sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Există o legătură între vaccinare și autism ? Scurt istoric


Temerea principală legată de vaccinare, popularizată pe multe siteuri contra vaccinării, este aceea legată de autism. Mitul are la origine un studiu al medicului Andrew Wakefield publicat în 1998 de revista medicală The Lancet.

Deși în studiul publicat autorii menționează că nu a putut fi demonstrată o legătură între autism și vaccinul ROR (contra rujeolă, oreion și rubeolă), în conferința de presă în care a fost prezentat studiul Andrew Wakefield a cerut oprirea vaccinării ROR până când alte studii vor putea confirma dacă există această legătură. Presa a preluat declarația și astfel a pornit panica legată de vaccinarea ROR și autism.

Studiile efectuate din 1998 până în prezent nu au găsit o legătură între vaccin și autism însă ancheta unui jurnalist în 2004 a găsit o legătură între Andrew Wakefield și un avocat care dorea să intenteze un proces producătorilor vaccinului ROR, prin care să ceară daune pentru clienții săi, parinți ai unor copii care sufereau de autism. Revista The Lancet și-a anunțat în același an cititorii despre conflictul de interese al autorului.

În anii următori, GMC - Consiliul Medicilor din Marea Britanie (echivalentul Colegiului Medicilor din România) a declanșat o investigație care s-a finalizat în 2010 prin retragerea dreptului de practică medicală pentru Andrew Wakefield. În același an, revista The Lancet a retras complet articolul referitor la studiul din 1998, acesta nemaifiind disponibil nici în arhive, pentru a nu induce publicul în eroare.

În 2011 și revista British Medical Journal a publicat un articol referitor la retragerea studiului. Știrea a fost preluată și în presa din România la începtul anului trecut însă nu s-a bucurat de multă atenție. Întreaga istorie a acestui mit poate fi citită în limba engleză aici sau privită în aceste ilustrații.


Este vaccinarea obligatorie ?


În ultimii ani se observă o scădere a numărului de copii vaccinați, probabil pe fondul informațiilor apărute în special pe diferite siteuri despre "pericolele" vaccinării.

Ministerul Sănătății prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică informează despre obligativitatea vaccinării, din punct de vedere al legislației în vigoare: "deşi nu se stipulează în mod expres obligativitatea vaccinărilor, aceasta rezultă tocmai din obligativitatea supunerii, din partea oricărui cetăţean român, precum şi a oricărei alte persoane aflate pe teritoriul României, tuturor măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile, vaccinarea fiind una dintre ele."

Articolul complet aici.

joi, 19 ianuarie 2012

"Înscrie-te la medicul de familie Mall-Medical !"



Scriam în articolul precedent despre prevederea cel puțin ciudată din proiectul noii Legi a Sănătății care permitea pe de o parte primăriilor să înființeze cabinete de medicina familiei, revenind astfel la cabinetele "de stat" deși medicina de familie a fost privatizată de 12 ani, și pe de altă parte permitea asigurătorilor privați de sănătate să fie proprietari ai cabinetelor de medicina de familie. Și nu doar lor, ci și furnizorilor de alte tipuri de servicii medicale, cum sunt spitalele, policlinicile, laboratoarele de analize și centrele de investigații. Proiectul a fost retras, dar să analizăm un pic în profunzime cea de-a doua parte a prevederii.

Trebuie precizat că legea actuală permite teoretic ca doar medicul de familie să fie proprietarul unui cabinet de medicină de familie. În practică lucrurile stau altfel deoarece legea permite să existe și cabinete de tip SRL, iar contractul casei de asigurări ignoră conflictul de interese potențial apărut, atunci când SRL-ul nu este doar de medicina familiei.

Pe baza acestei posibilități, au apărut în ultimul an un număr din ce în ce mai mare de cabinete de medicină de familie care fac parte din marile centrele medicale private, să le spunem în mod general Mall-Medical. De ce Mall ? Pentru ca la Mall mergem atunci când vrem să găsim la un loc o gamă diversă de servicii: magazine de haine, pantofi, jucării, cărți, design interior, hypermarket, restaurante, patinoar, farmacie. Chiar și cabinete stomatologice sau medicale. Într-un mall, în general, gășești "totul într-un loc". Un mall este orientat spre profit - mall = centru comercial. Tot într-un mall, spațiile comerciale își schimbă frecvent destinația și mai ales angajații.

Tot în ultimul an au aparut multe reclame ale acestor mari centre medicale private care îndeamnă "Înscrie-te la medicul de familie Mall-Medical !". Nu la medicul Popescu sau la medicul Ionescu, ci la la medicul Mall-Medical. Desigur, îndemnul nu vine singur ci cu oferte speciale de nerefuzat prin care ți se promit tot felul de gratuități. Dar despre asta într-un articol viitor. Îndemnul este însoțit și de informații despre cum îți poți schimba actualul medic de familie, fiind asigurat că la Mall-Medical găsești cei mai buni medici.

La baza specialității de medicina familiei stă și ideea de medic care te cunoaște de mulți ani, îți știe istoricul medical și te tratează luând în considerare acest istoric. Nu îți recomandă analize și investigații inutile, nu pierzi timp răspunzând la întrebări care îți sunt puse de fiecare dată de fiecare medic nou care te vede prima oară. De multe ori este și medicul familiei tale, astfel încât știe ce istoric medical au rudele și se poate orienta mai bine în legătură cu bolile ereditare, chiar daca ai uitat să-i spui toate bolile pe care le-au avut părinții, sau nici nu le-ai știut. Pe medicul tău de familie, Dr. "Ionescu" să-i spunem, pentru că medicul tău are un nume și știe și numele tău și al celor dragi ție, îl vei găsi mulți ani în același cabinet. Este cabinetul său propriu, aflat probabil în vechiul dispensar medical la care parinții ți-au făcut vaccinurile în copilărie și unde te duceau când erai bolnav. Sau când li se părea că nu ai poftă de mâncare suficientă și veneau să se sfătuiască cu medicul tău, dacă nu cumva îți trebuie niște vitamine. Va fi probabil și medicul de familie al copiilor tăi, pe care îi vei duce în același cabinet din același dispensar unde ai mers și tu.

Medicul de familie Mall-Medical poate lucra un an la Mall-Medical 1, câteva luni la Mall-Medical 2, alți doi ani la Mall-Medical 3. Este angajatul Mall-ului și poate pleca oricând găsește un job mai bun. Poate fi dat afară oricând nu mai îndeplinește criteriile de performanță impuse de Mall-Medical 1, 2 sau 3. Criterii care pot însemna și că trebuie să recomande un anumit număr de recomandări pentru consultații la alți medici din Mall-Medical, de investigații sau de analize nedecontate de casa de asigurări (adică pe care pacientul trebuie să le plătească direct). Pe toate acestea le poate face, poate chiar cu o reducere atrăgătoare, tot în Mall-Medical unde găsește toate aceste servicii la un loc, în clădiri sclipitoare, cu angajați zâmbitori și tarife pe măsura sclipiciului și zâmbetului larg.

Clientul, pardon, pacientul este mulțumit că la capătul unui lung șir de consultații și investigații a aflat că este, de fapt, sănătos. Dacă Mall-Medical are contracte cu casa de asigurări pentru toate tipurile de servicii, pacientul este mulțumit că nici nu a trebuit să plătească toate recomandările. Mall-ul Medical a luat banii de la casa de asigurări. Dacă totuși pacientul a trebuit să plătească, se poate să considere suma o bună investiție în sănătatea sa și un preț corect pentru sclipiciul și zâmbetele largi care l-au înconjurat pe parcursul întregului popas în Mall-ul Medical. În fond, pacientul are dreptul să își aleagă liber medicul și furnizorul de servicii medicale, cu obligația să plătească direct serviciile nedecontate de asigurări.

