miercuri, 13 mai 2009

SIUI - Răspunsul CNAS



Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a răspuns comunicatului de presă al Colegiului Medicilor din România referitor la SIUI.

Referitor la afirmatiile Colegiului Medicilor din România, conform carora Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este „nefunctional” si „blocat”, CNAS, ca institutie care administreaza acest sistem, face urmatoarele precizari:
1. SIUI este functional înca din luna noiembrie a anului trecut, iar raportarile facute deja în acest sistem au demonstrat acest lucru;
2. În ceea ce priveste actualizarea programelor informatice de raportare, în conformitate cu normele de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, acestea sunt operate. Întârzierea de câteva zile în efectuarea actualizarii a fost cauzata de unele diferente de pozitie între CNAS si integratorul Hewlett-Packard, diferente care au fost solutionate, dar care au necesitat un timp pentru punerea de acord a celor doua parti.
3. Un alt motiv al întârzierii este întreruperea unor cabluri care asigura legatura informatica a CNAS cu casele judetene de asigurari de sanatate, din cauza unor lucrari efectuate în afara ariei de competenta a institutiei noastre.
4. În prezent, medicii din judetele mentionate în comunicatul CMR din 10 mai 2009 pot face raportarile în SIUI si se depun toate eforturile ca acestia sa-si încaseze veniturile la timp.
(...)
Fiind vorba de un sistem informatic de o complexitate fara precedent în tara noastra, care cuprinde în bazele de date practic întreaga populatie a tarii, este inevitabil ca pe parcursul primelor luni de functionare sa se constate necesitatea unor corectii si ajustari, dar aceasta nu înseamna ca sistemul este „blocat” sau „nefunctional”.


Articol complet

Oare ce înţelege CNAS prin "funcţional" şi prin "primele câteva luni de funcţionare" ? SIUI a fost realizat în urma unui contract semnat în 2003. A fost implementat pentru testare şi pentru "corecţii şi ajustări" în câteva judeţe-pilot din ianuarie 2008. Din noiembrie 2008 este implementat în întreaga ţară, însă... Vă invitam pe forumul pus la dispozitie de CNAS şi de SIVECO, creatorii SIUI, pentru semnalarea deficienţelor SIUI. O alta secţiune a forumului. De altfel toate secţiunile sunt pline de întrebări şi reclamaţii din partea tuturor furnizorilor de servicii medicale (spitale, farmacii, medici de familie ş.a.).

Nu credem că furnizorii de servicii medicale se opun informatizării, SIUI, cardului de asigurat, fişelor electronice ale pacienţilor. Credem însă că aceştia doresc ca aceste sisteme să fie în mod real funcţionale, implementate printr-o colaborare reală între furnizori şi CNAS şi SIVECO, cu o rezolvare promptă a deficienţelor semnalate şi cu mai multă transparenţă.

2 comentarii:

  1. Anonim26/5/09

    Daca tot lucram pe acest program [v-ati uitat ce trebuie sa raportam la rubrica "per capita ?]de ce nu se pot face rapotarile zilnic in sist. on line la cas-rile judetene, astfel incat la sfarsitul lunii toate raportarile sa fie deja prelucrate de minunatele serv. de informatizare ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa aflati raspunsul trebuie sa intrebati la CNAS. Blogul acesta apartine tot unor medici de familie.

    RăspundețiȘtergere