Temerea principală legată de vaccinare, popularizată pe multe siteuri contra vaccinării, este aceea legată de autism. Mitul are la origine un studiu al medicului Andrew Wakefield publicat în 1998 de revista medicală The Lancet.
Deși în studiul publicat autorii menționează că nu a putut fi demonstrată o legătură între autism și vaccinul ROR (contra rujeolă, oreion și rubeolă), în conferința de presă în care a fost prezentat studiul Andrew Wakefield a cerut oprirea vaccinării ROR până când alte studii vor putea confirma dacă există această legătură. Presa a preluat declarația și astfel a pornit panica legată de vaccinarea ROR și autism.
Studiile efectuate din 1998 până în prezent nu au găsit o legătură între vaccin și autism însă ancheta unui jurnalist în 2004 a găsit o legătură între Andrew Wakefield și un avocat care dorea să intenteze un proces producătorilor vaccinului ROR, prin care să ceară daune pentru clienții săi, parinți ai unor copii care sufereau de autism. Revista The Lancet și-a anunțat în același an cititorii despre conflictul de interese al autorului.
În anii următori, GMC - Consiliul Medicilor din Marea Britanie (echivalentul Colegiului Medicilor din România) a declanșat o investigație care s-a finalizat în 2010 prin retragerea dreptului de practică medicală pentru Andrew Wakefield. În același an, revista The Lancet a retras complet articolul referitor la studiul din 1998, acesta nemaifiind disponibil nici în arhive, pentru a nu induce publicul în eroare.
În 2011 și revista British Medical Journal a publicat un articol referitor la retragerea studiului. Știrea a fost preluată și în presa din România la începtul anului trecut însă nu s-a bucurat de multă atenție. Întreaga istorie a acestui mit poate fi citită în limba engleză aici sau privită în aceste ilustrații.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere