duminică, 26 iunie 2011

Împreună pentru fiecare 2011


Şi în acest an în programul Împreună pentru fiecare au fost înscrise foarte multe proiecte de reabilitare şi dotare a unor cabinete de medicină de familie din întreaga ţară. Este al treilea an consecutiv în care programul ajută comunităţile locale să beneficieze de o unitate sanitară modernă. Pentru a înscrie un proiect este necesară iniţiativa medicului sau a unui voluntar dar şi acordul autorităţii locale (primăria), în calitate de proprietară a cabinetelor şi de garant al durabilitităţii investiţiei.

Proiectul se adresează oricărui tip de unităţi sanitare însă proiectele pentru cabinetele de medicina familiei sunt cele mai numeroase, acestea fiind într-o stare avansată de degradare în întreaga ţară, prin neimplicarea autorităţilor locale care le au în proprietate. Aceasta deşi legislaţia în vigoare (Ordonanţa de Urgenţă 68/2008) a obligat primăriile să repare şi doteze cabinetele începând cu iulie 2009, în cazul în care nu au dorit să vândă cabinetele. Unul din motivele des invocate de primării pentru refuzul vânzării este acuzaţia că medicii, odată ajunşi proprietari, ar dori să schimbe destinaţia spaţiului, transformându-l în bar sau magazin. Legea menţionată are însă prevederi clare - destinaţia nu poate fi schimbată iar primăria are obligaţia să controleze anual acest lucru şi, în cazul în care constată încălcarea legii, poate anula vânzarea şi reprelua spaţiul în proprietate. În alte cazuri, în care primăriile au decis să scoată cabinetele la vânzare, preţurile solicitate au fost similare celor pentru spaţiile comerciale.

4 comentarii:

  1. Corneliu Leonard28/6/11

    Buna ziua
    Astazi am telefonat la cabinetul medicului de familie pentru o programare. Asistenta m-a intrebat care este scopul vizitei mele si atunci cand i-am spus ca doresc doar o simpla adeverinta mi-a raspuns ca pentru acest serviciu nu trebuie o programare dar pentru eliberarea adeverintei va trebui sa platesc 10 lei. Suma bineinteles ca nu este mare dar ma intreb si in consecinta va intreb care mama dracului mai sunt servicile gratuite pe care mi le ofera medicul de familie in conditile in care eliberarea unei simple adeverite a devenit un serviciu platit ?
    Corneliu Leonard

    RăspundețiȘtergere
  2. Adeverintele se platesc deoarece nu intra in serviciile pe care vi le ofera casa de asigurari de sanatate, care va administreaza contributiile la sanatate. Vedeti si http://medic-de-familie.blogspot.com/2009/03/mit-taxe-abuzive.html

    Serviciile gratuite de care beneficiati la medicul de familie pot fi consultate aici http://medic-de-familie.blogspot.com/2011/02/ce-inseamna-plata-per-capita-pe-lista.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim28/9/11

    Buna ziua! As dori sa stiu de modalitatea de evaluare a unui cabinet si daca exista un barem de pret/m2 pt vanzarea acestora. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. La care vanzare va referiti - cea din proprietatea primariei in proprietatea medicului ? OUG 68/2008 prevede ca vanzarea se va face la pretul pietei, stabilit de un evaluator autorizat angajat de primarie. Trebuie sa intrebati deci un evaluator.

    RăspundețiȘtergere