Presa semnala ieri, ca și în anii trecuți, situațiile medicale deosebite întâlnite în satele izolate de nămeți.
"Trei femei au născut la dispensarele săteşti pentru că ambulanţele nu au putut să le transporte la maternitatea Spitalului Judeţean"
Fără a avea informații certe în acest sens oferite de presă, putem doar presupune că totuși în acele dispensare sătești exista și un cadru medical, o asistentă medicală sau o moașă, deși mai plauzibil este să fi existat un medic. Un medic de familie cu un cabinet medical individual, privat, în contract cu casa de asigurări de sănătate județeană. Termenul de dispensar sătesc este învechit și nu mai reflectă realitatea, întrucât adesea mai există un singur cabinet, administrat în totalitate de medicul de familie, fără ajutor din partea primăriei sau oricărei alte autorități a statului. Adesea chiar și fără un beneficiu financiar, acele sporuri de rural promise dar rareori și acordate.
O altă știre confirmă această presupunere:
"Ieri, in mai multe comune, ambulantele nu au putut ajunge la bolnavi. O gravida din comuna Voinesti a fost transportata pana la dispensarul din localitate, unde medicul de familie urma sa ii acorde ingrijiri medicale. Salvarea nu a putut patrunde in zona. Pentru bolnavii din comunele unde drumurile sunt blocate de nameti, conducerea Serviciului de Ambulanta Iasi a hotarat ca acestia sa fie transportati pana la dispensarul din localitate, unde asistentul medical sau medicul va acorda ingrijiri medicale."
Și medicii de familie salvează vieți. O fac în liniște, știuți doar de pacienții lor. Fără presă, fără sirene colorate și uniforme roșii care atrag atenția pentru știrile din prime time. În satele țării, în care se află jumătate din populația României, îngrijirile medicale zilnice sunt oferite doar de medicii de familie și asistentele lor. Iar în perioadele când condițiile meteorologice sunt nefavorabile, chiar și situațiile de urgență sunt rezolvate tot de aceștia, pentru ca ambulanțele, SMURD-ul și elicopterele adesea nu pot ajunge la bolnavi. Medicul de familie și asistenții medicali sunt însă în cabinet, fie pentru că locuiesc în sat, fie pentru că n-au mai plecat de la cabinet când s-a stricat vremea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu