Din pacate, noul an nu aduce liniște pentru medicii de familie și pentru pacienți, ci din nou probleme. În Monitorul Oficial a fost publicat Contractul-Cadru pentru anii 2011-2012. Prima noutate este cea legată de durată - doi ani în loc de unul. În teorie, un lucru bun, pentru ca se asigură continuitate. În practică, durata extinsă aduce numai deservicii, pentru ca noul contract este în defavoarea pacienților și a medicilor și de "beneficiile" sale ne vom bucura fără drept de protest timp de doi ani, dacă va fi acceptat și semnat în forma actuală.
La o primă citire, noile probleme sunt:
- medicii vor trebui sa se încadreze într-un plafon de medicamente, similar celui existent pe vremuri la farmacii;
- finanțarea cabinetelor scade pentru al treilea an consecutiv;
Vă amintiți cozile de la farmacii din trecut ? Drumurile de la o farmacie la alta, poate măcar una mai avea bani de medicamente gratuite și compensate ? Imaginați-vă cum va fi dacă medicii vor fi obligați să decidă ei cui să dea medicamente, ca să ajungă pentru toată lumea. CNAS va face probabil în curând precizări, din birourile directorilor, că plafonul este doar orientativ, nu limitează cu nimic activitatea, dar îi mai poate crede cineva ? Ce rost are plafonul, dacă nu vor exista controale și dacă scopul nu este limitarea prescrierilor ? Frauda, atât de des invocată de CNAS dar niciodată dovedită, și frecvent contrazisă cu dovezi pe aces blog și în presă, poate fi deja oprită cu ajutorul SIUI și a raportărilor electronice pe care le fac farmaciile de foarte mulți ani.
De ce oare durează atât de mult eliberarea unei rețete la farmacie ? Pentru ca farmacia trebuie sa raporteze în format electronic toate informațiile de pe rețete: CNP-ul pacientului, codul de parafa al medicului, medicamentele prescrise. Controlul exista ! Plafonul nu are alt rost decât acela al "economiei", făcută cu prețul sănătății pacienților și cu mana medicilor obligați de CNAS să nu-și mai respecte jurământul și să devină contabili ai casei de asigurări. Medicii s-au opus și anul trecut plafonului de medicamente.
Cealaltă problemă, a finanțării, apare prin schimbarea modului în care se plătesc banii unui cabinet. Continuă să scadă, pentru al doilea an, banii primiți în funcție de numărul de pacienți înscriși, pentru serviciile preventive acordate acestora (vaccinări, controale, screening și altele), și se promite că vor fi mai mulți bani pentru consultațiile bolnavilor acuți și cronici. Scăderea este deci sigură, creșterea doar o promisiune. Și, așa cum am mai explicat, numărul de consultații este limitat, deci care este rostul acestei modificări ? Alte economii pentru CNAS ? Unde este beneficiul pacienților ? Cum își vor asigura plata cheltuielilor cabinetului medicii care au mai puțini pacienți, și deci nici așa multe consultații pe zi ? Cum sunt răsplătiți medicii cu mulți pacienți, foarte solicitați, care au și 40 de consultații pe zi, dar sunt plătiți doar pentru 20 ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu