Eugen Nicolaescu: Medicii de familie, obligati prin lege la munca voluntara
(...)
Legea, în forma iniţiată de Guvern, are un caracter arbitrar şi imoral, fiind dată în disperare şi în dispreţ, fiindcă este clar că oficialii Ministerului Sănătăţii vor să facă rost de servicii medicale în mod gratuit; se impune în mod neloial şi necinstit medicilor de familie asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, zilnic între ore 15:00-20:00 în intervalul luni-vineri şi între orele 8:00-20:00 în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României.
(...)
Este imoral şi ilegal ca statul, prin voinţa sa arbitrară să impună ca aceste servicii medicale să se acorde tuturor persoanelor care le solicită, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu şi să nu fie plătite.
Cred că timpul muncii voluntare a trecut, iar acest proiect de lege - adoptat de către Parlament ! - înseamnă de fapt o reîntoarcere înainte de 1989.
(...)
O ultimă concluzie pentru amatorul în ale managementului de la bietul Minister al Sănătăţii: cei care nu au bani pentru un autoturism vor primi de la stat gratis un Ferrari luat cu japca de la firma lui privată.
Stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 10 iunie 2009
Extras:
Damian Florea
În legătură cu ceea ce vroiam să spun, este faptul că s-a vorbit aici despre muncă voluntară şi s-a vorbit un pic cam în sensul că e ceva depăşit, vetust. Aş vrea să nu încurajăm chestiunea asta, pentru că eu încă mă mai gândesc să fiu voluntar la multe acţiuni şi probabil şi mulţi colegi rezonează cu chestiunea asta şi, dacă aruncăm cu anatemă în această sintagmă, nu este bine.
Mai mult decât atât, e vorba despre o tradiţie. Întâmplarea face să mă cheme şi Damian şi medicii fără de arginţi, Cosma şi Damian, merg în religia noastră şi în religie în general.
Deci, haideţi să nu tratăm problema atât de rigid când este vorba de medici şi de actul medical, pentru că Hipocrat şi, cum spuneam mai devreme, Damian şi Cosma nu luau tot timpul un onorariu pentru ceea ce făceau.
Vă mulţumesc.
vineri, 12 iunie 2009
Dispret din partea autoritatilor !
Pe pagina Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost publicat ieri proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea Contractului-Cadru pe 2009. Reprezentantii medicilor de familie nu au fost consultati in privinta acestor modificari, in ciuda discutiilor din cadrul protestelor din februarie-martie 2009 si a protocolului semnat intre reprezentanti (Societatea Nationala a Medicilor de Familie si Patronatul National al Medicilor de Familie), Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Un punct important al acelor proteste a fost lipsa de comunicare din partea autoritatilor, negata de Ministerul Sanatatii, si reclamata de reprezentantii medicilor de familie in mod repetat.
Proiectul publicat modifica, printre altele, unul din punctele negociate si mentionate in protocolul din martie 2009, prin care se garanta plata medicilor de familie cel putin la valoarea din lunile ianuarie-martie 2009. Aceasta valoare minima promisa reprezinta oricum o SCADERE de aproximativ 30% fata de veniturile din anul 2008, scadere acceptata de reprezentantii medicilor de familie in contextul crizei financiare. Prin acest proiect de Hotarare de Guvern se elimina aceasta mentiune astfel incat veniturile medicilor de familie pot sa scada in continuare. De mentionat, din nou, ca nu este vorba despre SALARIILE medicilor de familie, acestia nemaifiind bugetari din 1999, ci patroni ai cabinetelor medicale individuale (CMI), avand salariati (asistenta medicala, femeie de serviciu, contabil), contracte pentru utilitati (curent, apa, gunoi, internet), cheltuieli (birotica, tipizate, articole sanitare) (detalii), toate achitate din aceste venituri care sunt deja scazute cu 30% fata de 2008. Scaderea continua a veniturilor va duce la falimentul cabinetelor de medicina de familie si somajul angajatilor acestor cabinete, precum si la lipsirea populatiei de asistenta medicala primara si aglomerarea excesiva pana la blocaj a serviciilor de urgenta.
In plus, in proiect a fost adaugata si obligatia medicilor de familie de a ii raporta la CNAS pe medicii de alte specialitati (cu nume, cod de parafa si unitatea in care lucreaza) care nu respecta prevederile Contractului-Cadru si nu finalizeaza actul medical prin eliberarea de retete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, concedii medicale, scrisori medicale (detalii: Mit - Transcrierea retetelor). Este regretabila aceasta prevedere, care aminteste de perioada Securitatii si a informatorilor. Problema este una reala si neplacuta, in special pentru pacienti si medicii de familie, primii purtati pe drumuri, cei din urma pusi intr-o situatie delicata, dar o rezolvare mult mai eleganta ar fi obligarea medicilor de alte specialitati de a mentiona seriile si numerele actelor eliberate, conform cerintelor Contractului-Cadru, in raportarea lunara a serviciilor efectuate, realizata prin Sistemul Informatic Unic Integrat, declarat functional de catre presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Medicii de familie raporteaza deja lunar CNAS numerele si seriile tuturor retetelor compensate si gratuite, biletelor de trimitere si internare si concediilor medicale eliberate de catre medicii de familie. Aceasta obligatie de a fi turnatori este necolegiala si inacceptabila.