Tu ce medic preferi ? Medicul tău de familie sau medicul de familie Mall-Medical ?

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Noua Lege a Sănătății și medicul de familie


Proiectul noii Legi a Sănătății este orientat spre privatizarea sistemului medical, inclusiv a celui de servicii de urgență, chiar și a SMURD. Un lucru insuficient cunoscut este acela că medicina de familie deja este un segment privatizat al sistemului. Medicul de familie lucrează într-un cabinet propriu, privat, în care oferă majoritar servicii pentru care pacienții asigurați nu trebuie să plătească. De ce nu trebuie să plătească ? Pentru că dacă sunt asigurați, casa de asigurări plătește medicului de familie contravaloarea serviciilor, pe baza unui contract.

De ce însă, în cazul medicilor de familie, tendința noii Legi este de transformare a medicul în salariat al marilor clinici medicale orientate spre profit ? Iar acolo unde marile clinici nu văd oportunitatea de profit, în mediul rural în special, orientarea noii Legi este de a transforma medicul de familie în salariat al primariei ?

De ce a fost eliminat din noua lege tocmai cuvântul “privat” din definiția cabinetului de medicina familiei, după 12 ani în care reforma și privatizarea medicinei de familie au fost lăudate de toate partidele venite la Putere ? Mai mult, folosite ca garantare a inițierii și continuării reformei întregului sistem sanitar, având la baza medicul de familie ?

Medicina de familie a fost primul segment supus reformei sanitare, în urmă cu 12 ani. Medicului “de dispensar” i-a fost pusă în 1999 cartea de munca în brațe și a fost anunțat de funcționarii statului că din acel moment a devenit medic cu practică privată. I s-a spus că, deoarece s-a reformat sistemul, dacă va mai dori să profeseze va fi nevoit să:
  • își înființeze cabinet propriu, privat, pe care să îl administreze singur ca orice manager al unei mici afaceri
  • să găsească cel puțin 1000 de pacienți care sa îl aleagă ca medic de familie, prin inscrierea pe “lista” sa (daca dorea să mai lucreze în cadrul sistemului de asigurări sociale, “de stat”)
  • ceară casei de asigurări de sănătate să devină partener de contract de furnizare de servicii medicale în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, contract pe care îl putea obține doar dacă îndeplinea un lung șir de criterii.
Deși fără să aibă cunoștințe de management sau vreo idee despre antreprenoriat, aproape toți medicii de familie au fost nevoiți să accepte atunci reforma, astfel încât de 12 ani medicina de familie funcționează în regim privat. Este finanțată în mare parte (mai bine zis subfinanțată) din fondurile asigurărilor sociale de sănătate pe baza contractelor cu casa de asigurări. Medicina de familie este deci deja reformată de 12 ani, este privată, cea mai mare problemă fiind pe de o parte modul cum Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care deține monopolul finanțării, înțelege să aloce fondurile către medicina de familie și pe de altă parte imposibilitatea medicilor de familie de a încheia contracte și cu alte case de asigurări private.

Așadar de ce noua Lege a Sănătății nu se rezumă, pentru domeniul medicinei de familie, doar la a acorda medicului de familie posibilitate să încheie contracte cu mai multe case de asigurări private ? De ce apare o nouă reformă a medicinei de familie, cu revenirea la medici salariați ? De ce prefera inițiatorii legii ca medicii de familie să nu mai fie manageri independenți ai cabinetelor lor, ci simpli salariați ai primăriilor sau ai marilor clinici medicale orientate spre profit?

Sondajele din 2010 și 2011 arată că peste 70% din pacienții români consideră serviciile oferite de medicii lor de familie bune și foarte bune. Englezii spun If it’s not broken, don’t fix it ! [eng. Dacă nu este stricat, nu te apuca să repari !]. De ce vrea noua lege să repare și medicina de familie ?