista cu medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii se aproba prin hotarare a Guvernului si se schimba periodic.

Conditii:
Trebuie sa fiti inscris la un medic de familie.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa va prezentati la medicul de familie.
În urma consultatiei, daca este cazul, acesta va va elibera reteta cu medicamentele compensate sau gratuite de care aveti nevoie.

În unele situatii, medicul de familie va poate da o trimitere către un medic specialist care, în urma unor consultatii de specialitate, va va acorda reteta corespunzatoare sau va completa o SCRISOARE MEDICALA pentru eliberarea retetei de către medicul de familie.

În situatia în care asiguratul renunta la anumite medicamente cuprinse în prescriptia medicala, acestea se anuleaza, nefiind permisa eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective.

Primitorul semneaza de primirea medicamentelor pe prescriptia medicala, pe care se mentioneaza numele, prenumele, adresa completa, seria şi numarul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, data eliberarii.

Text preluat partial de pe pagina CAS Maramures.

Va recomandam sa cititi si postarile Mit - Transcrierea retetelor, Mit - Transcrierea retetelor din sistemul privat.

Cum puteti beneficia de asistenta medicala ?



Pentru a beneficia de asistenta medicala, in baza asigurarilor de sanatate platite la CNAS:
- Trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie aflat in contract cu CNAS.
- Cu exceptia urgentelor, asiguratii trebuie sa prezinte medicului caruia i se adreseaza acte ce constituie dovada achitarii sau scutirii de la plata contributiei la asigurările de sănătate.

Medicul de familie este prima persoana pe care trebuie sa o consultati pentru a beneficia de asistenta medicala. În functie de situatie, medicul de familie va poate acorda asistenta medicala sau, daca este necesar, o trimitere către medicul specialist sau, direct, pentru internarea în spital.

Medicul specialist va va face unele consultatii sau analize mai amanuntite. De asemenea, daca e cazul, el va poate acorda trimiterea către internarea în spital.

Important! Nu uitati ca majoritatea cazurilor pot fi rezolvate la nivelul medicului de familie sau la medicul specialist. Nu toate afectiunile necesita internarea în spital.

Urgentele (servicii de urgenta) : Pentru situatiile de urgenta va puteti prezenta la orice medic, din orice unitate medicala, fara niciun fel de trimitere şi fara niciun alt document. Totusi, daca se poate, e recomandabil ca mai intai sa va adresati (direct sau telefonic) medicului de familie.

Text preluat si adaptat de pe pagina CAS Maramures.

Cum va inscrieti pe lista unui medic de familie ?



Pentru a va inscrie pe lista unui medic de familie aflat in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa va prezentati personal la cabinetul medicului de familie ales de dvs. cu buletinul/cartea de identitate si cu dovada calitatii de asigurat. Veti primi o cerere de inscriere pe care trebuie sa o completati si semnati. In cazul in care va schimbati medicul de familie, trebuie sa precizati numele medicului anterior.

Daca nu sunteti asigurat, va puteti inscrie, dar veti beneficia gratuit doar de servicii medicale de urgenta si de pachetul minimal de servicii medicale.

Daca medicul la care doriti sa va inscrieti este din alt judet decat cel în care lucrati/locuiti, atunci, pe langa cele de mai sus, va trebui:
a. sa comunicati angajatorului dvs. sau institutiei care va plateste asigurarea de sănătate sa transmita lista nominala casei judetene de asigurări de sănătate în care se afla cabinetul medicului pe care l-ati ales;
b. sa prezentati medicului la care va inscrieti o copie dupa ordinul de plata sau dupa un document din care sa reiasa ca plata contributiei dumneavoastra se face către casa de asigurări din judetul respectiv.

ATENTIE! Nici un asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai multi medici de familie. În caz contrar, nu veti mai beneficia de nici unul din drepturile asiguratului, prevazute în Legea asigurărilor de sănătate.

Text preluat partial de pe pagina CAS Maramures.

joi, 2 aprilie 2009

Servicii medicale care se platesc la medicul de familie



Adeverinta de somaj
Adeverinta pentru studii (admitere, facultate, master etc.)
Adeverinta pentru angajare
Adeverinta pentru scoala de soferi
Certificat prenuptial (de casatorie)
Adeverinta pentru permis port-arma si alte permise
Adeverinta pentru plecarea in strainatate
orice alte adeverinte solicitate de institutii care pot cere informatii legate de starea de sanatate, in limita competentei medicului de familie, cu exceptia celor mentionate in contractul cadru (vezi Mit-Taxe abuzive)

Motivul pentru care aceste servicii medicale se platesc la medicul de familie de catre pacientul asigurat a fost prezentat intr-o postare anterioara. Mit - Taxe abuzive

Medicul de familie este obligat sa va elibereze chitanta pentru aceste servicii medicale. In cazul in care solicitati si nu primiti chitanta, puteti reclama acest fapt.

Cum vă schimbați medicul de familie ?



Cum îmi schimb medicul de familie ?

Pentru a vă schimba medicul de familie, trebuie să urmați pașii pentru înscrierea pe lista unui medic de familie la noul medic ales de dvs., și să precizați numele medicului de la care plecați pe cererea de înscriere.

Noul dvs. medic de familie trebuie să anunte în scris, prin poștă, în maximum 15 zile lucrătoare, medicul de familie de la care ați plecat, precum și casa de asigurări de sănătate.

Medicul de familie de la care care ați plecat are obligația să transfere o copie a fișei medicale, prin poștă, noului dvs. medic de familie, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare, și sa păstreze minimum 1 an fișa originală.

Conform Normelor de aplicare ale contractului cadru 2009, Anexa 2, Art 12.
Update: Conform Normelor 2010.

miercuri, 1 aprilie 2009

Mit - Transcrierea retetelor din sistemul privat



O completare la mitul legat de obligatia medicului de familie de a transcrie retetele prescrise de catre alti medici din sistemul de stat, aflati si ei in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate:

Mit: "Medicul de familie are obligatia sa transcrie pe reteta compensata/gratuita medicamentele prescrise de medicul din sistemul privat."

FALS !

Am explicat in postarea anterioara de ce medicul de familie nu are dreptul sa transcrie retete prescrise de alti medici. In plus, atunci cand va adresati unui medic care va consulta intr-o clinica particulara sau in orice fel de unitate medicala privata, care nu are contract cu CNAS pentru furnizarea de servicii medicale (consultatii), veti fi nevoit sa platiti medicamentele prescrise. Medicul care nu are contract cu CNAS nu are dreptul sa prescrie retete compensate sau gratuite, acestea fiind suportate din fondurile de asigurari sociale de sanatate "de stat", administrate de CNAS. Si, repetam, medicul de familie nu are dreptul sa transcrie retete prescrise de alti medici.

Daca, totusi, medicul dvs. de familie a transcris retetele altor medici, a facut acest lucru din respect pentru dvs., din dorinta de a avea grija de sanatatea dvs. si de a nu va purta pe drumuri. In acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizari (amenzi) din partea CNAS iar daca situatia se repeta se poate merge pana la anularea contractului cu CNAS.

Baza legala - Norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10.

Mit - Transcrierea retetelor



Mit: "Du-te la medicul de familie sa-ti scrie medicamentele astea pe reteta compensata/gratuita."

FALS !

Medicul de familie nu va poate transcrie retete primite de la medicii din policlinici si spitale “de stat” (care sunt aflate in contract cu CNAS) sau private, riscand penalizari din partea CNAS care pot merge pana la anularea contractului cu CNAS. In contractul-cadru dintre CNAS si medicii de familie, spitale, policlinici de stat dar si in codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania (art. 81 - transferul de sarcini) este specificat ca medicul este responsabil pentru actul medical efectuat (act medical care incepe cu consultarea pacientului, continua cu stabilirea unui diagnostic si tratament si se finalizeaza prin prescrierea unei retete medicale) si trebuie sa finalizeze actul medical. Medicii din policlinicile si spitalele “de stat” sunt obligati deci, in baza contractului cu CNAS si a codului deontologic, sa va prescrie inclusiv reteta compensata sau gratuita, care finalizeaza actul medical.

In cazul in care tratamentul dvs. este cu o durata mai lunga de o luna, medicul din policlinica sau spitalul “de stat” va va prescrie reteta compensata sau gratuita pentru prima luna, la care va anexa o scrisoare medicala – formular unic (impus de Ordinul CNAS 315/2006 - Anexa 7) care sa contina numarul contractului cu CNAS, in baza careia medicul dvs. de familie are dreptul sa prescrie reteta compensata sau gratuita pentru urmatoarele luni de tratament. In acest caz nu este vorba despre o transcriere a unei retete date de un alt specialist, ci de o continuare a tratamentului stabilit de catre medicul de o anumita specialitate, alta decat medicina de familie, si comunicat catre medicul de familie prin intermediul scrisorii medicale - formular unic.

Daca, totusi, medicul dvs. de familie a transcris retetele altor medici, a facut acest lucru din respect pentru dvs., din dorinta de a avea grija de sanatatea dvs. si de a nu va purta pe drumuri. In acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizari (amenzi) din partea CNAS iar daca situatia se repeta se poate merge pana la anularea contractului cu CNAS.

Baza legala - Norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10.

Legislatie: Normele contractului cadru pe anul 2009



Pe siteul CNAS au aparut Normele de aplicare ale contractului cadru pe anul 2009, publicate in Monitorul Oficial.

Acestea contin modificarile cerute la negocieri de catre reprezentantii medicilor de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Patronatul National al Medicilor de Familie, prezente in protocolul incheiat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.