joi, 11 iunie 2009
Presa: Horea Timiş - Un promotor al culturii în Cetatea Marii Uniri
Adevarul: Horea Timiş - Un promotor al culturii în Cetatea Marii Uniri
Grija pentru oameni, cultura la cele mai înalte standarde şi vinurile nobile sunt toate componete a ceea ce Horea Timiş numeşte “o stare de spirit”. Nu a împlinit 32 de ani dar este o personalitate polivalentă. Se recomandă ca un om al cetăţii care doreşte să lase ceva în urma sa.
Profil
Născut: 2 noiembrie 1977, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad
Experienţă: masterand în administraţie publică şi masterand în management medical
Meserie: Medic de familie la Almaşu Mare şi iniţiatorul proiectului cultural “Ars Vinorum”
Familie: Necăsătorit
Articol complet
Etichete:
experiente,
medic de familie,
presa
miercuri, 3 iunie 2009
Presa: Campanu se razboieste cu ministrul Sanatatii
Campanu se razboieste cu ministrul Sanatatii
Liviu Campanu, senator Senatorul liberal Liviu Campanu il acuza de ministrul Santatii, Ion Bazac, de lipsa de profesionalism si de rea-credinta dupa ce seful sistemului medical romanesc a declarat ca Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, desfasurat in guvernarea trecuta, ar fi fost un esec total!
"Ne-a fost dat zilele trecute sa auzim, din gura demnitarului, despre cat de rau, ineficient, costisitor si fara rezultat a fost programul national de evaluare a starii de sanatate aplicat de ministrul Nicolaescu, pe timpul guvernarii liberale. Spuneti asta si milioanelor de cetateni ai Romaniei care nu au calitatea de asigurat si care pentru prima oara, dupa 1999, au putut beneficia de analize medicale gratuite si consultatii si alte investigatii gratuite! Spuneti asta sutelor de mii de pacienti care au fost diagnosticati pentru prima data si au inceput tratamentul pentru diverse afectiuni cronice precum diabet, hipertensiune arteriala, hepatopatii cronice, afectiuni cardiace cronice! Spuneti asta miilor de pacienti diagnosticati cu afectiuni neoplazice, fata de care v-ati aratat deja profundul dispret, prin alocarea bugetara pe acest program!", a replicat senatorul Liviu Campanu.
"Am aflat de la dumnevoastra ca habar nu aveti care sunt tipurile de specialitati medicale, nu stiti ca medicina de familie este specialitate medicala, ca exista medici specialisti si medici primari de medicina de familie, incercand sa rupeti sistemul in doua si sa impartiti medicii in medici de familie si specialisti", spune Campanu.
Articol complet
Etichete:
co-plata,
ms,
nemultumiri,
presa,
preventie,
programe nationale
Presa: Cabinetele medicale au ramas fără formulare tipizate
Realitatea.net: Bolnavii din Vaslui nu pot primi medicamente compensate pentru că nu mai există formulare pentru reţete
Bolnavii din Vaslui nu îşi pot procura medicamente gratuite sau compensate. Asta pentru că cele mai multe cabinete medicale au rămas fără formulare tipizate pentru reţete. Deşi ar fi trebuit să ajungă în teritoriu înainte de 1 iunie, tipografia contractată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întârziat tipărirea şi distribuirea formularelor.
Fără reţeta gratuită sau compensată, oamenii ar trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei. Bani pe care pensionarii nu-i au. Medicii ridică neputincioşi din umeri. Se confruntă zilnic cu supărarea pacienţilor. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui susţine că problema se va rezolva în cursul acestei săptămâni, dar pentru scurt timp.
La Vaslui au fost cerute 1500 de formulare, dar vor ajunge doar 500.
Bolnavii din Vaslui nu îşi pot procura medicamente gratuite sau compensate. Asta pentru că cele mai multe cabinete medicale au rămas fără formulare tipizate pentru reţete. Deşi ar fi trebuit să ajungă în teritoriu înainte de 1 iunie, tipografia contractată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întârziat tipărirea şi distribuirea formularelor.
Fără reţeta gratuită sau compensată, oamenii ar trebui să scoată din buzunar câteva sute de lei. Bani pe care pensionarii nu-i au. Medicii ridică neputincioşi din umeri. Se confruntă zilnic cu supărarea pacienţilor. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui susţine că problema se va rezolva în cursul acestei săptămâni, dar pentru scurt timp.
La Vaslui au fost cerute 1500 de formulare, dar vor ajunge doar 500.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)