miercuri, 19 ianuarie 2011

Nici o săptămână fără o nouă lege



Ministerul Sănătății a emis în ultimele săptămâni foarte multe proiecte de legi și ordonanțe care vizează medicina de familie. Întotdeauna s-a declarat că medicina de familie este foarte importantă, deci nu ar trebui să mire toată această atenție concentrată.

Totul a început cu dorința de a modifica modul în care se acordă sporurile de rural, prin tăierea acestora.

A continuat cu proiectul prin care Ministerul dorea ca orice medic din România, care opta sa devină medic specialist de medicina familiei, să o poată face printr-o simplă reconversie profesională de 6 luni, ignorând chiar legile pe care tot Ministerul Sănătății le-a emis, prin care specialitatea de medicină de familie se obține numai după pregătirea specifică, după trei ani de rezidențiat !

O nouă săptămână, o nouă hotărâre de guvern de data aceasta. Fără proiect și dezbateri, în această privință Ministerul a fost hotărât: medicii de familie (în calitatea lor de furnizori) vor cumpăra din fonduri proprii internet de bandă largă, sisteme de back-up, sisteme de rețelistică, adică tot ce este necesar pentru implementarea informatizării sistemului sanitar.

Printre aceste proiecte si hotărâri, tot Ministerul a emis, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Contractul Cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, în care apare cea mai dură ripostă la adresa protestelor medicilor de familie din anii precedenți - amenințarea că refuzul de a semna contractul va duce la preluarea activității (specifice!) a medicilor de familie de către medicii din ambulatoriul de specialitate. Desigur, Ministerul și CNAS nu s-au gândit să întrebe și pe respectivii medici dacă pot sau măcar dacă își doresc să preia această activitate. Probabil nici foarte multe întrebări despre regimul în care se aplică astfel de tactici nu și-au pus.

Ultimul proiect, apărut astăzi, readuce la lumină de fapt un proiect vechi de doi ani, combătut intensiv la vremea sa - obligarea medicilor de familie să asigure permanența și servicii de medicină de urgență în centrele de permanență. Discuții pe această tema au fost prezentate pe blog aici și aici.

Oare ce proiect reapare săptămâna viitoare ? Call centre ? Programul de screening de cancer de col uterin, în care medicii de familie sunt simplii poștași ?


luni, 17 ianuarie 2011

De ce nu recunoaște CNAS problemele SIUI ?



Am scris deseori pe blog despre Sistemul Informatic Unic Integrat. Am prezentat toate problemele sistemului și dezinformările CNAS. Iată că după relansarea oficială a SIUI apar și dovezile că a fost prost conceput și că nu s-a ținut cont de feedback-ul oferit de utilizatori, dintre care medicii de familie reprezintă jumătate.

În ziarul Adevărul a apărut un articol despre raportul de Audit Intern realizat de CNAS pentru SIUI în 2009. Aflăm din acest articol și de ce CNAS ține cu dinții de SIUI și nu recunoaște că are probleme:

"Conform raportului de audit, contractul pentru realizarea SIUI are numeroase clauze care dezavantajează clar CNAS. Auditorii au subliniat că în cazurile de reziliere, cea care suportă pagublele este numai CNAS, sub forma sumelor facturate anterior şi neplătite, dar şi a contravalorii bunurilor şi serviciilor comandate, dar încă nelivrate."

vineri, 14 ianuarie 2011

Există o limită


"Sunt medicul tău de familie. M-ai vazut de mult, prea multe ori, trist sau îngândurat, neliniștit sau, dimpotrivă, resemnat, de prea puține ori vesel cu adevarat. Niciodată nu ți-am spus de ce ! Daca vei citi petiția, vei vedea doar o particică din cauzele stărilor mele. Daca ai auzit sau ai citit ceea ce ți se pregătește ție - PACIENTUL meu, iți vei da seama că vom fi toți colegi în suferințe, dar și vinovați că nu am făcut mai mult pentru a preveni sau trata boala cu singurul medicament care este compensat 100% - ATITUDINEA !

Daca esti de acord cu mine, urmează linkul și susține efortul meu și al colegilor mei și poate ne va fi mai bine.
Te asigur că, indiferent de rezultatul demersurilor, voi fi în continuare același medic de familie pentru tine, oricând vei avea nevoie."

(Mesaj scris de Dr. Nicoleta Lambrino)



marți, 4 ianuarie 2011

Noul an si noul contract...


Din pacate, noul an nu aduce liniște pentru medicii de familie și pentru pacienți, ci din nou probleme. În Monitorul Oficial a fost publicat Contractul-Cadru pentru anii 2011-2012. Prima noutate este cea legată de durată - doi ani în loc de unul. În teorie, un lucru bun, pentru ca se asigură continuitate. În practică, durata extinsă aduce numai deservicii, pentru ca noul contract este în defavoarea pacienților și a medicilor și de "beneficiile" sale ne vom bucura fără drept de protest timp de doi ani, dacă va fi acceptat și semnat în forma actuală.

La o primă citire, noile probleme sunt:

- medicii vor trebui sa se încadreze într-un plafon de medicamente, similar celui existent pe vremuri la farmacii;

- finanțarea cabinetelor scade pentru al treilea an consecutiv;

Vă amintiți cozile de la farmacii din trecut ? Drumurile de la o farmacie la alta, poate măcar una mai avea bani de medicamente gratuite și compensate ? Imaginați-vă cum va fi dacă medicii vor fi obligați să decidă ei cui să dea medicamente, ca să ajungă pentru toată lumea. CNAS va face probabil în curând precizări, din birourile directorilor, că plafonul este doar orientativ, nu limitează cu nimic activitatea, dar îi mai poate crede cineva ? Ce rost are plafonul, dacă nu vor exista controale și dacă scopul nu este limitarea prescrierilor ? Frauda, atât de des invocată de CNAS dar niciodată dovedită, și frecvent contrazisă cu dovezi pe aces blog și în presă, poate fi deja oprită cu ajutorul SIUI și a raportărilor electronice pe care le fac farmaciile de foarte mulți ani.

De ce oare durează atât de mult eliberarea unei rețete la farmacie ? Pentru ca farmacia trebuie sa raporteze în format electronic toate informațiile de pe rețete: CNP-ul pacientului, codul de parafa al medicului, medicamentele prescrise. Controlul exista ! Plafonul nu are alt rost decât acela al "economiei", făcută cu prețul sănătății pacienților și cu mana medicilor obligați de CNAS să nu-și mai respecte jurământul și să devină contabili ai casei de asigurări. Medicii s-au opus și anul trecut plafonului de medicamente.

Cealaltă problemă, a finanțării, apare prin schimbarea modului în care se plătesc banii unui cabinet. Continuă să scadă, pentru al doilea an, banii primiți în funcție de numărul de pacienți înscriși, pentru serviciile preventive acordate acestora (vaccinări, controale, screening și altele), și se promite că vor fi mai mulți bani pentru consultațiile bolnavilor acuți și cronici. Scăderea este deci sigură, creșterea doar o promisiune. Și, așa cum am mai explicat, numărul de consultații este limitat, deci care este rostul acestei modificări ? Alte economii pentru CNAS ? Unde este beneficiul pacienților ? Cum își vor asigura plata cheltuielilor cabinetului medicii care au mai puțini pacienți, și deci nici așa multe consultații pe zi ? Cum sunt răsplătiți medicii cu mulți pacienți, foarte solicitați, care au și 40 de consultații pe zi, dar sunt plătiți doar pentru 20 ?