marți, 22 decembrie 2009

Vaccinarea HPV şi AH1N1, şi la medicii de familie



Ministerul Sănătăţii a decis extinderea campaniilor de vaccinare împotriva cancerului de col uterin şi împotriva gripei AH1N1.

Din data de 15.12.2009, toţi cetăţenii vor putea să se vaccineze gratuit împotriva gripei AH1N1, în cabinetele medicilor de familie. Bolnavii cronici se vor putea vaccina în unităţile medicale specifice de tratament. Prioritate la vaccinare au categoriile cu risc major şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice. Mai multe detalii pot fi citite în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Începând cu data de 17.12.2009, tinerele cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, se vor putea adresa medicilor de familie pentru a se vaccina gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Prioritate au elevele şi studentele, vaccinarea efectuandu-se şi în cabinetele şcolare sau ale universităţilor. Puteţi citi mai multe detalii în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Dispensarul din Turnu, renovat de tânăra doctoriţă



Un nou articol din seria dedicată cabinetelor şi dispensarelor renovate sau construite de medicii de familie, chiar şi atunci când acestea se află, încă, în proprietatea primariei.

"Dispensarul medical din Turnu fiinţează din anul 1904... Poate că nici n-ar trebui scris mai mult, vechimea clădirii (care numai clădire nu s-a putut numi) fiind supremul argument (vizual) pentru a se putea face o idee despre felul cum arăta pe parcursul timpului. Este probabil unul dintre cele mai vechi imobile cu o astfel de destinaţie din judeţ – dacă nu unicul. Şi cum despre reabilitări în acest timp – mai bine spus veac – nu (prea) a putut fi vorba – dispensarul tornean a continuat să existe ca ruină, stricând total imaginea localităţii.

Tânără şi dinamică, cu totul devotată jurământului lui Hipocrat – incorigibil entuziastă, doctoriţa Maria Xenia Criste şi-a făcut ucenicia la Arad timp de aproape 10 ani, având timp să aplice practic tot ceea ce a acumulat în atâţia ani de studiu.

"Ştiam că sunt necesare fonduri pentru a renova clădirea şi a-i face o faţă nouă, modernă.” Familia a pus umărul şi a ajutat la împlinirea visului. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu o lună fiind terminate în proporţie de 80 la sută. „S-a dat jos totul până la văiugă, exterior-interior. Am pus gresie, faianţă, am zugrăvit modern, s-a vopsit şi s-au pus termopane la uşi şi ferestre, iar toaletele pentru pacienţi şi personalul medical sunt realizate la standard. Oamenilor nu le vine să creadă ce s-a putut face cu această clădire aproape ruinată într-un timp atât de scurt!” – zâmbeşte doctoriţa Criste.

Articolul complet

Aşteptăm comentarii şi cu alte cabinete renovate sau construite de medicii de familie.

joi, 17 decembrie 2009

Din nou despre SIUI



În ultima şedinţă a Colegiului Medicilor din România a fost discutat din nou Sistemul Informatic Unic Integrat, despre care am mai menţionat pe blogul medic-de-familie, în articolele:
Ce este SIUI ? (Sistemul Informatic Unic Integrat)
CMR: SIUI nu este funcţional
SIUI - Răspunsul CNAS
Presa: Medic sancţionat pentru raportări incomplete

Din procesul verbal de pe pagina CMR:
Repr. Prahova : apar probleme mari din cauza funcţionării casei judeţene de asigurări, nu există protocoale cu diferite intituţii ale statutului : evidenţa populaţiei, casa de pensii, practic nu există o evidenţă a asiguraţilor, a neasiguraţilor, nu există nici o ordine în funcţionarea acestor case judeţene, noi ne facem treaba şi tot noi suntem cei care trebuie să plătescă. În Protocolul nostru încheiat cu Casa Prahova din 3 în 3 luni trebuie să facă validarea listelor de decedaţi, de exemplu. Părerea mea este că ar trebui CMR cred că ar trebui să ceară buna funcţionare în interiorul caselor. Casa nu işi dă nici un interes, noi medicii suntem cei care trebuie să vedem cine este asigurat, cine este neasigurat, cum merge SIUI, nu cred ca este normal.

dl.Preşedinte : totul pleacă de la SIUI pe care nu l-am acceptat de la început, nu că m-aş opune tehnologiei noi, aşa cum s-a spus, ci pentru că eu consider că trebuie făcut întâi un audit. În ceea ce priveşte funcţionarea caselor: la nivel local , dacă la 3 luni nu v-au comunicat de ce nu faceţi notificare scrisă. La nivel naţional putem ataca aceste disfuncţionalităţi. Atunci cand nu a functionat SIUI am intervenit.

Repr. Argeş : Casa Argeş a încercat să rezolve aceste probleme, privind evidenţa, dar s-au lovit de alte probleme, alte instituţii ale statului nu au nici o evidenţă clară, Min. Invătământului nu are nici un fel de date despre studenti, elevi, consiliile locale dau cu multa uşurinţă adeverinţă de ajutoar social, dar ei nu au evidenţe decât cu plătitorii, nu au nişte evidenţe clare, casele judeţene nu au posibilitatea să valideze, ci numai de la CNAS în cadrul acelui SIUI pe baza datelor centralizate de la Ministerul Muncii. SIUI nu merge şi nu este în timp real corect, aşa ajungem ca noi medicii să nu fim plătiţi pe unele servicii. Pana nu va exista o bază de date, cu reţea între instituţiile statului nu se va putea face nimic.

dl.Preşedinte : pentru mine ca medic nu mă interează dacă pacientul este asigurat sau neasigurat, asta este treaba cui face plata. Pentru medici ei toţi sunt pacienţi. Politica asta trebuie să o promovăm : să existe persoana, să fie cetăţean al României, dacă nu să aibă formulatul 112, serviciile prestate să fie reale. Mai departe nu este treaba mea. Cu aceste probleme se confruntă şi alte ţări, pentru medic nu contează cine face plata.

Repr. Argeş : dar sunt probleme având în vedere Coca, care ne obligă chiar să controlom calitatea de asigurat.

dl.Preşedinte : pe viitor se va schimba, pentru asta ne batem, dar trebuie să transmitem acest mesaj : medicii au doar pacienţi, nu asiguraţi şi neasiguraţi.

Oare când va deveni cu adevărat funcţional SIUI, un sistem informatic complex şi extrem de necesar sistemului de asigurări de sănătate românesc, ultimul pas în calea cardului electronic de asigurat ?

Actualizare aprilie 2010: Bolnavi loviţi de soft - Ziarul de Iaşi.